Amenzi de trei ori mai mari pentru mizerie

miercuri, 01 iulie 2009, 19:36
5 MIN
 Amenzi de trei ori mai mari pentru mizerie

Consilierii locali au aprobat, in sedinta extraordinara desfasurata marti, regulamentul privind normele de gospodarire, intretinere, curatenie si estetica in municipiul Roman. Noul regulament stabileste noi cuantumuri ale amenzilor pe care le vor plati romascanii care nu respecta aceste norme, precum si noi fapte care, odata comise, vor fi sanctionate cu amenzi deloc neglijabile, de trei ori mai mari decit cele care erau aplicate pina acum.

Prevederile noului regulament vizeaza deopotriva persoanele fizice si firmele din Roman. Proprietarii de ciini au, acum, noi obligatii, iar proprietarii de masini trebuie sa fie foarte atenti unde parcheaza autoturismele scoase la vinzare. Regulamentul prevede amenzi pentru cei care arunca pe jos mucuri de tigara si coji de seminte, dar si pentru cei care nu respecta programul de liniste, programul de joaca sau cel de batut covoare. Cele mai mari amenzi le vor primi persoanele care isi spala autoturismele sau animalele in riurile Moldova si Siret, precum si cei care distrug spatiile verzi.

Locatarii si agentii economici, obligati sa pastreze curatenia

Noua hotarire de Consiliu Local abroga hotaririle 40/2001, 71/2001, 58/2002, 115/2005, 35/2006, 12/2006, 23/2007, 165/2007, 97/2008 si 64/2009.

Conform normelor noului regulament, persoanele fizice si juridice au obligatia de a-si arunca resturile menajere doar in pubelele aferente blocului, casei sau spatiului comercial unde locuiesc sau isi desfasoara activitatea. Atit locatarii, cit si agentii economici sint obligati sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuare si sa curete turturii de la stresini imediat dupa depunerea acestora sau cel tirziu pina a doua zi, la ora 8 dimineata. Zapada si gheata rezultata prin curatire se depoziteaza la 30 de centimetri distanta de bordura carosabilului, pe trotuar. Regulamentul interzice arderea resturilor vegetale si menajere in curti, pe strazi sau in containere.

De asemenea, Hotarirea de Consiliu Local prevede amenzi pentru cei care degradeaza bancile, cosurile de gunoi, mobilierul din locurile de joaca pentru copii, indicatoarele, panourile de afisaj si cabinele telefonice. In plus, locatarii si agentii economici au obligatia de a amenaja si intretine spatiile verzi din jurul blocurilor, spatiilor comerciale si institutiilor publice, precum si obligatia de a reamenaja spatiile verzi degradate, respectind proiectele de amenajare aprobate de Primaria Roman. Regulamentul interzice aruncarea, depozitarea sau arderea gunoaielor si reziduurilor de orice fel pe strazi, in parcuri, pe terenuri virane, pe malurile riurilor sau in alte locuri publice. Amenzile in aceste cazuri variaza intre 100 si 500 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 1.000 – 1.500 de lei pentru persoanele juridice. In cazul distrugerii bancilor, cosurilor de gunoi, zonelor verzi, florilor sau puietilor, cei vinovati vor plati, pe linga amenzi, si despagubiri. Despagubirea ce trebuie achitata pentru un trandafir rupt este de 12 lei, cea pentru un puiet de tuia, pin, ienupar sau alt copac – 200 de lei, cea pentru distrugerea unui metru patrat de zona verde – 25 de lei, cea pentru distrugerea unei banci – 400 de lei, iar cea pentru distrugerea unui cos de gunoi – 300 de lei.

Cresterea animalelor de companie, doar cu aprobare

Circulatia libera a ciinilor pe domeniul public si privat al municipalitatii, precum si a ciinilor periculosi, condusi fara botnita si lesa, este interzisa. Toti ciinii mai mari de sase luni trebuie vaccinati contra turbarii in fiecare an. Detinerea si cresterea ciinilor in curtile de folosinta comuna se poate face doar daca ei se afla in tarcuri aflate la cel putin zece metri distanta de intrarea in imobile. Cresterea si detinerea unui animal de companie nu se poate face fara acordul proprietarilor vecini si al asociatiei de proprietari. Este interzisa cresterea animalelor si a pasarilor pe domeniul privat si public al municipiului. Mai mult decit atit, romascanii care isi scot ciinii la plimbare au obligatia de a stringe excrementele acestora. Amenzile in aceste cazuri sint cuprinse intre 100 si 300 de lei.

Fara gradini de legume si zarzavaturi in fata blocului

Regulamentul interzice cultivarea gradinilor de zarzavaturi si legume pe domeniul public si privat al municipalitatii, precum si in alte locuri din zona A a municipiului. De asemenea, uscarea rufelor pe suporturi montate sub geamurile aferente apartamentelor sau in afara balcoanelor si in fata blocurilor este interzisa. Amenzile pentru aceste fapte variaza intre 300 si 500 de lei pentru persoane fizice, respectiv intre 1.000 si 1.500 de lei pentru persoane juridice.

Printre interdictii se mai afla montarea batatoarelor de covoare la mai putin de sase metri fata de ferestrele locuintelor (sanctionata cu amenzi cuprinse intre 100 si 300 de lei), spalarea masinilor, utilajelor sau covoarelor in apele Moldovei si Siretului (amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.500 de lei), degradarea sau murdarirea statuilor, monumentelor, imobilelor, gardurilor, pasajelor pietonale, mobilierului urban, toaletelor publice si locurilor de joaca pentru copii (amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.500 de lei). Romascanii nu au voie nici sa efectueze constructii fara autorizatie, precum balcoane la parterul blocurilor de locuit, garaje, imprejmuiri sau beciuri. Cei prinsi vor fi intii somati sa le desfiinteze, apoi autoritatea locala le va darima.

Adio muraturilor din boxa

O alta interdictie prevazuta de noul regulament se refera la pastrarea in suprafata locativa a marfurilor sau a altor bunuri care, prin mirosul degajat, deranjeaza alti locatari sau care, in contact cu agentii atmosferici, se descompun producind deteriorari sau degradari ale imobilului. Amenda in aceste cazuri este cuprinsa intre 300 si 500 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 1.000 si 1.500 de lei pentru persoanele juridice.

Regulament pentru liniste

Fumatul si consumul de alcool, precum si practicarea jocurilor de noroc in spatiile destinate locurilor de joaca pentru copii sau in imediata lor vecinatate, sint interzise si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 100 si 300 de lei. In imediata vecinatate a locuintelor, romascanii nu au voie sa consume bauturi alcoolice, sa practice jocuri de noroc, sa vagabondeze sau sa tulbure linistea publica prin orice mijloace sonore. Cei prinsi sint amendati, acum, cu sume cuprinse intre 300 si 500 de lei. Cu amenzi cuprinse intre 300 si 500 de lei se vor alege si cei care apeleaza la mila publicului, precum si cei care insista sa spele parbrizul masinilor oprite la semafoare. Cei care vor tulbura linistea locatarilor intre orele 13.30 – 16.30 si 22.00 – 6.30 prin orice mijloace sonore sau prin organizarea de petreceri cu caracter privat in locuri publice neautorizate vor fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei (persoanele fizice), respectiv cu sume cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei (persoanele juridice).

Doar doua trasee pentru carute

Regulamentul prevede si norme privind desfasurarea corespunzatoare a activitatii de comert in piete, tirguri si oboare, precum si norme privind transportul de marfuri si persoane, respectiv referitoare la circulatia pe drumurile publice.

Astfel, circulatia vehiculelor cu tractiune animala este interzisa in perimetrul delimitat de bulevardul Roman Musat, bulevardul Republicii, strada Bogdan Dragos, strada Anton Pann, strada Ion Creanga, strada Tineretului, strada Veronica Micle, strada Smirodava, strada Ecaterina Teodoroiu, strada Mihai Eminescu, strada Gloriei, strada Cuza Voda, strada Libertatii, strada Oituz, strada Dobrogeanu Gherea, strada Dumbrava Rosie, strada Mihail Kogalniceanu, strada Eternitatii. Traseele pe care se vor putea deplasa vehiculele cu tractiune animala, masinile agricole sau forestiere, precum si masinile autopropulsate pentru lucrari sint exclusiv urmatoarele: strada Islazului – strada Mihai Viteazu – strada Stefan cel Mare – strada Nicolae Balcescu – strada Sucedava – Ograda pentru carute si retur, precum si strada Islazului – strada Primaverii – bulevardul Republicii – strada Ion Creanga – piata Ecaterina Teodoroiu si retur. Amenda pentru cei care nu respecta aceste trasee este cuprinsa intre 300 si 500 de lei – pentru persoanele fizice – respectiv intre 1.000 si 1.500 de lei – pentru persoanele juridice.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii