Cum va puteti „razbuna” pe radarele fixe, fara a incalca legea

joi, 26 martie 2009, 20:27
2 MIN
 Cum va puteti „razbuna” pe radarele fixe, fara a incalca legea

Radarele fixe instalate de curind si in judetul Neamt se dovedesc a fi mai mult o afacere extrem de profitabila pentru o forma privata din judetul Cluj, decit o campanie pentru respectarea vitezei legale in trafic.

Dupa ce, in urma cu aproximativ o saptamina, nu mai putin de trei aparate radar fixe au fost amplasate si pe drumurile nationale din judetul Neamt, deja peste 3.000 de soferi au fost depistati incalcind vitezele legale. Asta inseamna peste 3.000 de amenzi contraventionale, ce urmeaza a fi achitate de conducatorii auto care au apasat prea tare pe pedala de acceleratie. Calculele matematice pot demonstra foarte usor ca aceste radare fixe "produc" zilnic sume imense de bani, sume din care mai mult de jumatate intra in contul unei firme private. Este vorba despre SC Codec SRL Cluj, societate care a demarat proiectul de amplasare a radarelor fixe in intreaga tara.

Firma in cauza incaseaza, conform parteneriatelor semnate cu Politia Rutiera si primariile pe raza carora sint aplasate radarele fxe, un cuantum de 65% din valoarea tuturor amenzilor aplicate soferilor vitezomani. Restul de 35% din valoarea amenzilor revine primariilor din zonele in care sint amplasate radarele, banii intrind in bugetele locale ale institutiilor in cauza. Asta in conditiile in care supravegherea traficului rutier si a aparatelor in cauza revine Politiei Romane, institutie ce s-a vazut nevoita sa angajeze personal nou pentru aceasta activitate. Astfel, Politia, prin lucratorii sai de la Serviciul Politiei Rutiere, doar administreaza sistemul video, contabilizeaza incalcarile regimului legal de viteza si intocmeste procesele verbale de sanctionare, fiind doar un soi de martor activ. Asistarea este gratis, cu toate ca Politia si, implicit, bugetul de stat, suporta contravaloarea energiei consumate de aparatura din dispecerat si plata politistilor care desfasoara activitatea de monitorizare a sistemului in cauza.

Cum va puteti "razbuna" pe radarele fixe

Desi legea mentioneaza ca amenzile la regimul circulatiei rutiere (deci si amenzile pentru radar) sint venituri la bugetele locale, putini sint soferii care stiu despre posibilitatea achitarii sanctiunilor si la primariile in care locuiesc.

De exemplu, daca un romascan achita amenda pentru depasirea vitezei legale pe un drum din judetul Vrancea, la Directia de Impozite si Taxe Locale din Roman, banii ramin la Consiliul Local Roman si nu se mai vireaza in contul primariei din judetul Vrancea. Astfel, nici primaria localitatii din Vrancea, nici firma Codec, nu mai incaseaza nici un leu din amenda ce i-a fost aplicata de politie romascanului in cauza, fara ca soferul care a achitat amenda sa poata fi tras la raspundere. Cel in cauza este disculpat prin achitarea amenzii in localitatea de domiciliu, in detrimentul primariilor din zonele in care sint amplasate dispozitivele radar.

Mai mult, soferii sanctionati care vor sa achite sanctiunea asa cum sint instruiti in procesele verbale de sanctionare trebuie sa achite si contravaloarea expedierii mandatului postal ori contravaloarea comisioanelor bancare, in cazul viramentului bancar, daca vor sa trimita banii in contul primariilor unde au fost depistati depasind vitezele legale.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii