Joaca de-a CNP-ul

miercuri, 26 octombrie 2011, 21:08
4 MIN
 Joaca de-a CNP-ul

Haosul din legislatia romineasca nu mai mira pe nimeni. Autoritatile au reusit sa faca o noua "isprava" in cadrul Recensamintului General al Populatiei si Locuintelor: dupa ce au permis cetatenilor sa nu isi declare codul numeric personal in fata recenzorilor, s-au razgindit, amenintindu-i chiar si cu amenzi usturatoare pe cei care fie refuza sa isi spuna CNP-ul, fie ofera recenzorului un CNP eronat.

Conform unei declaratii de presa a reprezentantilor Institutului National de Statistica (INS), publicata marti pe site-ul institutiei, toate persoanele sint obligate sa furnizeze recenzorilor, pe propria raspundere, datele si informatiile prevazute in programul de recensamint, iar nerespectarea acestor prevederi legale atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati.

"La recensamint sint prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna. Subiectele cuprinse in formularele de recensamint sint obligatorii, mai putin cele optionale, respectiv: etnia, apartenenta religioasa, limba materna, precum si cele legate de dizabilitati – ultima sectiune din formularul P. Informatiile referitoare la ocupatie si locul de munca sint obligatorii de furnizat si inregistrat pentru toti subiectii recensamintului. In procesul de prelucrare a datelor, informatiile sint ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor NU sint inscrise in baza de date, iar recenzorii sint obligati sa pastreze confidentialitatea datelor. Amenzile pe care le risca recenzorii daca incalca aceasta confidentialitate sint cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale. Mai mult, in procesul de prelucrare informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national, unde nu exista nici o corespondenta intre CNP si numele persoanei. La un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale", se precizeaza in declaratia de presa.

Simbata trecuta, reprezentantii INS declarasera public ca nimeni nu este obligat sa isi declare CNP-ul daca nu doreste acest lucru.

Conform spuselor recenzorilor, unii dintre romascani s-au ferit sa spuna codul numeric personal, de teama ca acest cod sa nu fie folosit in scopuri ilegale de anumite persoane. Ei si-au justificat refuzul de a oferi recenzorilor date despre codul numeric personal prin teama ca, daca alte persoane ar detine o astfel de informatie, ar putea semna acte in numele lor, ba chiar le-ar putea vinde locuintele. In unele cazuri, dupa ce si-au declarat codul numeric personal, romascanii au cautat recenzorii pentru a-si sterge acest cod de identificare de pe formulare.

Exista, insa, si cazuri in care romascanii nu au obligatia declararii CNP-ului. "De exemplu, o persoana prezenta in gospodarie poate sa nu cunoasca CNP-ul persoanelor plecate pe termen indelungat, desi a facut demersuri pentru aflarea acestuia catre celelalte persoane din gospodarie. De asemenea, persoanele care in mod exceptional nu au CNP – pentru ca nu au acte de identitate sau nu au avut niciodata acte de identitate – nu au cum declara codul numeric personal si, ca atare, nu poarta raspundere contraventionala intr-un astfel de caz. Trebuie facuta distinctia intre buna credinta si reaua credinta. Daca nu se cunoaste codul numeric personal, acesta nu va fi completat pe formular de catre recenzor, ci va fi completat de institutiile statului, ulterior", a explicat Bogdan Sava, consilierul personal al primarului Laurentiu Dan Leoreanu.

Potrivit Legii 170/2011, este obligatorie declararea de date si informatii cuprinse in programul de recensamint, cum ar fi CNP-ul, data nasterii, numele si prenumele persoanei. Recenzorii nu vor fi obligati sa viziteze din nou locuintele romascanilor care nu au completat codul numeric personal in formularele de recensamint. Directia Judeteana de Statistica Neamt va colabora cu Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei pentru a include in baza de date a recensamintului si CNP-urile nemtenilor.

Pe de alta parte, de miercuri, cei care nu isi declara CNP-ul recenzorului risca amenzi de mii de lei. "Chestionarele completate pina acum in cadrul recensamintului vor fi centralizate in forma lor actuala, chiar daca aceasta nu include si codul numeric personal al persoanei care a furnizat datele recenzorului. Nu avem cum obliga recenzorii sa viziteze din nou locuintele deja recenzate, pentru a obtine si codul numeric personal al locuitorilor. Institutia noastra va obtine, de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, CNP-urile care lipsesc din formulare, pe baza celorlalte date de identificare ale persoanelor, notate in aceste formulare. Nemtenii care continua sa refuze furnizarea codului numeric personal sau a altor date obligatorii in cadrul recensamintului risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei. Pina acum, in judetul Neamt nu a fost acordata nici o astfel de amenda", au spus reprezentantii Directiei Judetene de Statistica Neamt.

Pina miercuri dimineata, 57,18% dintre locuintele romascanilor fusesera vizitate de recenzori. Astfel, la Roman au fost recenzate 14.595 de locuinte, cu un total de 34.061 de persoane. In judet, cel mai ridicat ritm de recenzare a locuintelor se inregistreaza in comuna Valea Ursului (unde 78,37% din locuinte au fost recenzate), iar cel mai scazut ritm de recenzare a locuintelor se inregistreaza in comuna Rediu (38,78%), comuna Piatra Soimului (44,55%) si comuna Trifesti (45,46%). (Sursa: Ziarul de Roman)

Comentarii