Ministri de Roman

miercuri, 12 ianuarie 2011, 21:08
8 MIN
 Ministri de Roman

Tot mai des si tot mai multi folosesc pe strada expresia "Romanul e un oras mort". La o prima vedere, ar putea fi indreptatiti sa creada acest lucru. Cu o industrie la pamint si prea putine evenimente culturale, Romanul are putine de oferit. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, Romanul s-a dovedit un un teren fertil pentru personalitati importante pentru viata politica si culturala romaneasca. Daca in ultima suta de ani Romanul si comunele limitrofe au trimis cel putin zece ministri in Guvernul Romaniei, in perioada postrevolutionara alti sase romascani au facut cunoscut numele orasului prin participarea la guvernare.

Ministri de alta data

Istoria consemneaza ministri care au contribuit la dezvoltarea Romaniei moderne, nascuti la Roman sau in comunele limitrofe.

Ion Ionescu de la Brad (n. 24 iunie 1818, Roman – d. 17/31 decembrie 1891, Brad – Filipeni) s-a nascut cu numele de Ion Isacescu, fiind fiu de preot. A fost un revolutionar, iar in cursul vietii a activat ca agronom, economist, savant si scriitor; a fost membru de onoare al Academiei Romane. Printre personalitatile secolului al XIX-lea care au militat cu energie si devotament patriotic pentru propasirea poporului roman, numele lui Ion Ionescu de la Brad se afla la loc de cinste. A studiat in tara, la Academia Mihaileana din Iasi, apoi a urmat in Franta agronomia, stiitele naturii si stiintele economice. Reintors in patrie, el a fost primul profesor de stiinte agricole din tara noastra la Academia Mihaileana din Iasi (1842-1848).

In timpul revolutiei de la 1848, din initiativa lui Nicolae Balcescu, guvernul revolutionar l-a chemat pe Ion Ionescu de la Brad la Bucuresti, unde, in calitate de vicepresedinte, a condus Comisia proprietatii, alcatuita din deputati, tarani si boieri. Dupa intoarcerea din exil (1857), Ion Ionescu de la Brad a fost primul director al statisticii din Moldova, apoi profesor de contabilitate, economie politica si financiara la Iasi. Pentru sustinerea drepturilor taranimii, el a infiitat patru gazete, cea mai cunoscuta fiind "Teranul roman" (1861-1863). Bun cunoscator al problemelor rurale, Ion Ionescu de la Brad a fost consultat de Alexandru Ioan Cuza la alcatuirea legii pentru reforma agrara. El a fost numit inspector general al agriculturii pentru toata tara (1864-1869), functie in care a indrumat aplicarea reformei agrare. O buna parte a vietii sale, timp de 22 de ani, el a condus ferma-scoala de la Brad, unde a practicat o agricultura model, aplicind metode dintre cele mai avansate pentru acele timpuri. Ca deputat al taranilor, Ion Ionescu de la Brad a militat cu energie pentru cauza celor multi si nevoiasi. Cu competenta si autoritatea sa recunoscuta, el a reprezentat tara la congrese internationale, expozitii in strainatate. Ca recompensa pentru creatia lui stiintifica, a fost ales membru corespondent si apoi membru de onoare al Academiei Romane, membru al Societatii de statistica din Londra.

Ion Strat – ministru de Finante (1865, 1870 -1876), profesor universitar, economist, publicist – este considerat intre cei mai de seama reprezentanti ai gindirii economice din Romania celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea. A fost absolvent al Universitatii din Berlin, a fost membru al Consiliului de Stat in 1864, ministru al Cultelor intre 1866-1867, agent diplomatic in 1879 la Paris si Constantinopol, autorul unui tratat de economie politica, foarte apreciat in epoca.

Panaite Donici – ministru al Lucrarior Publice, inginer, om politic, publicist – a fost absolvent al Academiei Mihailene, student la Paris. El a ctitorit biserica de la Giurgeni, actuala cladire a Liceului "Ion Ionescu de la Brad" Horia si a contribuit la realizarea caii ferate Roman – Iasi.

Gheorghe Kapri – sef de cabinet al Ministerului Public in 1895 – a provenit din familia binecunoscutei familii de latifundiari care au lasat zestrei Romanului cladirea in care functioneaza acum BCR.

Nicolae Ionescu – ministru de Externe in 1877, profesor la Facultatea de Istorie din Bucuresti, a fost mai putin cunoscut ca fratele sau, savantul Ion Ionescu de la Brad.

Dumitru Alexandru Sturza – ministru de Externe si ministru de Finante, sef al PNL – a fost premier al guvernului liberal intre 1909-1910.

V. Gh. Mortun – ministru de Interne (1914 si 1916), presedinte al Camerei Deputatilor, a fost un om politic, scriitor si publicist. Deputat liberal, in timpul sau s-a aprobat votul universal si Legea privind improprietarirea taranilor.

Traian Pirvu – secretar general al Ministerului Comunicatiilor si la Ministerul Lucrarilor Publice, a fost vicepresedinte al PNL Roman, in 1937. De numele sau se leaga construirea soselei Roman-Iasi.

Petre Alexandrescu, absolvent al Facultatii de Drept din Paris, a fost secretar general al Ministerului Muncii, in 1935.

Ion Manolescu Strunga –  ministru al Agriculturii in 1933 si ministrul al Lucrarilor Publice in 1935 – a fost presedinte al PNL Roman si vicepresedinte al Camerei Deputatilor in 1921.

Mihail Florescu a fost ministru adjunct la Ministerul Industriilor, ministru al Ministerului Industriei Chimice (1952-1957), ministru al Ministerului Industriei Petrolului si Chimiei (1957-1965), sef al sectiei CC al PCR intre1965-1968, vicepresedinte al Consiliului Economic 1968-1970, ministru al Chimiei – 1970-1980, ministru secretar de stat la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie – in 1980, deputat in Marea Adunare Nationala, membru al Academiei Romane, profesor universitar. A contribuit la infiintarea Intreprinderii de Tevi Roman, a combinatelor chimice de la Savinesti si Roman. Este autor a numeroase lucrari stiintifice de referinta.

Politicieni romascani postrevolutionari

Andrei Dimitriu a fost, din ianuarie 1997 si pina in ianuarie 1999, secretar de stat si presedintele Agentiei Romane de Dezvoltare, seful Departamentului pentru Promovarea Investitiilor Straine din Ministerul Privatizarii, consilierul primului ministru pentru industrie. Pina in decembrie 2001 – presedinte-director general, cu rang de ministru, al Societatii Romane de Radiodifuziune. Andrei Dimitriu a primit, la Ambasada Braziliei, in semn de recunoastere a activitatii sale stiintifice si publice, Ordinul National al Braziliei "Rio Branco" in grad de comandor.

Sorin Dimitriu a fost ministru al Industriei Metalurgice in guvernele Roman si Stolojan, presedinte al Comitetului de Restructurare Industriala, presedinte al FPS in guvernele Ciorbea si Vasile si ministru al Privatizarii in guvernul Vasile.

Ca si fratele sau geaman Andrei Dimitriu, este membru al unor foruri stiintifice internationale, autor de lucrari stiintifice, bucurindu-se de o recunoastere internationala prin premii si distinctii.

Liviu Marcu a fost presedinte al Agentiei Romane de Dezvoltare. Membru al PNTCD, cu antecedente in familie, bunicul – primar taranist la Cordun, iar strabunicul – primar liberal, tot la Cordun.

Iulian Iancu a fost secretar de stat al Ministerului Industriei si Resurselor. Inginer de petrol si gaze, a terminat Facultatea de Forajul Sondelor si Exploatarea Zacamintelor de Petrol si Gaze. La Oxford, la The Open University Business School, a obtinut diploma profesionala in management si i s-a acordat titlul de Master Business Administration. A obtinut tilul de doctor in stiinte la Universitatea de Petrol si Gaze. Intre 1986-1987 a obtinut, la Universitatea Bucuresti, diploma de absolvire a cursului postuniversitar pentru specializarea tehnica in domeniul gazelor. In 1999 a primit titlul de auditor de terta parte din partea AFAQ Ascert International. Este membru al: Comisiei Inginerilor de Petrol si Gaze Romania, al Comitetului Redactional al Revistei de Gaze si al Society of Petroleum Engineer din Houston. Din 1995 a absolvit mai multe cursuri in strainatate, printre care se numara: Arthur Andersen – Programme for Romgaz, Milano, Italia; Polietilena, Viena, Austria si Privatizarem Liberalizare, Reglementari in sectorul energetic, U.E. Buxelles. Performante profesionale: inginer stagiar la Distributia de Gaze Medias, Centrala Gazului Metan; sef sector la Distributia de Gaze Medias, Centrala Gazului Metan; director la Distributia de Gaze Medias, Romgaz Medias; sef serviciu la Dezvoltari Afaceri Gaze Romgaz Medias; director exploatare al SC Distrigaz Nord SA Tirgu Mures; director general adjunct al SNGN Romgaz SA; presedinte al ANRGN.

Razvan Theodorescu a fost ministrul Culturii si Cultelor. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, a obtinut o bursa de specialitate in Franta; doctor in Stiinte Istorice al Universitatii Bucuresti. A fost cercetator stiintific al Institutului de Istoria Artei al Academiei; director adjunct stiintific la Institutul de Istoria Artei al Academiei; profesor universitar la Universitatea de Arte din Bucuresti; presedinte al Radio Televiziunii Romane; membru al Consiliului National al Audiovizualului; secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene; rector al Academiei pentru Studiul Istoriei Culturii si al Religiilor; sef al catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte; rector al Universitatii Media. Este membru al Academiei Romane; membru corespondent al Societatii Arheologice din Atena; membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta; cavaler al Ordinului Artelor si Literelor al Republicii Franceze; membru al Academiei de Stiinte din New York; membru corespondent al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere; Mare Ofiter al Ordinului National pentru Merit. Autor a unor numeroase lucrari stiintifice.

Alexandru Radu Timofte a fost numit in februarie 2001, directorul Serviciului Roman de Informatii. A absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi, Academia de Inalte Studii Militare, Facultatea de Comanda si Stat Major, sectia Arme Intrunite, Tancuri si Auto. Ca senator PSD, a fost presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe; a fost desemnat ca vicepressedinte al Comisiei Parlamentare a Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO. A elaborat si publicat diverse lucrari specifice domeniilor in care si-a desfasurat activitatea. Ca parlamentar, a initiat peste 15 proiecte de lege adoptate de Parlamentul Romaniei si a initiat legea privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, precum si cea privind protectia si incadrarea in munca a unor cadre militare si salariati civili care isi inceteaza activitatea in conditii deosebite. A participat la peste 50 de seminarii, conferinte, dezbateri nationale si internationale pe probleme de aparare si securitate nationala.

In 2005, romascanul Simion Maftei a fost numit in functia de director general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, la propunerea facuta de catre ministrul Agriculturi, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur. A absolvit facultatea de Silvicultura din Brasov, in anul 1985. Pina in anul 1989, a lucrat ca inginer specialist in cadrul Institutului de Amenajari Silvice din Roman, dupa care, in perioada 1989-2001, a fost angajat ca inginer specialist si director tehnic in cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt. Din anul 2001 pina in anul 2002, a lucrat ca inginer la Ocolul Silvic Horia. Din anul 2002, a fost angajat ca director la firma BMG Italia. De mentionat este si faptul ca Simion Maftei a fost coleg de grupa, in facultate, fostul ministru al Agriculurii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur.

Liberalul romascan Eugen Tapu a detinut, intre 2005 si 2007, un fotoliu de secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Directia de Politici Industriale, Cooperari Internationale, Sinteze si Investitii. Eugen Tapu este absolvent al Universitatii Tehnice din Bucuresti, specializarea metalurgie. In CV-ul sau este trecuta perioada de stagiatura de la Drobeta Turnu Severin, calitatea de inginer la Umaro, cea de inginer la o firma privata, intre anii 1997 – 2000, de subprefect de Neamt, iar din anul 2000 cea de om de afaceri. Eugen Tapu este absolvent al Scoli Speciale de Administratie din Roma, Italia si a detinut functii in mai multe structuri reprezentative ale oamenilor de afaceri din judet. Din activitatea politica a lui Eugen Tapu poate fi consemnata perioada de membru PNTCD – intre anii 1991 – 2000 – si cea de membru al PNL.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii