Nemtenii nu reusesc sa scape de criza

luni, 20 septembrie 2010, 07:52
3 MIN
 Nemtenii nu reusesc sa scape de criza

In timp ce, la nivel national, Institutul National de Statistica a raportat indicatori care duc la concluzia ca economia Romaniei ar putea iesi oficial din criza in perioada imediat urmatoare, nemtenii simt in continuare din plin efectele crizei economice. Desi productia industriala a firmelor din Neamt este in crestere, cifra de afaceri a acestora continua sa scada. Salariatii din judet, desi sint mai putini, sint si mai prost platiti. In plus, desi nemtenii nu mai au bani, preturile continua sa creasca.

Conform rapoartelor Directiei de Statistica, in luna iulie a acestui an productia industriala a inregistrat o crestere cu 6% fata de luna precedenta, cresterea fiind determinata de realizarea unor productii mai mari in sectorul de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si in sectorul industriei prelucratoare. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare, industria bunurilor de uz curent si in industria energetica, iar industria bunurilor de capital si industria bunurilor de folosinta indelungata au fost in scadere. Comparativ cu luna iulie 2009, productia industriala realizata in luna iulie 2010 a fost cu 2,5% mai mare, crestere determinata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat precum si de industria prelucratoare. Totusi, productia industriala realizata in primele sapte luni din acest an s-a situat sub nivelul celei realizate in aceeasi perioada din anul 2009, din cauza scaderilor inregistrate de industria extractiva si de industria prelucratoare. Firmele mici si mijlocii au realizat peste 60% din cifra de afaceri totala, iar cifra de afaceri realizata in luna iulie de firmele nemtene a fost mai mica decit in iunie cu peste 12%. Pe de alta parte, cifra de afaceri totala a crescut cu 5,6% fata de luna corespunzatoare din anul precedent.

78.859 de persoane lucrau, la finalul lunii iulie, in economia nemteana. Numarul lor era in scadere cu 283 de persoane fata de cel inregistrat in luna iunie a acestui an, respectiv cu 6.764 de persoane fata de cel inregistrat in iulie 2009. Peste 44.900 de persoane lucrau in servicii, iar peste 31.000 de persoane in domeniul industriei si al constructiilor. In timp ce cistigul salarial mediu nominal brut la nivel national a fost in luna iulie de 1.868 de lei (in scadere cu 4,3% fata de luna precedenta), iar cistigul salarial mediu nominal net era de 1.355 lei (in scadere cu 4,7% fata de luna iunie), in Neamt cistigul salarial mediu nominal brut a fost de doar 1.323 de lei pe salariat, iar cistigul salarial mediu net a scazut pentru prima oara in ultimii doi ani sub pragul de 1.000 de lei, ajungind la 969 de lei (cu 8,2% mai mic decit cel inregistrat in luna iunie). Nivelul cistigului salarial mediu net a scazut ca urmare a aplicarii Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, datorita nerealizarilor de productie, a incasarilor mai mici decit cele estimate, a intrarii in somaj tehnic precum si a dificultatilor financiare din sectorul economic.

In timp ce salariatii nemteni sint platiti cu salarii de mizerie, acestia trebuie sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata alimentelor, serviciilor sau produselor. In luna iulie, marfurile nealimentare s-au scumpit cu peste 3% fata de luna precedenta (in special tigarile, tutunul, energia electrica, gazele naturale, combustibilii, autoturismele si piesele de schimb, ceasurile, aparatura audio-video, articolele sportive, articolele de igiena si cosmeticele). S-au scumpit, de asemenea, serviciile de transport (inclusiv biletele de tren), apa, serviciile de canalizare, de salubritate, abonamentele telefonice. Preturi in crestere s-au inregistrat si la fructe, miere, ulei, bere, piine, unt, cafea, conserve si la carnea de pasare. Pentru urmatoarele luni, sint asteptate noi cresteri de preturi, dar si noi scaderi ale venitului salarial mediu.

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii