Salvarea unei case costa 10 euro

miercuri, 25 mai 2011, 20:21
3 MIN
 Salvarea unei case costa 10 euro

Cei care nu au incheiat pina acum o asigurare obligatorie a locuintei mai au timp pina la data de 15 iulie sa achizitioneze o astfel de polita, conform prevederilor Legii asigurarii obligatorii a locuintei. Dupa aceasta data, primariile pot aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei fiecarui proprietar de locuinta care nu a incheiat o astfel de asigurare.

O astfel de polita de asigurare trebuie incheiata de orice proprietar de locuinte din Romania, pentru locuinte, locuinte sociale, locuinte de serviciu, locuinte de interventie, locuinte de necesitate, locuinte de protocol si case de vacanta. Sumele asigurate si primele platite depind doar de tipul locuintei si de materialul de constructie, nu si de zona de risc sau suprafata locuintei. Pentru locuintele de tip A prima de asigurare este de 20 de euro pe an, iar suma asigurata este de 20.000 de euro. Pentru locuintele de tip B, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurata este de 10.000 de euro. Singurele locuinte care nu pot fi asigurate sint cele marcate cu "bulina rosie". Persoanele care detin o asigurare facultativa trebuie sa cumpere o polita de asigurare obligatorie la cel mult cinci zile dupa expirarea asigurarii facultative. Cei care detin o polita de asigurare facultativa incheiata pe mai multi ani – precum cele cesionate in favoarea unei banci in cazul imprumuturilor pentru locuinte – sint obligati sa achizitioneze o polita de asigurare obligatorie care va fi la rindul sau cesionata in favoarea bancii. Valoarea politei obligatorii va fi scazuta din cea a politei facultative.

In judetul Neamt existau, la data de 31 decembrie 2010, conform datelor Directiei de Statistica, 213.494 de locuinte, din care 25.976 in municipiul Roman. Numarul total al locuintelor din mediul urban nemtean este de 83.771, iar cel al locuintelor din mediul rural – de 129.723. "La nivelul judetului Neamt au fost raportate, pina la data de 24 mai, un numar de 8.520 de polite de asigurare obligatorie, dintre care 6.327 sint aferente locuintelor de tip A – care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic – si 2.193 de polite aferente locuintelor de tip B – cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic", a precizat Andreea Neagu, reprezentant al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

In urma unui calcul simplu, rezulta ca pentru doar 4% din locuintele nemtenilor au fost incheiate astfel de polite de asigurare. Cele mai multe polite de asigurare obligatorie au fost incheiate in Bucuresti (23% din totalul locuintelor), iar judetul Neamt se afla deja cu mult sub media Moldovei in ce priveste procentul locuintelor asigurate, care a atins 15% in intreaga regiune. In Roman, dezinteresul proprietarilor fata de aceste polite de asigurare este justificat prin ideea ca riscurile de producere a unor alunecari de teren, a unor cutremure sau a unor inundatii care sa le distruga locuintele sint considerate mici.

Situatia incheierii acestor contracte de asigurare este urmarita de PAID printr-o baza de date organizata cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor, care a cerut intocmirea unor liste cu locuintele de pe raza fiecarei localitati. Doar 45% din aceste liste au fost introduse pina acum in baza de date, iar reprezentantii PAID sustin ca ar putea dura inca un an pina cind baza de date ar fi completa. In consecinta, multi dintre romanii care nu incheie astfel de polite de asigurare obligatorie ar putea scapa de amenzi, cel putin pentru o vreme.

Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele 13 companii membre ale PAID: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii