Spitalul Roman, in colaps

joi, 04 iunie 2009, 19:37
3 MIN
 Spitalul Roman, in colaps

Spitalul Municipal de Urgenta Roman se afla in pragul falimentului. Cel putin asa reiese din datele prezentate de conducerea spitalului, in cadrul conferintei de presa care a avut loc ieri. Auditul intern, desfasurat pentru a verifica situatia din ultimii doi ani, a relevat probleme extrem de grave: achizitii ilegale, deturnare de fonduri, angajari ilegale. Toate acestea sint acuzatii puse pe seama fostei conduceri a spitalului. Si, pentru ca peisajul sa fie complet, Casa de Asigurari de Sanatate Neamt (CAS) a semnat, ieri, condamnarea la faliment. O adresa transmisa de catre CAS anunta conducerea spitalului romascan ca va primi fonduri in functie de banii pe care CAS ii are la dispozitie.

Ilegalitati cu salariile angajatilor

Potrivit datelor prezentate de catre medicul Mircea Coada, managerul interimar al Spitalului Muncipal de Urgenta Roman, in primele cinci luni ale acestui an, spitalul a beneficiat de o finantare de 14,5 milioane de lei, din care 11 milioane de lei au reprezentat cheltuieli de personal, 660.000 de lei au reprezentat asigurarea tichetelor de masa si apoximativ doua milioane de lei s-au cheltuit pentru materiale sanitare. Pentru programele nationale de sanatate, spitalul a primit de la Directia de Sanatate Publica putin peste un milion de lei. Problema cea mai grava o reprezinta, insa, salariile angajatilor, care, timp de doi ani, au incasat bani sub grila prevazuta de lege.

"In primele cinci luni, cheltuielile de personal au reprezentat 70-75% din bugetul alocat spitalului. Problema este ca, in ultimii aproximativ doi ani, la spital nu s-a aplicat grila de salarizare corespunzatoare unui spital de urgenta. Aceasta ar fi insemnat un efort de 3,8 miliarde de lei vechi, lunar, in plus la salarii. Calculind, reiese ca din salariile angajatilor lipsesc 70 de miliarde de lei. Sindicatele au facut sesizari la mai multe foruri pentru a vedea unde sint acesti bani", a declarat medicul Mircea Coada, managerul interimar al spitalului.

Achizitii fara fila de buget

In conditiile in care, anul acesta, bugetul spitalelor a fost redus cu 15%, unitatea romascana are datorii de 53 de de miliarde de lei vechi, din care 32 de miliarde de lei sint datorii cu data scadenta. "Aproximativ 14 miliarde din datoriile cu termen depasit sint achizitii de mijloace fixe fara fila de buget. S-a luat aparatura fara sa fie un plan de achizitii. S-au luat materiale sanitare care nu se regasesc in stocuri. S-au taiat panglici la sectii renovate, dar lucrarile nu au fost achitate. Am facut o adresa catre Ministerul Sanatatii, care trebuie sa-si asume aceste datorii si sa le plateasca. Deja au fost incepute cercetari penale si vor mai urma, pe masura ce descoperim noi elemente. Practic, acolo unde nu a existat control, s-a facut risipa de bani. De exemplu, in luna martie au fost achizitionate materiale sanitare in valoare de peste un miliard de lei, in timp ce in luna mai s-au cheltuit la acest capitol 451 de milioane de lei", a mai spus managerul interimar al spitalului.

Neglijenta de 70 de miliarde de lei

La toate acestea se adauga lipsa unei monitorizari atente a bolnavului, de la internare si pina la externare. Potrivit estimarilor facute de conducerea spitalului, institutia romascana a pierdut, anul trecut, 70 de miliarde de lei. "Din aceasta cauza, am hotarit, de la 1 iulie, implemenetarea unui sistem de monitorizare stricta a pacientilor si a complexitatii bolilor. Vom introduce doua pachete mari de investigatii, si anume: unul uzual, care se va aplica si la unitatea de primire urgente, si altul pentru investigatii complexe", a precizat medicul Gabriela Popovici, directorul medical al spitalului.

CAS Neamt a semnat falimentul spitalului

De parca toate acestea nu ar fi fost de ajuns, ieri dupa-amiaza, Spitalul Roman a mai primit o lovitura. CAS Neamt a trimis o adresa prin care a anuntat ca, incepind din luna iunie, spitalul va fi finantat doar din banii disponibili pe care ii are CAS. In aceste conditii, medicul Mircea Coada, managerul interimar al spitalului, a apreciat ca adresa primita ieri inseamna, practic, falimentul spitalului, pentru ca nu va mai exista o suma certa pe care sa se bazeze, ci vor sta la mila Casei si nu vor mai putea plati furnizorii si datoriile. Tot ieri, conducerea spitalului a convocat o sedinta cu sefii de sectie, pentru a cauta solutii pentru supravietuirea spitalului.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii