Topul salariilor din spital

miercuri, 19 octombrie 2011, 19:53
4 MIN
 Topul salariilor din spital

Subfinantarea cronica a sistemului sanitar este reflectata, poate cel mai bine, de nivelul de salarizare a cadrelor medicale. Daca dupa zeci de ani de studii si experinta, un medic ajunge la citeva mii de lei, o asistenta sau un ingrijitor are, de cele mai multe ori, doar salariul minim. In acest context, nu e de mirare ca tot mai multi medici si asistente prefera strainatatea, unde importanta sociala a muncii lor este recunoscuta si pe plan financiar

Salarii derizorii pentru a salva vieti

In luna iunie a acestui an, cel mai mare venit net la Spitalul Municipal de Urgenta Roman a fost de 7.101 lei. Acesta a fost realizat de un medic primar de la Laboratorul de Anatomopatologie si include si sporurile acordate pentru conditiile de munca. La Laboratorul de Recuperare, Medicina fizica si Fizioterapie, venitul unui medic specialist a fost de 1.627 lei, aproape cit al unei asistente. In functie de vechime si de turele efectuate, asistentii medicali principali din acest laborator au cistigat intre 1.278 si 1.579 de lei.

La cabinetul de oncologie medicala, salariul medicului primar a fost de 2.039 de lei, in vreme ce asistentul medical a incasat 1.125 de lei.

Managerul spitalului a incasat, in iulie, 5.134 de lei, la care s-au adaugat 700 de lei din garzile efectuate in spital. Directorul medical a avut un venit de 4.162 de lei, directorul de ingrijiri a incasat 2.687 de lei, iar directorul financiar contabil – 3.448 de lei.

La compartimentul Pneumologie, medicul primar a incasat 1.975 de lei, in vreme veniturile asistentilor medicali au variat intre 1.034 si 1.561 de lei. Conform datelor furnizate de Spitalul Roman, cel mai mare venit al unui infirmier din acest compartiment a fost de 882 de lei, in vreme ce salariul unui brancardier a ajuns la 789 de lei.

La compartimentul Chirurgie Infantila, cel mai mare salariu al unui medic primar a fost de 2.612 lei, in vreme ce asistentii medicali au cistigat intre 1.113 si 1.705 lei. Infirmierii au incasat putin peste 850 de lei, in vreme ce brancardierii au bagat in buzunar intre 700 si 800 de lei.

La sectia Medicina interna, cel mai mare venit al unui medic primar a fost de 3.771 lei, in vreme ce un medic specialist a incasat 1.783 de lei. Tot in aceasta sectie, cel mai mare venit al unui asistent medical a fost de 1.934 lei, in vreme ce la polul opus se afla un salariu de 1.139 lei. Un infirmier a cistigat pina la 1.000 de lei, in vreme ce un brancardier nu a trecut de 850 de lei.

In sectia Cardiologie, medicul primar a incasat 4.988 lei, in vreme ce salariul cel mai mare al unui asistent medical a fost de 2.179 lei, iar venitul unui infirmier nu a depasit 1.153 de lei. La sectia Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, cel mai mare salariu al unui medic a fost de 4.119 lei, 1.738 de lei a fost cel mai mare venit al unui asistent, iar un infirmier nu a depasit 900 de lei.

Statul pregateste viitori medici pentru pacientii straini

La compartimentul Oncologie, salariul medicului a fost de 2.171 de lei, iar cel mai mare salariu incasat de un asistent medical a fost de 1.706 lei. La Endocrine, venitul pe luna iulie al medicului primar a fost de 3.653 lei, iar la Neurologie salariul medicului primar a fost de 5.080 lei. Cel mai mare venit al unui medic sectia Anestezie si Terapie Intensiva a fost de 4.566 de lei, in vreme ce asistentii medicali au cistigat, in medie, 2.100 lei.

La Ortopedie, venitul maxim pentru un medic primar a fost de 3.393 de lei, in vreme ce la Obstetrica-Ginecologie, cel mai mare salariu pentru un medic a fost de 4.169 lei. Aici, salariile asistentilor medicali, ca si la Ortopedie, nu au depasit 2.000 de lei.

La Neonatologie, cel mai mare salariu al unui medic a fost de 6.842 lei, in vreme ce venitul maxim al unui asistent medical a fost de 1.219 lei. In sectia Psihiatrie, un medic primar a avut salariuul maxim de 5.270 lei, in vreme ce la Chirurgie, venitul cel mai mare al unui medic a fost de 3.474 lei. La Contagioase, medicul primar a cistigat 3.629 lei, in vreme salariul maxim la Pediatrie a fost de 4.356 lei.

Medicul Mircea Coada, managerul spitalului, spune ca nivelul de salarizare nu suporta comparatie cu cele din Occident. Mai mult, pentru ca in Occident multi refuza, din cauza responsabilitati prea mari, meseria de medic, Romania va ajunge sa investeasca in pregatirea unor studenti care vor deveni medicii strainilor. "Nici nu se pune problema sa comparam salariile noastre cu cele din Occident. La un spital de stat din Franta, salariile medicilor pot incepe de la 6.000 de euro, iar daca te duci la un spital privat se poate ajunge si la 20.000 de euro. Acolo se merge pe sistemul ca medicul isi poate negocia salariul. In Padova, unde am avut un schimb de experienta, salariul unui medic chirurg era de 10.000 de euro pe luna. Si asta in conditiile in care activitatea noastra este foarte aglomerata si diversa. In ultima perioada, in America si in Occident se observa o tendinta de refuz al carierei medicale. Numai in America, ca sa studiezi un modul de anatomie te costa 6.000 de euro. In plus, multi fug de responsabilitate, astfel ca urgente sint preluate de rezidenti de toate natiile. In curind, statul roman va ajunge sa plateasca formarea viitorilor medici pentru statele din Europa si nu numai, pentru ca tinerii medici vor prefera drumul strainatatii", a preciat managerul spitalului. (Sursa: Ziarul de Roman)

Comentarii