11% din reimpaduririle din Romania vor fi facute de Directia Silvica Suceava

luni, 26 martie 2012, 20:28
4 MIN
 11% din reimpaduririle din Romania vor fi facute de Directia Silvica Suceava

In padurile Sucevei vor fi plantati 6,3 milioane de puieti. Perioada 15 martie – 15 aprilie, in conformitate cu Codul Silvic – Legea 46/2008, este stabilita ca luna a plantarii arborilor. Directia Silvica Suceava, conform celor declarate de directorul institutiei, ing. Mihai Mihetiu (foto), va declansa in aceasta primavara una dintre cele mai mari campanii de regenerare a padurilor din ultimii ani. "Suntem bine pregatiti pentru a sustine acest obiectiv major, atat din punct de vedere tehnic, logistic, dar si financiar. Singurul impediment il constituie faptul ca aceasta primavara debuteaza cu multa timiditate astfel incat vom fi nevoiti sa iesim din acest calendar oficial. In mod cert, vom finaliza actiunea de impadurire abia pe la sfarsitul lunii mai in acest an pentru ca, sa nu uitam, Directia Silvica Suceava administreaza paduri pornind din zona de ses pana la limita golului alpin, altitudinile fiind cuprinse de la 200 de metri pana la aproape 2000 de metri" a explicat directorul Mihai Mihetiu.

El a aratat ca puietii ce vor fi plantati in  aceasta primavara au fost produsi aproape in totalitate in pepinierele Directiei Silvice Suceava, existand insa si mici cantitati asigurate prin programul national al miscarii puietilor, astfel incat de la Suceava sunt livrati puieti la alte directii silvice din tara si sunt adusi, de asemenea puieti din zonele compatibile din punct de vedere al provenientei.

Pentru plantarile din aceasta primavara, antemasuratorile si planurile de executare a lucrarilor au fost intocmite din timp, conform prevederilor cuprinse in actele normative specifice. Directorul Mihetiu a spus ca lucrarile propriu-zise de plantare vor fi efectuate in regim de prestari servicii de firme specializate, sub directa indrumare si supraveghere a personalului tehnic de la ocoalele silvice.

"Vom planta 6,3 milioane de puieti, specia majoritara fiind molidul, lucru normal avand in vedere tipurile de paduri caracteristice judetului nostru, molidisurile fiind cele care acopera cea mai mare suprafata. Din punct de vedere financiar, efortul pe care il va sustine Directia Silvica Suceava in acest an pentru regenerarea padurilor va depasi 100 de miliarde de lei vechi. Dispunem de aceasta suma, fiind vorba de bani ce provin din fondul de regenerare si conservare constituit ca procent din valoarea masei lemnoase valorificate", a declarat directorul Mihai Mihetiu.

Anul trecut, Directia Silvica Suceava a regenerat o suprafata de 1700 de hectare de padure, iar anul acesta suprafata va fi cel putin la fel de mare. Ca o comparatie, in 2011, in ceea ce priveste activitatea de regenerare a padurilor, pe locul doi a fost Directia Silvica Maramures, cu 700 de hectare. Impaduririle realizate anul trecut in ocoalele silvice ale Directiei Silvice Suceava au reprezentat 11% din programul national de impaduriri, iar in acest an plantarile in fondul forestier gestionat de DS Suceava se vor inscrie de asemenea in aceeasi tendinta.

Plante ornamentale oferite de pepinierele Directiei Silvice Suceava

In afara de producerea de puieti forestieri in pepinierele Directiei Silvice Suceava se produc si puieti ornamentali din cadrul unor specii deosebite si valoroase. "Pe langa pretul avantajos in comparatie cu concurenta in domeniu, puietii din pepinierele Directiei Silvice Suceava au si calitatea de a fi aclimatizati si adaptati conditiilor specifice, spre deosebire de cei din import. Cei interesati se pot adresa in primul rand la Pepiniera Salcea, dar avem si sectii de ornament la pepinierele Izvor de la Gura Humorului, Prisaca Dornei – Vama ori Calugara – Rasca. Aici se pot gasi soiuri valoroase de trandafiri, specii de tuia, varietati ornamentale de salci si multe alte specii, pornind de la arbusti si plante agatatoare, ajungand la arbori de talie mare pe care ii putem livra cu balot de pamant", a declarat directorul Directiei Silvice Suceava. El a mai aratat ca in afara de fondul forestier de stat pe care DS Suceava il gestioneaza, vor fi efectuate lucrari de regenerare si in fondul forestier apartinand altor detinatori, administrat de Directia Silvica Suceava pe baza de contract. "Vom impaduri alte 342 de hectare, suprafete mai mari regasindu-se pe raza ocoalelor Vatra Dornei, Pojorata si Brosteni", a aratat Mihai Mihetiu.

Puietii din pepinierele sucevene, buni la export

In ceea ce priveste lucrarile din pepiniere, fata de abordarea traditionala a acestui capitol, DS Suceava si-a propus ca in acest an sa fie dotate pepinierele cu solarii performante, cu schelet metalic, folie rezistenta la ultraviolete pentru mai multi ani, cu camere de aer presurizate astfel incat indicii de productie si calitatea puietilor produsi sa creasca. "Venim astfel in intampinarea cererii crescute de puieti forestieri, in momentul de fata fiind solicitari de la ocoalele silvice private sau chiar de la structuri silvice de peste hotare pentru a pune la dispozitie cantitati importante de puieti. Modernizarea pepinierelor ne va permite sa crestem suprafata repicajelor, tehnologie care si-a dovedit superioritatea din punct de vedere tehnic si calitativ in comparatie cu semanaturile in camp deschis. Astfel, productia obtinuta are un indice de reusita superior, iar timpul necesar obtinerii puietilor conform standardelor in vigoare este mult mai scurt", a explicat directorul Mihetiu. El a mai aratat ca suprafata totala a pepinierelor silvice pe care le detine Directia Silvica Suceava este de 124 de hectare, iar din punct de vedere al speciilor produse, 59 dintre acestea sunt destinate rasinoaselor, doua foioaselor iar in afara acestora mai sunt 169 de pepiniere cantonale care acopera intreaga gama de puieti necesari a activitatii de reimpadurire.

Oficialitati, elevi, ONG-uri, doritoare sa participe la actiuni de plantare

Directorul Directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu a mai aratat ca in aceasta primavara foarte multi voluntari, din diferite structuri, doresc sa participe la actiuni de plantare. "Constatam cu bucurie ca foarte multa lume doreste sa participe alaturi de noi la actiuni de plantare de arbori. Am intocmit un calendar cu peste 20 de solicitari in baza carora vom desfasura actiuni alaturi de oficialitati locale, gradinite, scoli, licee, organizatii non-guvernamentale, mass- media" a punctat directorul Mihetiu. (Neculai ROSCA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii