22,4 milioane de euro de la UE pentru municipiul Suceava

vineri, 21 noiembrie 2008, 20:37
3 MIN
 22,4 milioane de euro de la UE pentru municipiul Suceava

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat cererea deschisa de proiecte, cu depunere continua, pentru Axa 1 a Regio-Programul Operational Regional "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere", domeniul major de interventie 1.1. "Planuri integrate de dezvoltare urbana", sub-domeniul "Poli de dezvoltare urbana".

In cadrul acestui sub-domeniu, vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza: reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban); dezvoltarea durabila a mediului de afaceri; reabilitarea infrastructurii sociale.

Potrivit unui comunicat al MDLPL, aceasta cerere deschisa se adreseaza celor 13 municipii desemnate ca poli de dezvoltare urbana prin H.G. nr.998/2008. Este vorba de Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Targu Mures.

Alocarea financiara orientativa, disponibila pentru aceasta prima cerere de proiecte, este de 248,51 milioane euro. Proiectele se depun la Agentia de dezvoltare Regionala din care este arondat fiecare din cele 13 municipii desemnate poli de dezvoltare urbana. Pentru ADR Nord-Est s-au alocat 44,49 de milioane de euro, banii urmand a fi impartiti egal intre municipiile Bacau si Suceava. ADR Sud si ADR Sud-Vest au primit cate 38,8 si, respectiv, 38,2 milioane de euro. Intrucat Pitestiul si, respectiv, Rimnicu Vilcea sunt singurii poli de dezvoltare din regiunile espective, inseamna ca aceste municipii vor putea beneficia de sume de bani mai mari decat Suceava. Braila si Galatiul, facand pate din ADR Sud-Est vor primi cate 18,06 milioane de euro. Aradul si Deva, facand parte din ADR Vest, vor primi cate 14,09 milioane de euro. Baia Mare, Satu Mare si Oradea, facand parte din ADR Nord Vest, vor primi cate 10,98 milioane de euro. Sibiu si Targu Mures, facand parte din ADR Centru, vor primi cate 14,86 milioane de euro. Solicitanti eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale ale celor 13 poli de dezvoltare urbana, parteneriate intre acestea si judet, sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in care acestea sunt membri. Incepand cu data de 2 decembrie a.c., cele sapte Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare.

Primarul Ion Lungu a declarat ca municipalitatea avea in vedere accesarea unor fonduri europene pentru proiecte care, insumate, depaseau suma de 40 de milioane de euro. Fiind vorba de o alocare financiara orientativa, disponibila pentru aceasta prima cerere de proiecte, Primaria Suceava va depune in perioada urmatoare proiecte pentru reabilitarea zonelor Cernauti, Itcani, Burdujeni si Burdujeni – sat, prioritare fiind reabilitarea si modernizarea strazilor unde se lucreaza la retele de apa si canalizare prevazute in programul ISPA.

Lungimea strazilor din zona versantului de Nord Est si din cartierele Itcani si Burdujeni-sat pe care vrea sa le reabiliteze Primaria cu bani europeni este de 27 de kilometri, fiind vorba atat de carosabil, cat si de trotuare. De asemenea, se doreste reabilitarea podului de la Itcani si a pasarelei CFR din acelasi cartier. De asemenea, Primaria doreste sa reabiliteze cu fonduri europene retelele de iluminat publicdin zona versantului de Nord Est, precum si parcului din zona Garii Itcani si a microprimariei din Burdujeni.

Totodata, primarul Ion Lungu a mai declarat ca are in vedere si obtinerea de fonduri pentru reabilitarea unor asezaminte sociale, ca de exemplu cele de pe Aleea Dumbravii. De asemenea, municipalitatea suceveana are in vedere si obtinerea de fonduri europene pentru achizitionarea unor mijloace de transport in comun noi, primarul Ion Lungu declarandu-ne ca este nevoie de cel putin zece astfel de autobuze. Este vorba de achizitionarea unor mijloace de transport ecologice, prevazute cu motoare Euro 5 si cu capacitate de transport de minim 24 de persoane. Tot in legatura cu transportul public, Primaria intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru amenajarea unui terminal modern in zona Garii Itcani si pentru construirea a sase statii modulare. De asemenea, se are in vedere si obtinerea de fonduri europene pentru un sistem de maagement al traficului in zona Traina Vuia.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii