„Criza apei” de ieri a incurcat afacerile hoteliere, a bulversat restaurantele si unitatile de invatamant

joi, 09 decembrie 2010, 21:46
3 MIN
 „Criza apei” de ieri a incurcat afacerile hoteliere, a bulversat restaurantele si unitatile de invatamant

"Criza apei" a afectat diferentiat ieri unitatile de invatamant, institutiile, hotelurile si localurile publice din municipiul Suceava.

In Burdujeni, apa la robinete a continuat sa curga, pentru ca alimentarea in acest cartier este asigurata din acumularea de la Mihoveni. In oras in schimb, problema alimentarii cu apa a devenit dramatica pentru scoli mai ales, pentru spitalul judetean care insa si-a redus cat s-a putut activitatea in blocurile operatorii si pentru unele unitati hoteliere. In institutiile publice, multe wc-uri au dat pe dinafara. Daca Universitatea a decis sa nu faca cursuri, celelalte institutii de invatamant au considerat ca orele de curs se pot desfasura, chiar daca la robinete si la toalete nu a curs apa. Hotelurile si-au facut rezerve de apa doar pentru wc-uri iar turistilor veniti sa viziteze Bucovina li s-a pus la dispozitie apa plata pentru spalatul pe maini, pe fata si pe dinti, de la receptii. In restaurante, au fost de asemenea situatii de criza, cei care au dorit sa serveasca masa trebuind in cele mai multe situatii sa se multumeasca cu semipreparate procurate din centrele comerciale.

In hoteluri si restaurante, clientii s-au spalat pe maini cu apa plata si minerala

Mihaela Staicu, directorul Hotelului Continental -Arcasul Suceava, a declarat ca ar fi fost mai bine daca ACET ar fi instiintat unitatile hoteliere din municipiul resedinta de judet cu cel putin o saptamana inainte, pentru a lua masurile ce se impun pentru a nu pune turistii in situatii delicate. "Ar fi fost  bine daca unitatile de cazare si de alimentatie publica ar fi fost anuntate in mod direct  pentru a se pregati din timp si a-i pregati si pe clienti. Am fi putut anunta amanarea vizitelor unor clienti, daca am fi stiut din timp ca nu au apa sa se spele. Oricum, am preluat anuntul publicat in presa din partea ACET si l-am postat la receptia hotelului, in care am aratat si masurile pe care le-am luat", a declarat Mihaela Stancu. Ea a aratat ca a fost asigurat cu o cantitate de apa rezervorul hotelului care insa nu a putut fi folosita decat pentru WC. Pentru spalatul pe maini, pe fata si pe dinti au fost puse la dispozitia clientilor bidoane de apa plata, in mod gratuit, la receptia unitatii hoteliere. L-a fel s-a intamplat si in celelalte locatii de cazare turistica din oras.

In restaurantele din Suceava, activitatea de alimentatie publica a fost drastic diminuata. Conform directorului Directiei de Sanatate Publica, Ludovic Abitei, in aceste localuri s-au servit cu preponderenta semipreparate achizitionate din centrele comerciale. Pentru toalete s-au umplut butoaie cu apa, clientii trebuind in cele mai multe cazuri sa toarne cu galeata apa in closet, dupa ce l-au folosit.

La "Mihai Eminescu", apa de la izvorul de pe Cernauti, la "Stefan cel Mare" apa berechet, dupa o inundatie la subsol

In unitatile de invatamant, s-a aplicat aceeasi regula – butoiul si galeata, probleme mai mari fiind la cantinele internatelor unde s-a rezolvat greu pregatirea hranei pentru sutele de elevi interni, pe acelasi principiu. Directorul Colegiului National Mihai Eminescu, Mircea Popescu a spus ca pentru cantina, internat  si scoala a fost retinuta suficient de multa apa in recipiente. "Mai cu galeata, mai cu bidonul, daca va fi nevoie vom trimite sa aducem apa de la izvorul de pe strada Cernauti", a explicat directorul Mircea Popescu.

La Colegiul National Stefan cel Mare situatia a fost si mai usor de rezolvat. Pe langa faptul ca s-a invatat doar intr-un singur schimb, adica dimineata iar liceul nu are internat si cantina, rezervele facute cu o zi inainte au fost suficiente. "La chiosc daca nu au fost cafele, la automat, s-a cumparat mai multa apa. Am avut de altfel si un surplus de apa, pe parcursul zilei de ieri pentru ca lucratorii de pe santierul salii de sport au uitat miercuri seara o vana deschisa si in felul acesta ne-a fost inundat subsolul", a explicat, mai in gluma, mai in serios, directorul adjunct al Colegiului National Stefan cel Mare, Gabriel Hacman.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii