Fara vaccin, cu doua zile inaintea inceperii campaniei de vaccinare anti-HPV

miercuri, 18 noiembrie 2009, 21:10
3 MIN
 Fara vaccin, cu doua zile inaintea inceperii campaniei de vaccinare anti-HPV

Cu doua zile inaintea inceperii campaniei de vaccinare anti-HPV, Directia de Sanatate Publica Suceava nu are nicio doza de vaccin. "Nu am primit pana acum vaccinul. Poate o sa ajunga in aceste zile. Noi am trimis catagrafia la Minister si asteptam sa il primim", a explicat purtatorul de cuvant al DSP, Adrian Popescu.

Cu toate ca Ministerul Sanatatii (MS) a hotarat de la inceputul lunii continuarea programului de vaccinare anti-HPV, reprezentantii locali nu au reusit sa achizitioneze dozele necesare de vaccin, vina pentru intarziere cazand pe proasta gestionare din cadrul Ministerului.

Campania a fost initiata anul trecut cand multe controverse au izbucnit la adresa acestui tip de vaccin, deoarece majoritatea parintilor au refuzat sa isi vaccineze fetitele pe motiv ca nu au primit suficiente informatii.

In acest an, MS revine cu aceasta campanie in urma unui sondaj de opinie facut la nivel national, din care reiese ca 52% dintre cei intervievati au fost de acord ca fetele sa fie vaccinate.

MS sustine ca vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandata de catre autoritatile medicale nationale si internationale pentru ca este foarte util, eficient si sigur.

Aproximativ 8.900 de fetite din judet, de clasa a VI-a si a VII-a, ar trebui sa fie vaccinate

Astfel, aproximativ 8.900 de fetite din 466 de clase a VI-a si 418 clase a VII-a din judetul Suceava vor primi vaccinul impotriva cancerului de col uterin, insa nu se stie cand. Aceasta incertitudine ar putea fi si intentionata, spun gurile rele, pentru ca parintii care nu sunt de acord cu aceasta vaccinare sa nu le poata opri pe fetite de la scoala in ziua respectiva.

Campania de vaccinare ar trebui sa inceapa pe 23 noiembrie cand ar trebui facuta prima doza de vaccin fetelor din clasele a VI-a si a VII-a, urmand ca in lunile ianuarie si mai, anul viitor, sa fie facute a doua, respectiv, a treia doza.

Conform oficialilor, dintre cele 220.000 de fete de aceasta varsta, jumatate vor fi vaccinate, in conditiile in care Ministerul Sanatatii a achizitionat deja 330.000 doze in timpul mandatului ministrului Ion Bazac, plata acestora, de 23 milioane euro, va fi efectuata anul viitor.

"Romania se situeaza pe primul loc in UE la mortalitatea prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare decat in restul Uniunii. Avem peste 2.000 de decese anual si cheltuim foarte multi bani", a declarat Cristian Anton Irimie, medic in specialitatea obstetrica-ginecologie.

Sondajul a fost realizat in perioada 21 octombrie – 4 noiembrie, pe un esantion de 1.004 persoane.

In luna octombrie, Directia de Sanatate Publica Suceava a realizat o campanie de distribuirea in scoli a unor materiale informative si intalniri cu dirigintii si parintii.

Reprezentantii DSP sustin ca pe parcursul campaniei de informare din acest an scolar au fost distribuite in scolile din judet aproximativ 2.000 de seturi de brosuri care cuprind informatii despre aceasta boala dar si chestionare pe aceeasi tema. Astfel, in scoli au fost repartizate, pe fiecare clasa a VI-a si a VII-a, pachete care au cuprins 20 de brosuri informative si tot atatea cu chestionare, iar dirigintii au primit, de asemenea, brosuri si postere.

Parintii care vor sa afle mai multe informatii despre acest subiect au posibilitatea de a se informa la numarul de telefon 0800800008, apel care nu este taxabil.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii