Ilegalul „fond al clasei”, adunat de zor in scolile sucevene

vineri, 05 octombrie 2012, 19:58
3 MIN
 Ilegalul „fond al clasei”, adunat de zor in scolile sucevene

La inceputul fiecarui an scolar, parintii elevilor sunt nevoiti sa scoata din buzunare cel putin cateva zeci de lei pentru a achita fondul scolii, dar si pe cel al clasei, in unele cazuri. Desi colectarea fondului scolii este interzis, aceasta practica face parte din legile nescrise ale fiecarei institutii de invatamant. Mai mult de atat, nu mai devreme de luna august a acestui an, oficialii Ministerului Educatiei au declarat ca aceste practici "se plaseaza in afara legii", insa aspectul ilegal al situatiei pare sa fie neglijat atat de parinti, cat si de profesori. Prin urmare, in cele mai multe dintre scolile din municipiu, traditia fondului scolii este prezenta in continuare, banii fiind destinati, cel putin teoretic, cumpararii de materiale didactice si diferitelor reparatii. De cealalta parte, primariile sunt cele care trebuie sa asigure banii pentru achizitionarea mobilierului, pentru diverse lucrari de reabilitare sau modernizare sau pentru materialele didactice trebuincioase. Cum sprijinul financiar al autoritatilor locare este destul de subtire, parintii se vad nevoiti sa puna mana de la mana pentru a se face ceva investitii in institutiile de invatamant.

In functie de unitatea scolara, contributia unui parinte se ridica la cateva zeci de lei pe an, suma pe care parintii se simt constransi sa o plateasca. De exemplu, la Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir" fondul scolii este stabilit la 50 de lei, la "Stefan" taxa se situeaza in jurul sumei de 50-60 de lei, la fel si la "Petru".

"Se colecteaza bani de la parintii care vor sa dea, plata fondului scolii nu este o obligativitate, nimeni nu le impune sa plateasca aceste sume. Mai mult de atat, sumele se stabilesc de catre asociatiile de parinti in sedinte iar ulterior se emit chitante. Cine nu e multumit poate sa faca o sesizare catre Inspectoratul Scolar", a precizat insp. Laura Hacman, purtator de cuvant in cadrul ISJ Suceava.

De cealalta parte, parintii afirma ca sunt constransi sa plateasca zeci de lei anual, bani a caror destinatie este, pentru ei, necunoscuta.

"Contributia nu e neaparat benevola. Copiii se simt jenati in cazul in care nu achita fondul scolii dat fiind faptul ca dirigintele clasei nu ezita sa reaminteasca ‘restantierilor’ ca trebuie sa achite acesti bani. Copiilor li se spune ca nu li se vor incheia toate mediile daca nu aduc respectivii bani. Desi ni se specifica ca nu e obligatorie plata fondului, ni se sugereaza contrariu. Personal, nu am vazut nicio chitanta, probabil se emite o chitanta pentru intreaga suma pe care clasa a strans-o", ne-a declarat un parinte al unui licean al unui colegiu sucevean. Parintii cu buzunarele mai pline nu se arata deranjati de acest aspect si pari dispusi sa contribuie cu o suma de bani "pentru binele copiilor".

"Avem si posibilitatea de a plati in transe suma stabilita de asociatia de parinti astfel ca acesti bani nu reprezinta neaparat un efort financiar", ne-a declarat un alt parinte.

Oficialii MECTS au declarat ca aceste practici trebuie sa inceteze

In vara acestui an, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat ca "aceste practici care se plaseaza in afara legii trebuie sa inceteze". "Parintii nu trebuie sa dea bani nici pentru fondul scolii, nici pentru fondul clasei", declarase ministrul Ecaterina Andronescu. (Adelina TALPALARIU)

Comentarii