La Unitatea de Primire a Urgentelor Suceava s-au prezentat peste 65% din pacientii cu urgente din judet

marți, 22 februarie 2011, 21:34
3 MIN
 La Unitatea de Primire a Urgentelor Suceava s-au prezentat peste 65% din pacientii cu urgente din judet

Opinia cadrelor medicale si a angajatilor din spitalele mici trebuie evaluata in functie de rezultatele concrete ale acestor unitati spitalicesti, considera managerul Spitalului Judetean Suceava, Vasile Rambu. Masura indicata de Ministerul Sanatatii, de comasare a unor spitale a venit ca o consecinta directa a performantelor pe care aceste structuri din sanatate le-au avut in ultimi ani.

" Subiectul zilei il reprezinta comasarea unor spitale si reprofilarea unora dintre acestea. Dar aceste masuri au drept cauza subfinantarea sistemului de sanatate. Prin aceste comasari se urmareste o realocare a resurselor in mod eficient, pentru a putea fi acoperite nevoile stringente", a explicat Vasile Rambu. Pe de alta parte, aceste comasari sunt necesare pentru ca spitalele mici, fie aceste municipale sau orasenesti, nu isi pot asigura resursa minima de personal calificat – doctori specialisti, asistenti de specialitate, etc., pentru asigurarea unor interventii medicale mai complexe. Exista un indicator – indicele de complexitate al cazurilor monitorizat la nivel national, care este luat in calcul la alocarea banilor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acest indice, spune managerul Vasile Rambu, este pentru Spitalul Judetean de 1,2 iar la celelalte spitale din judet nu s-a depasit 0,6. Cu alte cuvinte, banii alocati pentru un bolnav sunt de doua ori mai multi la Spitalul judetean decat la oricare alt spital din judet.

"S-a ajuns ca la unele spitale din judet, cheltuielile pentru salariile personalului sa depaseasca bugetul. Nu mai vorbim de banii pentru medicamente. Daca la Spitalul Judetean 25% din fonduri sunt alocate achizitiei de medicamente si nici aceasta suma nu este suficienta, la cele mai multe spitale din judet, acest procent nu depaseste 5%", a explicat Vasile Rambu.

Managerul Spitalului Judetean a mai punctat faptul ca pe parcursul anilor, sindicatele din sanatate au tot cerut mariri salariale ce au fost acordate dar nimeni nu si-a pus problema pastrarii unui echilibru bugetar intre cheltuielile salariale si cheltuielile materiale a unitatilor spitalicesti, procente tot mai mari fiind directionate catre plata salariilor in detrimentul achizitiei de medicamente, a platii facturilor si a celorlalte cheltuieli administrative.

Vasile Rambu a mai adaugat ca nu se bucura in mod deosebit de faptul ca Spitalul Judetean va trebui sa preia spitalul orasenesc din gura Humorului dar considera ca aceasta este ultima solutie pentru ca o astfel de unitate spitaliceasca sa poata supravietui in conditiile actuale, in ciuda protestelor cadrelor medicale de acolo.

De mentionat ca, in conformitate cu o statistica centralizata la nivel judetean, Spitalul Judetean Suceava a preluat, in ultimii trei ani la fel de multi pacienti prin prin Unitatea de primire a Urgentelor, ca toate celelalte unitati spitalicesti din judet la un loc. Fara a se mai vorbi despre bolnavii internati in aceste spitale si care au cerut transferarea la Spitalul Judetean.

Astfel, la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Suceava s-au prezentat in ultimii trei ani, peste 65% din pacientii din judet

Numai in ultimul an, la Spitalului Judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava, au fost primiti in grija aproximativ 15000 de pacienti din totalul de 21267, care au apelat la serviciile de urgenta.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii