Manuale vechi si deteriorate, primite la inceput de an scolar, de sute de elevi suceveni

marți, 18 septembrie 2012, 19:32
3 MIN
 Manuale vechi si deteriorate, primite la inceput de an scolar, de sute de elevi suceveni

Suma alocata de catre Ministerul Educatiei, in 2012, pentru manualele elevilor suceveni este de 678.432 lei, mai mare decat cea repartizata in 2011 de 640.744 lei. Fondurile alocate de catre MECTS pentru achizitionarea manualelor scolare au fost distribuite de Inspectoratul Scolar, pe baza de contracte, catre 17 edituri specializate. Cu toate ca suma depaseste fondul alocat de catre MECTS in anul scolar 2011- 2012, acest lucru nu se traduce in mod obligatoriu prin manuale mai multe si mai noi, dat fiind faptul ca sute de elevi au primit in acest nou an scolar manuale extrem de deteriorate.

Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta manualele scolare "second- hand" primite de elevii Scolii cu clasele I-VIII din Mihoveni.

Zeci de elevi vor invata folosind manualele lasate de colegi lor mai mari, manuale mizere, cu foi lipsa sau care abia se mai tin de cotorul cartii, cu pagini lipite cu scoci si coperti rupte. Chiar si manualele celor mai importante discipline scolare precum Matematica, Limba si Literatura romana sau Istoria sunt deteriorate si zdrentuite, fiind uzate cu neglijenta de generatii la rand. De regula, elevii claselor I primesc intotdeauna manuale noi, exceptie facand manualul pentru disciplina Religie. Totodata, pentru elevii ciclului gimnazial, anual ar trebui sa fie inlocuite manualele de Limba si literatura romana si Matematica.

Elevii invatamantului obligatoriu si cei din invatamantul secundar superior beneficiaza de gratuitate, achizitionarea manualelor scolare facandu-se de catre ISJ in baza solicitarilor unitatilor de invatamant.

Inainte de inceperea unui an scolar, ISJ trimite unitatilor scolare din judet cate un formular electronic de comanda iar ulterior scolile trebuie sa faca un inventar al manualelor si sa transmita notele de comanda inapoi catre ISJ. Unitatile scolare, avand in vedere necesarul pe discipline si numarul de elevi scolarizati, intocmesc comenzi in termenele prevazute, pe baza carora  au fost centralizate cantitatile, la nivel de judet, pe clase si titluri.

Conform regulilor Ministerului Educatiei, un manual ar trebui "sa ajunga" la cel putin trei generatii de elevi.

Elevii vor primi rechizite gratuite cu intarziere  

Rechizitele gratuite pe care statul roman le ofera familiilor cu posibilitati financiare reduse nu au ajuns la timp pe bancile elevilor. 46.222 de elevi suceveni care provin din familii nevoiase vor beneficia de rechizite gratuite in anul scolar 2012- 2013. Mii de familii din judet nu-si permit sa le asigure copiilor lor nici cele mai elementare instrumente pentru o minima educatie, astfel ca rechizitele de la stat sunt un adevarat colac de salvare pentru acestia.

Desi ar fi trebuit ca o data cu debutul anului scolar sa intre in posesia materialelor de scoala, elevii vor primi rechizitele abia in luna noimbrie. Din cei peste 46.000 de beneficiari ai pachetelor de rechizite, 3.770 sunt elevi de clasa pregatitoare, 5.390 sunt elevi de clasa I, 15.946 apartin claselor II- IV, 16.190 – clasele V-VIII iar 4.926 de elevi sunt in clasa a VIII-a. Nu se acorda astfel de facilitati si liceenilor intrucat clasele ciclului liceal nu fac parte din invatamantul obligatoriu din Romania. in vederea achizitionarii acestor rechizite, MECTS a alocat judetului Suceava suma de 1.261.130 lei. Sumele alocate pentru rechizite scolare sunt diferentiate in functie de nivelul de invatamant, dupa cum urmeaza: 25 de lei pentru elevii invatamantului primar si 30 de lei pentru elevii apartinand ciclului gimnazial. (Adelina TALPALARIU)

Comentarii