Nu mai sunt bani pentru plata salariilor dascalilor suceveni

marți, 08 martie 2011, 22:27
4 MIN
 Nu mai sunt bani pentru plata salariilor dascalilor suceveni

Ieri, cadrele didactice de la Colegiul National Petru Rares au aflat ca nu vor primi salariul intreg, nici macar cel dinainte de cresterea stabilita de guvern, darmite alte drepturi salariale castigate prin hotari ale instantei. Nu se va putea asigura decat 55% din salariul aferent lunii februarie 2011. Acest lucru se intampla dupa ce, cu numai o luna inainte, lucratorii acestei institutii de invatamant, cadre didactice si personal auxiliar au protestat alaturi de colegi de breasla de la alte unitati scolare din municipiul resedinta de judet in fata Trezoreriei si mai apoi in fata Prefecturii, reusind sa obtina, pentru luna ianuarie a.c., salarii marite.

Ce s-a putut face pentru a asigura salariile aferente lunii ianuarie nu a mai fost posibil pentru luna urmatoare. Cele mai multe unitati scolare din judet nu mai au bani pentru plata integrala a salariilor dascalilor nici macar pentru luna februarie.

Inspectorul general al IPJ Suceava, Petru Carcalete, a explicat ca aceasta situatie fara precedent in istoria educatiei preuniversitare sucevene are o explicatie simpla. "S-au dat bani insuficienti de la buget pentru cheltuielile de personal in scolile sucevene. Chiar si fara acele hotarari judecatoresti pe care noi le-am castigat in favoarea angajatilor din sistem, banii sunt insuficienti, bugetul alocat fiind mai mic decat cel necesar", a declarat Petru Carcalete. Seful ISJ a aratat ca in alocarea fondurilor pentru salariile personalului din invatamant s-a plecat de la un calcul la care nimeni nu a avut acces, cu exceptia functionarilor din Ministerul Educatiei, prin care s-a alocat o anumita suma "pe cap de elev", "per capita", cum este denumita aceasta baza a calculului in sistemul educational romanesc, formula care are, pentru cei mai multi dascali, conotatie mai degraba zootehnica decat sociologica sau pedagogica. Facand abstractie de latura statistica a termenului utilizat, anul acesta, prin calculele facute s-au alocat, cel putin pentru scolile din judetul Suceava, in medie, cu patru milioane de lei mai putin decat anul trecut, pe cap de elev.

"Nu pot sa dau profesori afara pentru ca s-ar ajunge ca clase intregi sa nu aiba cu cine sa invete"

"Anul trecut, salariile au fost mai mici cu 15% fata de anul acesta. Nu inteleg cum s-a ajuns la un astfel de calcul ca sa se aloce o suma mai mica fata de anul trecut", a declarat inspectorul general al ISJ Suceava, Petru Carcalete.

Seful invatamantului sucevean nu intelege cum va fi gestionata in perspectiva activitatea in unitatile de invatamant din judet. Pentru a fi asigurate salariile conform legii si hotararilor judecatoresti, castigate in instanta de angajatii unitatilor de invatamant ar trebui sa fie redus numarul de clase, ar trebui sa fie modificat planul de invatamant, numarul de ore alocat pentru fiecare dascal in parte. Toate aceste lucruri nu pot fi restabilite decat prin lege. "Se pot da afara ori se pot angaja 1000 de profesori dar numarul de ore alocat fiecaruia este acelasi. Nu pot sa dau profesori afara pentru ca astfel s-ar ajunge ca clase intregi sa nu aiba cu cine sa invete", a mai spus inspectorul general al IPJ. El a mai adaugat ca "nici daca as da tot personalul nedicactic afara, tot nu s-ar reusi sa se asigure salariile cadrelor didactice". Petru Carcalete a mai adaugat ca  a adus la cunostinta Ministerului Educatiei aceasta stare de lucruri, recent, in sedinta Comisiei de Dialog Social unde s-au intrunit reprezentanti ai sindicatelor din invatamant cu prefectul de Suceava, directorul Trezoreriei, inspectorul genral al ISJ, s-a stabilit ca fiecare pe linie proprie sa solicite ministerelor su a caror coordonare sunt – Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Educatiei, sa analizeze starea de lucruri si sa se ia foarte repede o decizie fiindca presiunea din partea angajatilor din invatamant este foarte mare, pe fondul neachitatii salariilor cuvenite pentru luna trecuta. "Decizia nu este la noi, am anuntat ce se intampla, ordonatorul principal de credite este Ministerul Educatiei si a Ministerului Finantelor", a concluzionat inspectorul general a ISJ, Petru Carcalete.

1 aprilie – ziua sperantei pentru  dascalii neplatiti

Liderul sindical Gheorghe Sorodoc, de la Sindicatul Bucovina Radauti din invatamantul preuniversitar, a aratat ca cele mai afectate scoli, din punct de vedere al platii salariilor pentru luna februarie sunt chiar cele in care angajatii au castigat in instanta drepturi salariale suplimentare. "Scolile din zonele Radauti, Siret, Solca, nu au fonduri asigurate decat pentru jumatate din salariile lunii februarie. Mai mult, nicio scoala din municipiul Suceava nu are fonduri suficente pentru plata salariilor", a explicat Gheorghe Sorodoc. El este mai optimist decat inspectorul general al ISJ, Petru Carcalete, crezand ca dupa data de 1 aprilie, drepturile salariale ce nu vor putea fi platite in aceasta luna, pentru februarie, vor putea fi acordate. Trebuie precizat faptul ca la o buna parte din unitatile de invatamant din judet, care nu au emis pretentii suplimentare la inceputul acestui an, cu hotarari judecatoresti in mana, lucrurile sunt deja asezate iar dascalii care nu au combatut impotriva deciziilor guvernamentale vor primi salariile intocmai si la timp.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii