Peste 400 de sesizari de la banci privind cecuri fara acoperire, in 2009

vineri, 08 ianuarie 2010, 19:46
3 MIN
 Peste 400 de sesizari de la banci privind cecuri fara acoperire, in 2009

In cursul anului 2009, potrivit datelor puse la dispozitie de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava, s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de incidente de plata sesizate de unitatile bancare de pe raza judetului nostru, ca urmare a refuzurilor la decontare a filelor cec, in special, dar in anumite situatii si a biletelor la ordin.

Astfel, daca in cursul anului 2008 unitatile de politie au fost sesizate de bancile comerciale cu 72 astfel de cazuri, in perioada similara a anului in curs bancile comerciale au transmis 408 sesizari in acest sens, cresterea procentuala fiind de peste  500%.

Comisarul sef Neculai Stefan, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Suceava, a aratat ca se constata o crestere considerabila a valorii prejudiciilor reclamate in dosarele penale, avand ca obiect infractiuni de inselaciune care au fost instrumentate in cursul anului trecut, comparativ cu prejudiciul reclamat in dosarele instrumentate in perioada similara a anului trecut. Astfel, daca in anul 2008 valoarea prejudiciilor reclamate in cauzele avand ca obiect infractiuni de inselaciune insuma aproximativ 2.500.000 lei, in anul 2009 prejudiciul inregistrat in dosarele de acelasi gen a depasit suma de 21.500.000 RON – 215 miliarde de lei vechi, fiind evidente consecintele negative pe care le au astfel de fapte in plan economic si cat de mult afecteaza mediul de afaceri si sectorul economic privat.

"Inmultirea numarului incidentelor de plata cu instrumente bancare este reflectata si de cresterea infractiunilor de gen. In acest sens, precizam ca in cursul acestui au fost constatate 205 infractiuni de inselaciune si 217 infractiuni prevazute de Legea 59/1934 modificata asupra cecului, comparativ cu 162 infractiuni de inselaciune si 81 infractiuni la Legea 59/1934, constatate in perioada similara a anului 2008", a declarat comisarul sef Neculai Stefan, care a exemplificat cele declarate cu un caz de acest gen petrecut recent si care se afla pe masa ofiterilor din serviciul pe care il coordoneaza:

In perioada ianuarie-septembrie 2008, Z. N., din municipiul Suceava, administrator la o societate comerciala din localitate, a achizitionat marfuri de la patru agenti economici din judetele Iasi si Suceava, in valoare totala de 116.760 lei, pentru plata carora a emis instrumente de plata, fara a le completa cu elementele esentiale cerute de lege si fara sa aiba disponibilul necesar in contul bancar. Fata de cel in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 84 alin. 1 pct. 2 si 3 din Legea 59/1934 modificata.

Politistii fac apel la patronii de firme sa verifice bonitatea celor cu care fac afaceri

Comisarul sef Neculai Stefan apreciaza ca printre cauzele esentiale care au condus la cresterea numarului de incidente de genul celor amintite mai sus a fost identificata in primul rand lipsa de lichiditati din conturile agentilor economici, ca urmare a efectelor crizei financiare si economice internationale care a afectat profund si tara noastra.

De asemenea, modificarea normelor bancare privind modalitatea de decontare a instrumentelor de plata si nu in ultimul rand reaua credinta a administratorilor unor societati comerciale care emit astfel de instrumente fara a avea disponibil in cont la data emiterii, constituie alti factori care au generat cresterea numarului de incidente bancare.

"Pentru a contracara acest fenomen, alaturi de activitatile specifice desfasurate de organele de politie, apreciem, reiterand opinia exprimata si in alte randuri, ca este necesara si o verificare mai atenta din partea agentilor economici beneficiari ai instrumentelor de plata, in sensul ca acestia sa obtina un minim de date privind bonitatea firmei emitente, consultand site-urile Ministerului de Finante, Registrului Comertului si solicitarea verificarii tragatorului la Centrala Incidentelor de Plati prin intermendiul unei institutii bancare. Totodata, recomandam agentilor economici sa nu accepte file de cec "in alb", cu titlu de garantare a platii, ori care contin vicii de completare, existand riscul sa devina ineficiente demersurile ulterioare de tragere la raspundere penala a persoanelor care au emis astfel de instrumente de plata", a declarat seful SIF Suceava, comisarul sef Neculai Stefan.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii