Sedinta solemna a Consiliului Judetean, pe esplanada Casei de Cultura

vineri, 28 noiembrie 2008, 21:19
3 MIN
 Sedinta solemna a Consiliului Judetean, pe esplanada Casei de Cultura

Pe scena amenajata pe esplanada Casei de Cultura s-a desfasurat, vineri, o sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Suceava. La sedinta au participat, pe langa reprezentantii administratiei judetene, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si invitati din Cernauti, Chisinau, Alba Iulia, Targoviste si Iasi.

Cele doua puncte de pe ordinea de zi a sedintei solemne, la care au asistat cateva mii de suceveni, au fost evocarea momentului 28 noiembrie 1918 si conferirea unor titluri de cetatean de onoare a judetului Suceava.

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, a declarat deschisa sedinta solemna, a multumit oaspetilor ca au raspuns invitatiei si l-a rugat pe IPS Pimen sa spuna un cuvant de binecuvantare in deschiderea sedintei solemne. "Salut oaspetii veniti de peste hotare, din nordul Bucovinei, de la Cernauti. Va salutam frati romani, bun venit la Suceava. Salutam prezenta delegatiilor de la Chisinau, le multumesc ca au venit sa participe la marea sarbatoare de unire a Bucovinei cu tara. Salutam prezenta reprezentantilor primariilor Alba Iulia, Targoviste si Iasi", a spus Flutur.

IPS Pimen a citit un pasaj din opera lui Mihai Eminescu dupa care a salutat eliminarea vizelor pentru Ucraina. "La acest popas aniversar se cade sa multumim Bunului Dumnezeu ca putem rosti fara teama numele Bucovina. Mai mult, astazi Bucovina, si cea de Nord si cea de Sud, este o regiune unitara a Europei. Aducem multumiri si aleasa recunostinta marilor barbati ai Ucrainei si Romaniei care au convenit ca cetatenii celor doua tari sa se viziteze fara vize extrem de complicate, existente pana nu de mult. Ca urmare, putem rosti <Iata cat de bine si frumos este cand fratii sunt impreuna>, adica se viziteaza, bucurandu-se cu bucurie mare ca frati de aceeasi credinta si etnie. Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu bucuria intalnirii fratesti", le-a transmis IPS Pimen celor prezenti in centrul municipiului Suceava.

Flutur: "Iancu Flondor merita un bust la Alba Iulia, in galeria oamenilor care au infaptuit unirea"

"Astazi sarbatorim una din cele mai frumoase zile din istoria noastra. Cu 90 de ani in urma, in anul 1918, Congresul General al Bucovinei hotara in unanimitate unirea Bucovinei cu Romania", a aratat Gheorghe Flutur. Acesta a citat un articol publicat in acele vremuri in publicatia suceveana "Viata Noua" – "Bucovina este o unitate istorica si geografica. Ea este pamant curat romanesc nu numai de la Suceava pana la Prut, dar si de la Vatra Dornei pana la Nistru.  Bucovina ne-a ramas mostenire asa cum este in intregimea ei de la inaintasii nostri si datori suntem sa o pastram nestirbita vremurilor viitoare".

De asemenea, Flutur a apreciat ca data de 28 noiembrie 1918 a fost o zi memorabila. "Toti cei care au trait acele momente au simtit cca a fost o zi memorabila pentru neamul romanesc si au lasat posteritatii o icoana a Bucovinei in cuvinte pline de patriotism. De aici, de la Suceava, astazi, la 90 de ani de la proclamarea unirii Bucovinei cu Patria Mama, toate gandurile noastre se indreapta spre cei care au infaptuit visul de aur al romanilor", a afirmat Flutur. De asemenea, Flutur i-a transmis reprezentantului primariei Alba Iulia ca Iancu Flondor merita un bust in galeria oamenilor care au infaptuit unirea.

Sofia Vicoveanca si Dorin Goian, nu au fost prezenti la conferirea titlurilor de cetatean de onoare

Un alt moment din cadrul sedintei solemne a Consiliului Judetan a fost cel in care au fost conferite titluri de cetatean de onoare unor personalitati suceveni din diverse domenii. Au fost recompensati cu acest titlu actorul Vladimir Gaitan, Margareta Labis, sora poetului Nicolae Labis, criticului literar Alex Stefanescu, fostului campion la lupte greco-romane Stefan Rusu.

Marii absenti ai festivitatii au fost interpreta de muzica populara Sofia Vicoveanca si fotbalistul stelist si al echipei nationale Dorin Goian. De asemenea, au fost inmanate medalii si diplome unor batrani de peste 90 de ani care au trait omentul unirii Bucovinei cu Romania dar si altor personalitati suvcevene printre care primarul Ion Lungu.

"Implinirea a 90 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania reprezinta omagierea uneia dintre cele mai importante pagini ale istoriei noastre. Alaturi de toti locuitorii Sucevei de astazi, avem cu totii datoria sa pastram in memoria noastra acele evenimente", a spus primarul Ion Lungu. Dupa sedinta solemna, invitatii au coborat in fata scenei pentru a juca Hora unirii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava 

Comentarii