Suceava, paralizata ieri dimineata de o pana de curent

joi, 03 martie 2011, 20:55
6 MIN
 Suceava, paralizata ieri dimineata de o pana de curent

Compania E.On a dovedit, la Suceava, odata in plus ca nu are niciun respect pentru clientii sai. La primele ore ale diminetii de ieri, locuitorii din municipiul Suceava, cu exceptia celor din cartierele Burdujeni si Itcani au ramas fara curent tocmai cand se pregateau sa plece la munca ori sa isi pregateasca copiii pentru scoala. Spitalul Judetean, Serviciul Judetean de Ambulanta, Primaria, Directia Silvica, Directia de Cultura, Universitatea, alte institutii de invatamant sucevene, fara a mai vorbi despre firmele care isi desfasoara activitatea in orasul resedinta  de judet, semafoarele din intersectii, au ramas fara curent exact atunci cand doreau sa isi reinceapa activitatea.

Oameni care urmau sa plece la serviciu, sefi de institutii care au ajuns mai devreme la treaba, bolnavi de acasa ori din spital, au bombardat redactiile cu telefoane cerand explicatii. Ca de fiecare data, conducerea E.On Suceava a recomandat ca singura persoana care poate sa ofere amanunte despre incidentul de ieri dimineata un purtator de cuvant de la Bacau.

Atitudinea E.On concretizata chiar din momentul in care firma nemteasca a preluat fraiele celei mai importante structuri de distributie a energiei  electrice din Romania se regaseste intr-un comunicat de presa transmis redactiei Obiectiv:

"Din cauza unei avarii la reteaua de distributie a energiei electrice, produsa astazi, 3 martie, in jurul orelor 7.00, a fost afectata partial alimentarea cu energie electrica a zonelor Centru, George Enescu, Zamca, Obcini si scheia din municipiul Suceava.  Urmare a interventiei echipelor E.On Moldova Distributie, alimentarea cu energie electrica a fost reluata treptat, in aproximativ o ora si jumatate de la producerea incidentului, la cea mai mare parte a consumatorilor afectati, iar pana la orele 10.00  alimentarea fost restabilita in totalitate. Regretam disconfortul produs consumatorilor de acesta intrerupere in alimentarea cu energie electrica".

Acestia sunt termenii in care E.On  considera ca a rezolvat problema, cu regrete exprimate pentru disconfortul produs la zeci de mii de oameni, facute publice  doar  la solicitarea jurnalistilor.

In Spitalul Judetean Suceava sunt internati  o mie de oameni, multi dintre ei dependenti de aparatura alimentata cu energie electrica. La Serviciul Judetean de Ambulanta, in orice moment numarul unic de alerta 112 este dependent de alimentarea cu energie electrica.

Primaria unui oras trebuie sa functioneze de la primele ore ale diminetii pentru ca altfel contribuabilii nu sunt ajutati sa isi rezolve problemele. In mii de case, dimineata, parintii se pregatesc sa plece la serviciu si in acelasi timp isi pregatesc copiii pentru scoala. In cele mai multe dintre aceste case functioneaza centrale termice care depind de alimentarea cu energie electrica. Cine si-ar permite sa lase centrala deschisa cu gandul ca cei de la E.ON vor da drumul la curent pana la urma si cu ce riscuri? Revenind, singurul raspuns oficial de la E.On este cel publicat mai sus.

Avaria ar fi fost cauzata de temperaturile scazute din noaptea trecuta

Problema de fond este insa mult mai ingrijoratoare. Potrivit unor lucratori ai fostei societati Electrica, cumparata de oameni de afaceri germani, pana de curent care a afectat cea mai mare parte a municipiului resedinta de judet a fost provocata de o scadere a nivelului uleiului din niste transformatoare instalate in mai multe puncte de distribuire a energiei electrice in Suceava, din cauza temperaturii scazute din noapte de miercuri spre joi. Potrivit datelor meteo oficiale, in zona Sucevei s-a inregistrat ieri dimineata o temperatura minima de minus 14 Celsius, in cartierul Itcani. In oras, temperatura nu a scazut sub minus 12 grade. Justificarea, cum ca aceste temperaturi scazute au dus la blocarea transformatoarelor electrice, are acum conotatii hilare. Zeci de ani, acestea au functionat, inainte de a fi privatizate si la temperaturi de minus 25 de grade, saptamani in sir, poate mai mult, in unele ierni mai geroase. Uleiul nu a scazut, nu a inghetat, nu s-a intamplat pana ieri ca un oras intreg sa ramana fara energie din acest motiv.

Aceeasi lucratori arata cu degetul catre patronii care au identificat felurite modalitati de maximizare a profitului, in detrimentul serviciului oferit clientilor. Investitiile realizate de E.On in structurile de distributie a energiei electrice sunt ca si inexistente iar presiunea este pe angajatii care se ocupa de colectarea banilor de la consumatori pentru curentul electric consumat, acestia fiind trimisi sa "rupa degetele", la modul figurat, desigur, pentru a stoarce ultimul banut din factura emisa.

Pe partea de investitii, firma care gestioneaza distributia de energie electrica in judetul Suceava nu da  bani decat pentru automobil, logistica de birou,  nicidecum pentru completarea uleiului din transformatoarele la care termenul de garantie este de multa vreme depasit.

Spitalul Judetean asteapta patru generatoare, pentru a fi asigurata functionarea, in cazul unei pane de curent

La Spitalul Judetean, intreruperea fara veste a curentului electric a luat prin surprindere medicii, asistentii si in primul rand pe pacientii care abia se trezisera, ieri dimineata.

"La ora 6.45, s-a intrerupt toata activitatea din spital. Din fericire, pacientii de pe sectii nu au avut de suferit decat trauma normala a fiecarui om, cand se stinge brusc lumina. Daca un asemenea eveniment s-ar fi produs in timpul zilei, situatia ar fi fost mult mai grava", a declarat directorul medical Spitalului Judetean, dr. Doina Ganea.

Managerul Spitalului Judetean, Vasile Rambu, a punctat faptul ca in incintat unitatii spitalicesti functioneaza doua grupuri electrogene, unul vechi de 45 de ani, de la infiintarea spitalului si un altul de 41 de ani, adus in 1970 ca si prototip, la acea vreme. Pentru niciunul din cele doua nu se mai gasesc acum piese de schimb, meseriasii spitalului reusind insa sa le tina in functiune, macar pana cand vor putea fi achizitionate altele noi.

In acest context, conducerea Spitalului Judetean s-a adresat anul trecut Ministerului Sanatatii si pentru ca nu a primit niciun raspuns a facut o noua adresa in acest an la Bucuresti, cerand asigurarea finantarii pentru dotarea spitalului sucevean cu patru generatoare de curent – doua pentru spitalul mare, unul pentru spitalul vechi si inca unul pentru spitalul de psihiatrie din Burdujeni. Pentru achizitionarea acestor grupuri elecrogene ar fi nevoie mai putin de zece miliarde de lei vechi, din care o buna parte este deja asigurata, prin bugetul adoptat, de Consiliul Judetean. O asemenea achizitie ar putea asigura o minima autonomie pentru principala unitate spitaliceasca din judet, in situatiile in care cei de la E.On nu au suficiente fonduri pentru a completa cantitatea necesara de ulei in transformatoarele pe care le gestioneaza.

Lucratorii de la Ambulanta s-au dotat cu baterii pentru telefoanele de urgenta, care sa le tina in functie trei ore, daca se taie curentul

La Serviciul Judetean de Ambulanta  nu au fost probleme deosebite in urma intreruperii curentului electric fiindca, dupa experiente similare in ultimi ani, s-au dotat cu baterii care asigura functionarea sistemului de comunicatii de urgenta – 112, timp de trei ore. Concluzia este ca structurile de urgenta – spital, ambulanta, etc. si-au pierdut increderea in furnizorul de energie electrica si cauta solutii de rezerva. Cei mai dezavantati sunt pana la urma, cetatenii. Putini suceveni inteleg de ce pentru citirea unui contor trebuie sa apeleze la o firma, pentru mutarea acestuia sa se roage la o alta iar de platit, trebuie sa stai la cozi interminabile pe la casierii. E.On este, fara doar si poate, stapanul distributiei de energie electrica in Moldova. Consiliul Concurentei nu se poate baga, fiindca privatizarea pietei de curent si tara a fost laudata de Uniunea Europeana. Protectia Consumatorilor nu are nicio putere in domeniu si in acest fel, cetateanul de rand, unitatile ce au mai ramas ale statului, intreprinzatorii autohtoni nu mai au alta solutie, pentru a afla ce au patit, patesc sau vor pati in raporturile cu E.On decat sa astepte comunicate de presa superficiale ale reprezentantilor firmei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii