Sucevenii vor plati gigacaloria la acelasi pret , iar familiile nevoiase vor avea parte de mai multe subventii

miercuri, 13 iulie 2011, 20:20
5 MIN
 Sucevenii vor plati gigacaloria la acelasi pret , iar familiile nevoiase vor avea parte de mai multe subventii

In cursul zilei de luni, viceprimarul Sucevei, Viorel Seredenciuc, a participat la Bucuresti la o intalnire a Asociatiei Municipiilor din Romania, care a avut drept tema modul de acordare a subventiilor pentru incalzire pentru aceasta iarna, atat de la primariile din tara, cat si de la Guvern. Intalnirea a avut loc la Ministerul Administratiei si Internelor si au participat si ministrul Finantelor si cel al Protectiei Sociale.

Cu aceasta ocazie a fost lamurit modul in care subventiile de 45% care erau acordate pana acum de catre Guvern pentru plata combustibilului in fiecare municipalitate vor fi redirectionate pentru a servi mai bine consumatorul final de energie termica. De asemenea, au fost lamuriti termenii in care primariile vor contribui la sustinerea financiara a sistemului centralizat de termoficare, astfel incat pretul gigacaloriei sa nu fie majorat pentru consumatori.

Viceprimarul Seredenciuc a declarat ca Suceava este primul oras din tara care a facut pasi importanti in rezolvarea problemei incalzirii prin atragerea capitalului privat. El a precizat ca acest lucru va duce in mod cert la o diminuare a pretului gigacaloriei si la asigurarea furnizarii de energie termica intr-un registru calitativ mult mai ridicat decat pana acum.

Participantii la intalnire, in special reprezentantii municipalitatilor, au discutat mai multe probleme si au facut propuneri care au fost insusite de catre Guvern, astfel incat nu mai tarziu de finalul lunii iulie va fi publicata in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta, care va rezuma concluziile trase si va reglementa modul de acordare a subventiilor.

Unul dintre cele mai importante aspecte vizate la discutii a fost modificarea termenilor de acordare a subventiei de la Guvern catre municipalitati. "Primariile vor putea acorda ca si pana acum subventii pentru producatorul de energie termica – in cazul nostru, Termica Suceava. Insa subventia care pana acum venea de la Guvern pentru plata a 45% din pretul combustibilului folosit de producator va fi redirectionata catre familiile cu nevoi speciale din oras. Vor fi stabilite diferite plafoane de venit pentru acordarea de ajutoare, ceea ce inseamna ca vor fi acordate mult mai multe subventii decat pana acum, bineinteles, cu acele restrictii care sunt prevazute in lege", a declarat viceprimarul Seredenciuc.

Acesta a completat ca o alta parte din banii acordati de Guvern vor fi redirectionati catre reabilitarea sistemelor de transport al energiei termice si pentru relansarea programul de izolare termica a blocurilor. "Este vorba despre proiecte concrete, astfel incat pe langa subventia acordata direct producatorului de energie termica de catre Primaria municipiului Suceava, Guvernul sa se ocupe mai mult de consumatorii finali de energie termica", a mai spus Seredenciuc.

De asemenea, pana la finalul lunii iulie va fi regandit articolul din ordonanta de urgenta care pana in prezent impunea ca acordarea de catre Guvern a cotelor defalcate din TVA si din impozit catre municipii sa fie conditionata de plata efectiva a subventiei catre producatorul de energie termica, incluzand restantele istorice ale Primariilor. Aceasta este o problema importanta pentru marea majoritate a municipiilor din tara, care au cumulat datorii istorice la producatorii de energie termica si care, in conditiile actuale ale legii, nu ar putea primi bani in bugetul local prin cotele din impozitul pe venit, pentru a acoperi o parte din cheltuielile cu incalzirea din iarna viitoare. Modificare asumata de Guvern presupune insa reformularea termenilor de conditionare, care nu vor mai fi atat de imperativi ca pana acum. "Noi avem o reesalonare facuta cu Termica Suceava pentru plata datoriilor istorice. Nu ar avea niciun rost ca Guvernul sa ne impuna sa platim toate datoriile din urma, daca Termica a acceptat aceasta reesalonare. Cel mai probabil modificarea va presupune conditionarea subventiei oferite de Guvern numai de contributia curenta a Primariei la costurile de furnizare", a explicat viceprimarul municipiului Suceava.

In urma discutiile purtate la Bucuresti, viceprimarul a asigurat populatia municipiului ca pretul gigacaloriei nu va creste in aceasta iarna. Primaria va fi obligata sa plateasca din bugetul local diferenta dintre pretul energiei furnizate de producator – pret care va fi mai mare dupa redirectionarea subventiei de la Guvern – si pretul facturat cetatenilor, astfel incat costurile pentru consumatorul final sa nu fie mai mari decat in iarna trecuta.

Guvernul nu va mai stabili preturi de referinta pentru incalzirea populatiei si va permite primarilor sa aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decat cel solicitat de catre furnizor, dar ii va obliga sa acopere diferenta doar de la bugetul local, sub sanctiunea sistarii altor fonduri. Noile reguli vor elimina, prin urmare, subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei. "In cazul in care autoritatile executive nu cuprind in bugetul local aceste sume sau nu efectueaza plata acestor sume catre furnizorii de energie termica, la sesizarea scrisa a acestora, directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote defalcate din impozitul pe venit pana la efectuarea platilor", se arata in ordonanta.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta. Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern abroga insa prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, si permite in schimb primariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat.

Actul normativ mai stabileste ca sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate si cel al energiei facturate pot fi acordate in avans furnizorilor, astfel incat acestia sa isi poata constitui din timp stocuri de carbune, pacura si combustibil lichid usor pentru sezonul rece. In acest caz, banii vor fi varsati, in termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, in conturi de tip escrow deschise la banci de catre furnizorii de energie termica. Pierderile induse de prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de operatorii economici din subordinea autoritatilor locale, vor putea fi acoperite in continuare din bugetele locale.

Modificarile sunt argumentate de Guvern prin faptul ca astfel sunt create premisele ca populatia sa achite "pretul real" al serviciului de producere, distributie, transport si furnizare a energiei termice, urmand sa fie sustinute financiar doar persoanele si familiile cu venituri reduse, care au "o reala nevoie de sprijin". "De sumele alocate de la bugetul de stat si cele locale pentru acoperirea diferentei intre pretul energiei termice livrate si pretul local de referinta beneficiaza populatia, indiferent de venitul mediu net pe membru de familie. O alta masura de sprijin pentru populatie in sezonul rece este ajutorul lunar pentru incalzirea locuintei. Aplicarea celor doua acte normative conduce, din partea statului, pentru unele categorii de persoane, la o dubla sustinere financiara pentru plata energiei termice furnizata in sistem centralizat", este justificarea Guvernului.

Economia calculata de Guvern pentru acest an la bugetul de stat prin eliminarea subventiei la incalzire se ridica la 702,5 milioane lei, economii mai mari, in medie de 944 milioane lei, fiind estimate pentru urmatorii patru ani. La sistemul centralizat sunt racordate in prezent 1,54 milioane apartamente, dintr-un total de 8,32 milioane locuinte.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii