Tudor Gheorghe a conciliat la Suceava marile orgolii din literatura romana

joi, 29 ianuarie 2009, 21:32
4 MIN
 Tudor Gheorghe a conciliat la Suceava marile orgolii din literatura romana

In seara zilei de miercuri, 28 ianuarie, in sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor din Suceava a avut loc spectacolul "Taina cuvintelor", oferit publicului sucevean de artistul Tudor Gheorghe. Spectacolul a fost o imbinare reusita intre melodii, rostirea in mod solemn a unor citate celebre ale unor mari oameni de cultura romani si unele glume ironice la modul in care unii concetateni vorbesc romaneste.

Spectacolul a inceput citindu-se un text din Ion Luca Caragiale in care se facea o critica a defectelor pe care neamul romanesc le are. S-a continuat apoi cu o pledoarie pentru limba romana, citindu-se in acest sens, pe un ton solemn, un pasaj mai lung din "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent", a marelui critic literar George Calinescu. Pasajul se referea la fondul lexical, la originile latine ale limbii, la puternicele influente slave si la influente din alte popoare, culturi si limbi cum ar fi cea maghiara, turca si greaca. Spre deosebire de alte dati, la acest spectacol Tudor Gheorghe nu a mai venit insotit de orchestra, ci doar de cartea lui George Calinescu si de chitara cu strunele incordate si cu care a cantat mai multe melodii inspirate din operele oamenilor de cultura romani. Au fost evocati Miron Costin, Mitropolitii Dosoftei si Antim Ivireanul – din opra acestuia rostindu-se un citat celebru cu privire la unele defecte ale poporului roman cum ar fi acela ca injura si huleste foarte mult. S-a continuat apoi cu melodii inspiate din operele altor poeti precum Vasile Alecsandri.

Marea surpriza pentru public a fost la finalul spectacolului, cand Tudor Gheorghe a imbinat cu succes versuri ale poetilor Mihai Eminescu si Alexandru Macedonski si le-a cantat publicului. Scopul declarat al artistului a fost acela de a-i impaca prin operele lor pe "ultimul mare poet romantic al lumii si primul mare poet modern roman". Tudor Gheorghe a recitat si cantat versuri din poeziile "Scrisoarea a II-a" a lui Mihai Eminescu si "Noapte de mai" a lui Alexandru Macedonski, imbinandu-le de asa maniera incat sa apara ca o opera unitara, cu idei care se pot completa una pe alta.

Originile dusmaniei dintre cei doi poeti au fost prezentate, de asemenea, de Tudor Gheorghe care a precizat ca Macedonski, tanar fiind, a incercat sa obtina un premiu literar cu "o piesa atat de slaba ca nici nu este pomenita in istoria literaturii romane". Premiul fusese castigat de Vasile Alecsandri cu opera "Fantana Blanduziei" iar Macedonski se suparase foarte tare si a scris un articol extrem de vehement la adresa "Marelui Alecsandri" acuzandu-l ca si-a facut cale ferata prin mosia de la Mircesti si ca isi manjeste manusile albe cu un premiu de 5.000 de lei.

Nedorind sa-i raspunda direct celui care l-a criticat, dar nici sa nu ramana nerazbunat, Vasile Alecsandri l-ar fi rugat pe criticul Titu Maiorescu, acesta apeland ajutorul lui Mihai Eminescu. Marele poet si publicist accepta si printr-un articol dur la adresa lui Macedonski, merge pana acolo incat sa se indoiasca de originile romanesti ale acestuia. "Aici Eminescu a gresit genial", este de parere Tudor Gheorghe, spunand publicului sucevean ca tatal lui Macedonski a fost un general care a ajutat la urcarea pe tron a lui Alexandru Ioan Cuza, atat la Iasi, cat si la Bucuresti. Tanarul poet Macedonski, povesteste artistul Tudor Gheorghe, nu se lasa mai prejos si la randul lui scrie un articol in care arata ca se indoieste de originile romanesti ale lui Mihai Eminescu – "Eminovici". Disputa dintre cei doi poeti a continuat, dar artistul Tudor Gheorghe s-a rezumat doar la a cere ingaduinta publicului sa nu mai intre in amanunte care ar putea fi jenante pentru memoria celor doi mari poeti romani, preferand sa estompeze orgoliile celor doi imbinandu-le operele.

Nu s-a oprit aici Tudor Gheorghe, ci a mai aratat publicului sucevean ca prin imbinarea inspirata a unor versuri ale lui Ion Barbu si Tudor Arghezi – alti doi poeti romani care s-au antipatizat profund, posteritatea poate sa ii "impace". Astfel, in finalul spectacolului "Taina cuvintelor", Tudor Gheorghe a recitat si cantat unele versuri din poeziile "Niciodata toamna nu fu mai frumoasa" si "Ria Crypto si lapona Enigel". Nu inainte de aceasta, Tudor Gheorghe a facut si unele trimiteri la disputa dintre cei doi si la criticile aduse de Ion Barbu chiar la poezia "Niciodata toamna nu fu mai frumoasa", cand a spus despre Tudor Arghezi ca "popa a mai facut o prostie". Efortul artistului Tudor Gheorghe a fost rasplatit, la finalul spectacolului, cu minute in sir de aplauze din partea publicului sucevean.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii