Vanzare slaba la Targul de Sanziene

duminică, 24 iunie 2012, 20:07
3 MIN
 Vanzare slaba la Targul de Sanziene

Pe parcursul Zilelor Sucevei, in  parcul central al municipiului repedinta de judet  a fost organizat pentru al doilea an consecutiv "Targul de Sanziene" al mesterilor populari. Pe tarabelele amplasate de-a lungul aleilor din parcul central al Sucevei, locuitorii orasului dar si cei peste zece mii de pelerini care au venit sa se inchine la racla cu moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava au avut posibilitatea sa aleaga intre marfuri dintre cele mai diverse. Pentru ca trebuia sa fie vorba mai intai despre produse traditionale romanesti, la Suceava au venit mestesugari din mai multe zone ale tarii – Mures, Bistrita Nasaud, Arges, Maramures, Valcea, Bacau. Ca si in alti ani, printre mestesugarii autentici si-au facut loc comercianti de kitsch-uri, de dulciuri specifice

Manifestarea a fost organizata de Consiliului Judetean Suceava de Centrul Cultural "Bucovina", Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Primaria Suceava si Muzeul Bucovinei.

Mestesugarii, nemultumiti de vanzare

Desi mesterii populari s-au instalat in Parcul Central cu cateva zile inaintea sarbatorii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, acestia s-au declarat nemultumiti in ceea ce priveste vanzarea produselor realizate de acestia. Pentru a favoriza vanzarea, unii dintre ei au hotarat sa scada preturile, insa spre surprinderea lor, nici aceasta strategie nu a dat rezultate pozitive. " Nu suntem multumiti de vanzare. Este al doilea an de cand venim in Suceava si nu ne-am asteptat ca lucrurile sa decurga asa. Oamenii vin, se uita, le plac produsele, insa nu le cumpara. Recesiunea si lipsa banilor sunt singurele motive pentru care ne aflam in aceasta situatie", a spus unul dintre comerciantii din Parcul Central, venit sa-si vanda produsele.

Sucevenii au putut admira si achizitiona diverse produse, de la dulciuri ( nuga, acadele, cozonac, turta dulce), la obiecte pentru casa ( tesaturi, ceramica, podoabe, icoane pictate pe lemn, linguri de lemn, masti), la articole de imbracaminte precum ii, palarii de paie, dar si opincute, piese de port popular, baticuri. In ceea ce privesc preturile, pentru achizitionarea unei perechi de opinci, sucevenii au scos din buzunare aproximativ 30 lei, pentru o ie, au trebuit sa dea 350 de lei, in cazul acesteia pretul variind in functie de model.

Mesterii populari se asteptau ca la finalizarea slujbei oficiate in cinstea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava sa aiba mai multi clienti, numarul acestora nefiind insa asa de mare ca anul trecut.

Mesterii populari vor reveni la Suceava la Targul de vara

Mesterii veniti la Suceava vor participa in perioada urmatoare si la alte targuri din Moldova, la Iasi sau la Bacau, iar la Suceava vor reveni in saptamanile care urmeaza, la Targul de vara. Dionisie Negreanu Maior, venit tocmai din Mures, unul dintre mestesugarii care si-a prezentat produsele in Parcul central al Sucevei, a spus ca a ales sa vina pentru a-si expune si vinde produsele in Suceava pentru ca primaria de aici nu a cerut o anumita suma pentru locul destinat vanzarii acestor produse traditionale, ceea ce in alte localitati nu se intampla. " In alte localitati, pentru a putea vinde trebuie sa platesti pentru locul pe care il ocupi. De exemplu, daca eu castig 2000 lei, trebuie sa platesc un procent de 30% din profit, ceea ce nu ma avantajeaza. Si, in plus, mai este si drumul pe care il platesti pentru dus-intors, si astfel nu castig mai nimic", a spus Dionisie Negreanu Maior.

De apreciat faptul ca acesti mettesugari care au venit cu obiecte realizate de ei, si-au demonstrat maiestria si priceperea, iar sucevenii au admirat aceste lucruri, unii dintre ei achizitionand produse pentru a le putea oferi celor dragi sau pentru decorarea propriilor camine. Este cert ca nu  oricine poate realiza un produs traditional. Pentru acest lucru trebuie multa munca, trebuie pus suflet, si, in plus, este nevoie de cunoasterea culturii traditionale, deoarece in spatele acestor obiecte maietrite de mainile lor se afla traditiile transmise cu sfintenie, din generatie in generatie si oameni cu pasiune, cu abilitatea de a "fura" mestesugul si cu multumirea de a se bucura de roadele mainilor lor.

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii