Vom avea o groapa de gunoi temporara la Suceava?

luni, 02 iulie 2012, 20:19
3 MIN
 Vom avea o groapa de gunoi temporara la Suceava?

La sfarsitul saptamanii trecute, SC URBAN SERV SA Botosani a trasmis un comunicat primariei Suceava si firmei de salubrizare din municipiul nostru, aratand ca regreta faptul ca s-a ajuns in situatia de a comunica faptul ca " incepand cu data de de 16.07. 2012, contractul de prestari servicii isi inceteaza efectele motivat de inchiderea depozitului controlat de deseuri, cat si de faptul ca nu detinem un sistem de balotare pentru deseuri menajere".

Primarul municipiului Suceava Ion Lungu considera ca solutia temporara a transportarii si depozitarii gunoiului ar putea fi constituirea unui depozit provizoriu langa Suceava, intr-un loc care nu a fost indicat, tinand cont de faptul ca rampa de deseuri de la Botosani se va inchide in mai putin de doua saptamani, data limita impusa de UE pentru inchiderea gropii de gunoi din judetul vecin fiind 16 iulie 2012. In urmatoarele zile primarul si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor vor purta discutii in vederea gasirii unei solutii economicoase privind gestionarea deseurilor. "Am avut o discutie cu presedintele CJ, domnul Catalin Nechifor si speram ca impreuna sa gasim o solutie pentru aceasta problema, impreuna cu Agentia de Protectie a Mediului si Garda de Mediu, pentru infiintarea unei statii de preluare a deseurilor la Suceava", a aratat primarul Ion Lungu.

Primarul municipiului Suceava a explicat ca in perioada 2009 – 2011 suma alocata transportului de deseuri in aria Falticeni – Botosani s-a ridicat la valoarea de 60 miliarde de lei vechi, cifra echivalenta cu 1.500.000 de euro, pentru transportul gunoiului la Falticeni si Botosani.

De peste trei ani Suceava se confrunta cu problema depozitarii gunoiului in alte locatii, negasindu-se pana acum solutii optime de ameliorare a acestei situatii delicate.

In ceea ce priveste lucrarile de amenajare a noii gropi de gunoi de la Moara, acestea nu au fost inca terminate, cel mai optimist termen de finalizare a proiectului fiind avansat pana la sfarsitul anului 2013.

In urma cu trei ani, au fost incepute lucrarile de amenajare a depozitului ecologic pentru deseurile din judetul Suceava, intr-un perimetru de cateva zeci de hectare, pe raza satului Vornicenii Mari, comuna Moara. Licitatia pentru executia acestor lucrari a fost castigata de SC Cominco Bucovina SA, firma care a efectuat o serie de sapaturi si lucrari de drenaj insa, pentru ca investitia nu a mai fost finantata a intrerupt activitatea pe acest santier. Intre timp, firmele Cominco au intrat in insolventa la cererea administratorilor societatii care au aratat ca au datorii catre creditori in valoare totala de peste 800 de miliarde de lei vechi.

Anul acesta, pe data de 5 aprilie, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii de faliment impotriva SC Cominco SA Bucuresti firma avand datorii de 445 de miliarde lei vechi. In mod surprinzator, Cominco SA era deja dizolvata ca entitate economica inainte de intrarea in faliment dar pe bursa RASDAQ actionarii mai faceau tranzactii cu actiunile firmei. La Suceava, Cominco Bucovina SA a intrat in insolventa de la inceputul acestui an, cu datorii de 370 de miliarde de lei vechi. Lucrari nefinalizate, plati neincasate, afaceri riscante si pierderea terenului in domeniul constructiilor in fata unor firme noi, mai dinamice, au daramat afacerea Cominco. La a treia firma din grup – Cominco Sucursala de Mecanizare Frasin, inspectorii vamali au confiscat anul trecut 21 de miliarde de lei vechi, in contul combustibilului vandut in mod ilegal. (Catalin TEODORIU)

Comentarii