Zece mii de credinciosi s-au inchinat, ieri, la Putna

miercuri, 15 august 2012, 20:11
6 MIN
 Zece mii de credinciosi s-au inchinat, ieri, la Putna

Mii de oameni, de toate varstele si din toate colturile tarii, au venit ieri dimineata la Putna, pentru a cinsti Adormirea Maicii Domnului  – o sarbaroare, asa cum a zis si arhim. Melchisedec  Velnic, staretul manastirii, ce tinde sa devina una a tuturor romanilor. In total, in jur de 10.000 de persoane au fost prezente ieri la hramul manastirii unde se odihneste in somnul cel vesnic Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, alaturi de ierarhi din afara granitelor tarii, precum PF Meletie, episcop al Hotinului si PS Longhin, episcop de Hancenci.

De asemenea, la hramului manastirii Putna si-a facut aparitia si premierul  Victor Ponta, el fiind insotit de sotia sa, Daciana. Nu au lipsit nici politicienii de vaza ai judetului Suceava, printre care presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, vicepresedintele CJ Suceava Alexandru Baisanu, prefectul Florin Sinescu, deputatii PSD Eugen Uricec si Ioan Stan si de senatorul Gavril Mirza, dar si secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, insotit de secretarul general adjunct, deputatul Ioan Balan, de presedintele organizatiei municipale Suceava a PDL, Lucian Harsovschi si alti lideri locali ai democrat-liberalilor suceveni.

Victor Ponta a facut poze alaturi de pelerini si s-a intretinut minute bune cu acestia

Premierul Romaniei, Victor Ponta, si-a facut aparitia la Putna, in jurul orei 11.00, el venind alaturi de sotia, Daciana, si de liderii USL Suceava. Ponta a ales sa parcurga pe jos drumul de la Primaria Putna la manastire – circa un kilometru. Premierul le-a urat „La multi ani" celor care isi sarbatoresc miercuri onomastica: „Dumnezeu sa le dea o viata mai buna!"

De asemenea, el a spus ca Adormirea Maicii Domnului este cea mai importanta sarbatoare a Putnei si a precizat ca va veni aici de cate ori va putea. „De fiecare data cand voi putea, voi veni. E credinta mea, a sotiei, a familiei mele ca imi doresc sa avem cu totii o viata mai buna, sa fim cu totii sanatosi", a declarat Ponta. De mentionat ca acesta este cel de-al doilea an consecutiv in care Victor Ponta este prezent la hramul manastirii Putna.

Desi venise pentru a asista la una dintre cele mai importante sarabatori religioase ale crestinismului, Ponta si-a facut timp si pentru politica, el tinand sa lamureasca problema elevilor olimpici. Astfel, el a declarat ca situatia este cauzata de o ordonanta „de pe vremea Guvernului Boc", adaugand: „O vom rezolva".

„Este o ordonanta data de pe vremea Guvernului Boc, ca multe alte ordonante, pe care o vom rezolva", a spus Victor Ponta.

In drumul sau spre manastire, premierul s-a intretinut cu pelerinii, care, entuziasmati, i-au multumit ca le-a dat inapoi pensiile si salariile, indemnandu-l „sa nu se lase". Totodata, in timp ce se afla in curtea manastirii si asista la slujba religioasa, o multime de oameni s-au fotografiat alaturi de el, multe dintre poze fiind facute chiar de catre stia sa, Daciana , Ponta zambind binevoitor si acceptand toate solicitarile.

Nu toti insa l-au privit cu ochi buni pe premier, fiind si persoane care l-au huiduit, una dintre acestea strigand la un moment dat „mincinosilor".

De mentionat ca Victor Ponta s-a recules timp de cateva minute si la mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant si s-a inchinat la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din biserica manastirii.

IPS Pimen: „ascultarea reprezinta virtutea de capetenie"

In cadrul unei slujbe religioase ce a tinut aproximativ trei ore si a fost ascultata cu atentie de cei 10.000 de pelerini veniti la Putna, IPS Pimen a tinut sa le transmita celor prezenti ca ascultarea reprezinta virtutea de capetenie. De asemnea, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a insistat in predica sa pe ascultarea cuvantului lui Dumnezeu. Astfel, IPS Pimen a subliniat ca Dumnezeu il ingaduie si pe cel rau o perioada, tocmai pentru a ne pedepsi pentru pacatele noastre.

„Ascultarea mai-marilor nostrii este necesara oricare ar fi ei. Ascultam de oameni, dar nu ascultam atunci cand oamenii ne poruncesc ceva impotriva moralei si a credintei crestine. Neascultarea se face sub povata parintelui duhovnicesc, care poate cere insa amanare. Dumnezeu ingaduie o perioada pe cel rau, stie el de ce, poate pentru pacatele noastre", a spus Pimen.

Staretul Manastirii Putna i-a rugat pe sucevenii plecati in strainatate "sa fie cuminti"

 In predica sa, staretul Manastirii Putna, arhimandritul Melchisedec a tinut sa aminteasca faptul ca la 546 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii Putna, au imbratisat haina monahala oameni care vor sluji pe Maica Domnului si pe Iisus Hristos pana la despartirea de cele pamantesti. Pe de alta parte, a transmis celor care au venit in numar mare la hramul Adormirii Maicii Domnului ca indiferent unde se vor afla credinciosii ortodocsi vor avea un sprijin in Sfanta Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos.

"Ziua de astazi este inchinata Adormirii Maicii Domnului, e hramul manastirii noastre si sunt  546 de ani de cand Maria sa Stefan a pus temeliile acestei biserici si pana in prezent noi cu bucurie ne intalnim si mari si mici, si credinciosi si ierarhi si conducatori de stat. Aici ne-am adunat pentru a o cinsti pe Maica Domnului. Aseara la Sfanta Priveghere cantarile au fost deosebite si au adus aminte de invatatura cea aleasa. Am ascutat aseara cuvinte de invatatura a Preasfintitului Longhin, care cu bucurie ne-a transmis un mesaj noua tuturor de a o cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului si ca niciodata nu trebuie sa o uitam pe ea".

Arhimandritul Melchisedec Velnic a mai spus ca pentru comunitatea monahala Sfanta Liturghie de ieri a fost o bucurie deosebita  pentru obstea calugarilor de la Manastirea Putna. In primul rand, obstea s-a innoit cu un nou slujitor a Sfantului Altar, un nou preot si un nou diacon prin binecuvantarea si purtarea de grija a I.P.S. Pimen. "Lucrul acesta e de sus. Se spune ca in viata noastra, calugaria si casatoria se cer. Acestea le cerem noi dar hirotonia este de sus, de la Dumnezeu. Este prima hirotonie a Preasfintitului Longhin si Dumnezeu a randuit ca aceasta sa aiba loc la Manastirea Putna, la acest altar a constiintei noastre nationale", a spus staretul Manastirii Putna. Dupa ce a ascultat cuvantul Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor IPS Pimen Suceveanul, PC Melchisedec Velnic a transmis ca: "Ascultarea trebuie sa fie aceea care calauzeste pasii nostri, a tuturor. Daca e ascultare in societate totul este bine; e ascultare in familie, totul este bine; e ascultare in manastire, totul este bine, dar atunci cand nu mai este ascultare toate se pierd de aceea. Daca va fi ascultare si buna intelegere vom avea si familii sanatoase si o societate sanatoasa si toate vor fi bune si frumoase."

Ca ultim mesaj, staretul Manastirii Putna s-a adresat celor care lucreaza in strainatate si care au venit in pelerinaj la Manastirea Putna, cu prilejul hramului Adormirii Maicii Domnului. "Multi sunteti veniti acum in concedii, inapoi acasa, insa in strainatate cand va duceti, sa fiti cuminti si ascultatori si sa nu faceti de rusine neamul nostru", a transmis staretul Manastirii Putna, Melchisedec Velnic.

Mici si bere la terasele rasarite de o parte si de alta a strazii principale

La fel ca in fiecare an, unii au speculat latura comerciala a acestei sarbatori si au impanzit satul cu tot soiul de tarabe de la care se putea cumpara aproape orice. Astfel, daca in curtea manastirii, IPS Pimen indemna la ascultare si la respectarea cuvantului lui Dumnezeu, imediat cum ieseai din atmosfera liturgica a sarbatorii dadeai nas in nas cu micii comercianti ce incearcau sa vanda de la pistoale si alte jucarii, pana la oale din aluminiu sau produse vestimentare.

De asemenea, chiar daca obstea manastirii a organizat dupa slujba o masa in care fiecare pelerin a fost servit cu peste si traditionalele sarmale, o parte din cei veniti la Putna, au preferat sa se infrupte din mititeii teraselor rasarite ad-hoc, ca ciupercile dupa ploaie. 

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii