Zeci de posturi vacante pentru personal medical si sanitar in Spitalul Judetean Suceava

miercuri, 21 septembrie 2011, 19:55
3 MIN
 Zeci de posturi vacante pentru personal medical si sanitar in Spitalul Judetean Suceava

Statul de functii al Spitalului Judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava indica un deficit la fiecare dintre categoriile de personal prevazute, cu exceptia functiilor de conducere. Cea mai mare unitate spitaliceasca a judetului ar mai avea nevoie de 223 de angajati pe posturi vacante de medici, asistenti, infirmieri, personal TESA sau ingrijitoare, pentru a functiona conform prevederilor legale si a statului de functii aprobat la nivelul unitatii. Cele mai multe posturi vacante se refera la asistenti, in numar de 76, urmate de posturile pentru medici specialisti, in numar de 43, in conditiile in care unitatea spitaliceasca are deja angajati 178 de medici si 577 de asistenti. Din cele 225 de posturi disponibile pentru infirmiere, 201 sunt ocupate, iar din cele 136 disponibile pentru ingrijitoare, 101 sunt ocupate. Si la capitolul personal TESA este inregistrat un deficit de personal – statul de functii prevede 59 de posturi, dintre care sunt vacante un numar de 15. 80 de muncitori sunt angajati in Spitalul Judetean Suceava, cu 19 mai putin decat norma.

La capitolul personal, cea mai deficitara sectie a spitalului este si una dintre cele mai importante. Este vorba despre sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, recent inaugurata, unde sunt ingrijiti pacientii care tocmai au fost operati sau care se afla in stare foarte grava si unde lucreaza noua medici pe 11 posturi aprobate. Un numar cu mult mai mic decat cel prevazut este cel de infirmiere angajate – 18 in loc de 29, iar la cele 40 de paturi ale sectiei sunt angajate 49 de asistente si ar mai fi nevoie de inca sase. Per total, 19 cadre sanitare si medicale ar mai trebui sa lucreze in sectia de Terapie Intensiva.

Urmeaza laboratorul de Radioterapie, unde nu exista niciun medic, si niciun asitent angajat. Pentru sectia de Medicina Interna statul de functii prevede noua posturi de medic specialist, din care sapte sunt ocupate si ar mai fi nevoie de angajarea inca cel putin a unui medic. Nici sectia de Urologie nu o duce bine la acest capitol, fiind vorba numai despre doi medici angajati pe patru posturi, la 35 de paturi. Sectia de Neurochirurgie ar mai avea nevoie de un medic specialist, iar Farmacia spitalului de inca doi farmacisti.

Cu un deficit de personal mai mare, dar mai putin presant, este sectia de Pediatrie a Spitalului, care are 80 de paturi si un necesar de personal prevazut in statul de functii de 48 de angajati. Sectia ar mai avea nevoie de un medic pediatru, de trei asistente, o infirmiera si patru ingrijitoare. Din sectia de Boli Infectioase lipsesc  un medic, trei asistente si o ingrijitoare, iar din sectia de Pneumologie, un medic, doua asistente, doua infirmiere si o ingrijitoare.

In ceea ce priveste personalul mediu sanitar, cabinetele de Medicina Interna, cel de Gastroenterologie si cel de Nefrologie din cadrul Ambulatoriului nu au niciun asistent medical angajat. Intr-o situatie similara se afla sectia de Chirurgie Generala, unde nu lucreaza nicio ingrijitoare.

Din primavara anului curent, pe zecile de posturile vacante de infirmieri, ingrijitoare si asistenti au mai fost angajate inca 18 persoane. Cele mai recente angajari in Spitalul Judetean Suceava s-au facut pe posturi temporare de asistent medical generalist si infirmiere, in sectiile de Pneumologie, ATI, Obstretica-Ginecologie si in Blocul operator. Nevoia cea mai mare este de personal mediu sanitar. In ceea ce priveste celelalte categorii, aceasta este estimata la nivel managerial pentru fiecare sectie in functie de fluxul real de pacienti sau de numarul de consultatii din ambulatoriu. Un alt criteriu care cantareste foarte mult in decizia de a oferta posturi este capacitatea de incadrare in cei 70% din buget prevazuti prin lege pentru cheltuielile de personal in unitatile spitalicesti.

La aceste date, se adauga deficitul de personal din Unitatea de Primire Urgente, unde ar mai trebui sa fie angajati inca sase medici urgentisti. "Urgentele, sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva si laboratoarele de imagistica medicala sunt, la nivel national, cele mai deficitare din punctul de vedere al personalului. Acestea sunt specialitati cu un grad ridicat de dificultate, care sunt cautate si in Vest. Este destul de greu sa stimulezi oameni cu astfel de pregatire sa vina in orase cum este Suceava", a comentat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Suceava, Adrian Popescu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii