10.000 de bugetari, in greva

luni, 05 octombrie 2009, 19:22
4 MIN
 10.000 de bugetari, in greva

Peste 10.000 de salariati vasluieni din sistemul bugetar au fost, ieri, in greva generala. Cea mai mare parte (peste 7.000) a fost reprezentata de bugetarii din educatie, iar restul, din administratie publica, sanatate si politie. In consecinta, in peste 150 de unitati de invatamant, (90% din totalul scolilor) nu s-au facut ore, iar in aproape toate institutiile batea vantul. Salariatii din institutii au venit la serviciu, au lipit pe geamul fiecarui ghiseu un anunt prin care vasluienii aflau ca sunt in "greva de solidaritate" pe parcursul intregii zile, si nu au mai inceput lucrul, cum faceau de obicei.

Totusi la Casa Judeteana de Pensii (CJP)Vaslui a mai fost servit cate un batran venit din capatul judetului pentru a-si rezolva problemele.

"Au fost si situatii cand a trebuit sa nu tinem cont de greva. Batranii au cheltuit un pumn de bani sa ajunga aici, din capatul judetului si nu am putut sa-i amanam. Ar fi trebuit sa-i chemam altadata, iar pentru ei ar fi insemnat o cheltuiala in plus, timp pierdut si oboseala. Nu putem sa ne batem joc", ne-a declarat Marius Arcaleanu directorul CJP Vaslui.

Daca prin institutii domnea o liniste surda, in centrul Vasluilui era un vacarm de nedescris. Circa 1.000 de sindicalisti din sistemul bugetar, inarmati cu microfoane, fluiere, trambite si pancarde au pichetat Prefectura. Sindicalistii s-au adunat in Piata Civica pentru a cere stoparea disponibilizarilor, anularea ordinului cu cele 10 zile de concediu fara plata si rediscutarea de urgenta a legii salarizarii.

Federatia sindicala Sanitas, filiala Vaslui, a participat la protestul de ieri cu aproximativ 50 de membri, desi lidera organizatiei judetene, Daniela Clatinici, anuntase initial ca va mobiliza 300 de oameni. Data fiind participarea redusa a sanitarilor la protestul bugetarilor, activitatea principalelor unitati medicale din judet nu a fost tulburata. La Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, spre exemplu, toate sectiile au functionat in parametri normali, desi cadrele medicale erau obligate sa asigure doar o treime din serviciile contractate. Si in Ambulatoriul Spitalului Judetean s-a lucrat la program normal.

In toiul grevei generale, au existat si elevi nemultumiti: cei care au fost la scoala si care au facut ore, in timp ce alte zeci de mii de copii au petrecut acasa o zi in plus de relaxare. Ieri, in 14 unitati scolare orele au decurs normal.

"Sindicalistii de la nivelul scolii au hotarat ca astazi sa nu intre in greva generala. Elevii au fost anuntati in timp, astfel incat toata lumea a fost la scoala", ne-a spus Angelica Dobre, directorul Liceului Teoretic "Mihail Kogalniceanu" Vaslui.

Si sindicalistii de la liceele "Ion Mincu" si "Anghel Rugina" din Vaslui au refuzat sa se alinieze protestului. Situatii similare au avut loc si la Dumesti, Rosiesti, Puscasi, Falciu, Pogonesti, Ibanesti sau Pochidia, unde orele au decurs normal. In schimb, la Husi, toate unitatile scolare au fost inchise. Liderul organizatiei sindicale "Didactica" Vaslui, Sorin Tiplea, nu a vrut sa comenteze atitudinea cadrelor didactice care nu s-au solidarizat cu greva generala.  

90% greva la Barlad

La Barlad, greva generala a "inghetat" cursurile in 90% dintre scoli. Participarea la cea mai de amploare miscare de protest din sistemul bugetar de dupa ’89, a fost una diferita, in functie de fiecare sector de activitate. Cei mai "constiinciosi" au fost angajatii din invatamantul local, unde participarea a fost de peste 90%. Practic, in toate cele 58 de unitati de invatamant (scoli generale, licee, camine si gradinite de copii) cadrele didactice au participat la greva. Dintre acestea, nu mai putin de 48 au avut un procent de participare de 100%. In restul unitatilor, participarea a fost intre 50% si 90%, in timp ce doar patru unitati din mediul rural nu au venit la greva.

Ceva mai aparte s-au derulat "ostilitatile" in cazul politistilor. Pentru ca in cazul lor nu s-a putut pune problema sistarii activitatii, oamenii legii barladeni au purtat cate o banderola alba pe mana stanga.

"A fost modul nostru de a ne arata solidari cu ceilalti colegi din sistemul bugetar care participa astazi (ieri, n.r.) la proteste si, in special, am raspuns chemarii Cartelului Alfa, organizatie la care Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual este afiliat. Insa, facem precizarea ca activitatea noastra nu a fost afectata in nici un fel. Fiecare si-a vazut de treaba si si-a facut datoria", ne-a declarat subcomisarul Dan Ghintuiala, vicepresedinte al Consiliului Teritorial al Corpului National al Politistilor.

La randul lor, cei de la Administratia Finantelor Publice Barlad nu au avut program cu publicul, ieri. Toti functionarii s-au prezentat la serviciu, insa nimeni nu a putut sa beneficieze de serviciile institutiei.

Bugetarii care nu au facut greva au fost cei din Primaria Barlad. O explicatie pentru acest lucru ne-a fost oferita chiar de primarul Constantin Constantinescu: "Toata lumea a muncit in program normal. Si nici nu se putea altfel pentru ca, in opinia mea, nu aveau nici un motiv sa fie nemultumiti. Toti stiu foarte bine ca s-au facut eforturi ca toata luma sa-si ia salariile la timp, asa ca, dupa  mine, nu aveau de ce sa fie nemultumiti!".

Nici salariatii Judecatoriei Barlad nu au participat la greva. Simona Avram, purtatorul de cuvant in teritoriu al Sindicatului "Projust" ne-a declarat: "Nu am primit instructiuni in acest sens de la centru. Prin urmare, activitatea s-a desfasurat normal".

Angajatii Casei Locale de Pensii Barlad au semnat in unanimitate pro greva, insa, au stat la serviciu ca in orice zi, doar ca nu au dat "relatii cu publicul".

Nici in spitalul barladean nu s-a cunoscut ca a fost greva. Cabinetele din Ambulatoriul integrat Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" au functionat normal. Cazurile urgente au fost preluate de Compartimentul Primiri Urgente, prin care au fost facute si internarile.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii