Antidotul Boc: PENSIONAREA!

Subtitlu

marți, 18 mai 2010, 21:23
3 MIN
 Antidotul Boc: PENSIONAREA!

Cei mai vechi dintre functionarii Primariei Vaslui prefera sa iasa la pensie decat sa ramana si sa munceasca pe un salariu redus cu 25%. Acceptand penalitatile impuse de lege, tot mai multi functionari aleg aceasta solutie, speriati de spectrul diminuarii indemnizatiilor din sectorul bugetar. Astfel, daca saptamana trecuta numai 2 functionari isi depusesera dosarele de pensie anticipata, in aceasta saptamana alti 10 au considerat ca e cea mai buna formula pentru o pensie acceptabila, mult mai atractiva decat un salariu diminuat. Din cei 260 de angajati ai Primariei Vaslui, in numai cateva zile organigrama a fost usurata de 12 functionari, iar semnalele ca acest val de plecari ca continua, sunt destul de sigure. "Este foarte posibil sa mai plece si altii. Eu ies la pensie la temenul legal, in luna iunie, dar am auzit colegi care vor alege calea aceasta anticipata. Nu-i mai intereseaza ca li se impun penalitati. Pentru ei este mai bine sa iesi cu o pensie acceptabila, decat cu una care poate ajunge cat salariul mediu pe economie, sau sa muncesti pe un salariu diminuat puternic", a precizat Gheorghe Vrajitor, secretarul primariei. Organigrama municipalitatii arata un total de 285 de angajati, functionari publici si personal contractul. Aproape 60 de angajati din institutiei sunt in pragul pensiei.

Cine pleaca acasa?

Cu toate acestea, teama ce mai mare pentru conducerea primariei nu este fosnetul dosarelorde pensionare ci, mai curand, faptul ca raman posturi cheie goale. Municipalitatea nu poate organiza inca un concurs de angajare. Mai multi functionari cu state vechi si-au pregatit bagajele, printre care si sefa de cabinet al primarului. Unele servicii vor resimti din plin plecarile, cum ar fi Serviciul de Investitii sau Serviciul Comercial. De mentionat ca pensionarile anticipate afecteaza majoritatea departamentelor institutiei. Astfel, de la Serviciul Comerial pleaca 1 consilier, acest compartiment fiind nevoit sa-si desfasoare activitatea cu numai 2 ingineri ramasi; Serviciul de Investitii pierde, la randul sau, 1 inginer, aici ramanand tot 2 specialisti care se vor ocupa de proiectele municipiului; Serviciul de Gospodarire Urbana – 1 consilier din cei 17; Serviciul de Contabilitate are in minus 1 angajat dintr-un total de 18; Serviciul Social va avea 2 specialisti in minus iar dintre cei care se ocupa de cabinetele scolare – 1 consilier; Serviciul Urbanism pierde tot 1 consilier. Sefa de cabinet a primarului, Mariana Ailoaei, a ales si ea pensionarea. In medie, pensia pe acre o vor primi aceste persoane se situeaza intre 900 -1.200 lei, iar penalitatile impuse de lege in cazul acestor pensionari sunt intre 40-70 lei, "Nu sunt penalitati mari, majoritatea au acceptat acest lucru, decat sa iasa la pensie peste 2 ani poate cu 600 lei pe luna", mai spune Vrajitor.

––

Paval: "Situatia este grava, facem adresa la ANFP!"

"Nu e de glumit, pot sa pierd investitiile. Imi pleaca 5 ingineri extrem de valorosi cu care am anumite proiecte de investitii in derulare. Cunosc problematica, stiu cum sa sa se descurce, in fine, stiu sa-si faca treaba. Problema este ca nu putem face angajari pentru ca posturile sunt blocate. Situatia este grava, facem adresa la ANFP pentru a cere aprobarea ca sa organizam concursuri de angajare", a spus primarul Vasile Paval. In acelasi timp, edilul spune ca, in conditiile deblocarii unor posturi, este foarte greu sa vina specialistii deoarece vor fi platiti destul de prost odata cu diminuarea salariala.

Sursa: Vremea noua

Comentarii