De o jumatate de an, fara medicamente: Greva la Psihiatrie

luni, 29 martie 2010, 21:16
4 MIN
 De o jumatate de an, fara medicamente: Greva la Psihiatrie

Problema lipsei de medicamente la Sectia Psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, despre care am mai scris in paginile ziarului nostru, revine in actualitate. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, seful sectiei, dr. Gheorghe Silvestrovici, a deplans lipsa crancena de medicamente cu care se confrunta de o jumatate de an.

"Pe toate foile de observatie ale bolnavilor exista litera P, ceea ce inseamna ca pacientul isi ia personal medicamentele. Sunt pacienti cu alzheimer, cu schizofrenie sau dementa care isi iau singuri medicamentele pentru ca nu se gasesc in spital. Avem medici noi, care fac naveta. Vin la serviciu cu teama ca nu au ce medicamente sa dea la bolnavi. De ce sa vina medicul cu teama la munca? In loc sa ma gandesc ce medicament ar fi mai util pentru tratarea afectiunii unui pacient, ma gandesc de unde sa fac rost de medicamente. Statul loveste tocmai in acea categorie pe care ar trebui sa o protejeze in vremuri de criza: bolnavii. Fara medicamente, o urgenta psihiatrica se poate solda cu un deces. Sunt puse in pericol atat sanatatea bolnavului, cat si cea a personalului de pe sectie", spune Silvestrovici.  

Cine este vinovat?

Pentru a reusi sa trateze bolnavii care nu au nicio sansa sa-si cumpere singuri medicamentele, medicii de la Psihiatrie recurg la un siretlic care nu prea este legal. Ei elibereaza retete in regim de ambulatoriu pentru pacientii internati, intrucat produsele necesare vindecarii lor nu se gasesc in farmacia spitalului. In semn de protest fata de aceasta situatie, Gheorghe Silvestrovici a intrat, de ieri, in greva.

"Abia astept sa fac inchisoare la ordinul primului ministru sau al sefului Directiei de Sanatate Publica (DSP). Ma declar, de astazi, in greva. Nu vreau salariu mai mare, nu vreau bani! Vreau sa fie medicamente in spital, asa cum e normal sa fie", spune Silvestrovici.

In opinia sa, principalul vinovat pentru aceasta situatie este ministrul sanatatii, Atilla Czeke, care si-a asumat o raspundere mult prea mare, invers proportionala cu bugetul sanatatii din acest an. Drept urmare, Silvestrovici cere demisia ministrului: "De vina sunt Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si DSP. Si medicii sunt de vina ca accepta aceasta situatie. Cer demisia ministrului sanatatii. Si-a luat o sarcina pe care nu o poate duce, netinand cont nici de inflatie, nici de nimic".

Dragos Vochim, unul dintre noii medici psihiatri veniti la Vaslui, vorbeste si el despre lipsa medicamentelor: "Este o situatie care frizeaza absurdul. Legal, noi nu putem da retete pe ambulatoriu, dar nici nu putem sa ne facem treaba daca nu avem medicamente. E ca si cum ati scrie fara pix sau ati filma fara camera".

"Ca presedintele Basescu fara vapor si ca primul ministru Boc fara catedra", completeaza Silvestrovici.

Conform declaratiilor sefului sectiei, lipsa acuta de medicamente se face resimtita in cele mai multe dintre sectiile spitalului: "Se gasesc medicamente in ambulatoriu, dar in spital nu avem de sase luni. Se mai gaseste cate un neuroleptic, dar haloperidol si diazepam eu am cumparat in nestire. Nu e firesc ca medicii sa cumpere medicamente. Pe toate sectiile se intampla acest lucru. La Interne nu sunt medicamente. Nici la Cardiologie. La Contagioase este cum aveam eu, in urma cu 30 de ani, la dispensar: dadeam doar ampicilina si penicilina".   

Mincinosi sau dezinformati?

Lucrurile stau intocmai cum spune doctorul Silvestrovici. De altfel, majoritatea celor care au fost internati de curand in Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui au fost pusi in situatia de a-si cumpara cele necesare vindecarii, lucru despre care noi am mai scris, numai conducerea unitatii pare sa stie altceva. In urma publicarii unui articol despre lipsa de medicamente, DSP Vaslui a inaintat o adresa Spitalului Judetean de Urgenta, in care ruga conducerea sa prezinte o situatie a stocului de medicamente. Aceasta a ajuns la noi intr-un comunicat de presa, datat 19 martie, pe care il redam in intregime: "Urmare informatiei aparute in mass-media  cu privire la lipsa stocului de medicamente din Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Directia de Sanatate Publica Vaslui a verificat aceasta informatie, care nu se confirma. Conducerea spitalului a prezentat situatia stocului, care la aceasta data este in valoare  de 648.550 din care: –  348.076 reprezinta stocul medicamentelor din  programele de sanatate (aici intra si medicamentele pentru unele afectiuni psihice); – 300.474 reprezinta stocul medicamentelor pe spital. De asemenea, precizam faptul ca, din luna ianuarie 2010 si pana in prezent, rulajul la medicamente in aceasta unitate este de 1.640.858 din care: – 613.750 din programele de sanatate; 1.027.108 din medicamentele sectiilor de spital. Recomandam oricarui pacient nemultumit de serviciile medicale oferite in unitatile sanitare publice sa se adreseze Directiei de Sanatate Publica Vaslui".

Asadar, cei din conducerea spitalului incearca sa lase impresia ca medicamente sunt berechet, iar cei de la DSP ii sustin. Numai ca nimeni de la DSP nu s-a deplasat la spital pentru a arunca o privire in rafturile farmaciei. Conform spuselor purtatorului de cuvant al DSP, Mihaela Vlada, asa-zisa verificare s-a facut din birou. Un fel de "noi cerem, spitalul trimite; noi credem pe cuvant, spitalul nu minte". Da, poate ca nu mint cei de la spital. Poate ca sunt doar dezinformati, desi sunt slabe sanse. Cel mai probabil insa, ei stiu care este situatia stocului de medicamente, dar se feresc sa o recunoasca, din motive numai de ei stiute, crezand ca, prin insiruirea unor sume cu multe cifre, vor putea masca tragicul adevar. Intrebarea este elementara: daca sunt medicamente in spitale de ce tre sa le mai cumparam?

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii