Guvernul PSD-PD-L a decis: Numiri politice

duminică, 26 aprilie 2009, 23:59
7 MIN
 Guvernul PSD-PD-L a decis: Numiri politice

Acestia vor fi numiti de ministerul de resort, pe baza unui plan de management si vor avea un mandat de maximum patru ani. Altfel spus, daca pana la concursul organizat pentru functia de director al unui serviciu deconcentrat se putea inscrie oricine dar castiga cine trebuia, de acum inainte numirile se vor face strict pe criterii politice. Liberalii au atacat aceasta Ordonanta la Curtea Constitutionala si asteapta un raspuns pe sase mai.

Miercuri, in Monitorul Oficial, a fost publicata Ordonanta nr. 37/2009, privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice. La adoptarea acestui normativ s-a avut in vedere "necesitatea eficientizarii activitatii institutiilor publice si a imbunatatirii actului managerial       in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare". Asadar, aceasta ordonanta se vrea a fi solutie de criza la vreme de criza. Ce presupune de fapt?

Potrivit articolului III alin. 1 din normativul mentionat, "functiile publice, functiile publice specifice si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale (…) precum si adjunctii acestuia se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".

Efectul? De miercuri, toti sefii de deconcentrate sunt in preaviz, urmand ca la expirarea termenului sa paraseasca scaunele. Ce se va intampla dupa aceea?

"La expirarea termenului prevazut, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale prevazute in anexa la prezenta ordonanta de urgenta vor fi conduse de un director coordonator al serviciului public deconcentrat. Directorul coordonator este ajutat de unul sau mai multi adjuncti, in limita numarului de posturi care se desfiinteaza", se arata la aliniatul trei al aceluiasi articol.

In traducere libera, nimic spectaculos: se schimba organigrama institutiei pentru ca pesedistii si pedelistii sa-si monteze oamenii in directiile corespunzatoare ministerelor pe care le conduce fiecare din cele doua partide. Apare, insa, o noutate. Daca pana acum se organizau concursuri la care participa cine voia si castiga cine trebuia, de acum inainte sefii de deconcentrate vor fi numiti direct de ministerele de resort si vor avea un contract de management valabil pentru o perioada de maximum patru ani, adica exact cat tine o legislatura. Si pentru ca numirea acestor directori coordonatori si a adjunctilor lor sa nu se faca "pe urs", comisiile din cadrul ministerelor (la care se va alatura obligatoriu si cate un reprezentant al prefecturii) vor alege viitori sefi de deconcentrate in functie de planul de management pe care acestia il vor prezenta la inscriere. Cel care a fost ales director coordonator isi va fixa, la randul sau, adjunctii, tot in baza unor astfel de proiecte de management.

Ca o concluzie, viitorii sefi de deconcentrate vor fi numiti politic, vor sta in fruntea institutiilor patru ani dupa care, daca partidul lor nu mai intra la guvernare, pleaca acasa.

Ce spun actualii sefi de deconcentrate

Cum era firesc, normativul care reglementeaza numirile politice nu-i bucura pe multi dintre actualii sefi de deconcentrate. Dar unde e lege, nu-i tocmeala!

"Asta e legea si trebuie sa o respectam. Voi respecta decizia politica, iar daca mi se va impune sa ma implic, ma voi implica" ne-a declarat Decebal Sararu, seful Directiei Sanitar-Veterinara Vaslui.

De aceeasi parere este si Lucian Copacinschi, directorul Directiei Silvice Vaslui: "Trebuie sa ne conformam legilor care exista. Eu n-am primit

nicio instiintare de eliberare din functie".

Si Haralambie Voicu, directorul Directiei Muncii si Protectiei Sociale Vaslui are aceeasi optica si un stie inca daca se va inscrie sau nu si el cu un plan de managament: "Inca nu stiu daca ma voi inscrie si eu cu un proiect. Daca voi reusi sa fac un plan bun, ma voi inscrie. Daca nu, asta e viata!"

O parte dintre actualii conducatori ai serviciilor deconcentrate vor ramane cu siguranta pe functii, in timp ce altii, in special cei cu adeziuni la PNL, vor pleca cu siguranta.

 

Isi numara zilele

Sefii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui mai au timp pana pe 10 mai sa isi goleasca birourile. Lor li se alatura inspectorii scolari, directorii plini si adjuncti. Zilele le sunt numarate de Ordonanta de Urgenta nr. 37/2009, care ii trimite in preaviz. Inspectorul scolar general, Florin Ciurariu, surprins de vestea ca ar urma sa fie concediat mai repede decat se astepta, a luat in calcul si posibiliatatea unui concediu fara plata, pana la sfarsitul anului scolar.   

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, a Casei Corpului Didactic, inspectorii scolari, directorii plini si adjuncti ai scolilor isi numara zilele. Ordonanta de Urgenta nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice i-a pus pe jar pe toti lucratorii din sistemul educational care au contracte de management educational incheiate in temeiul Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Inspectorii generali sunt indignati de aceasta Ordonanta, si considera ca un eventual concurs pe care l-ar da urmatorii candidati ar fi inutil atat timp cat numirile se fac politic. La auzirea vestii ca in cel mai scurt timp ar urma sa primeasca preavizul de concediere, Florin Ciurariu, generalul ISJ a ramas fara reactie. Satul de presiunile care se rasfrang asupra lui in ultima vreme, a spus ca e posibil sa apeleze la concediu fara plata pana la sfarsitul anului scolar. Pe langa Ordonanta care il scoate din functie, inspectorul general a primit la pachet, culmea, si o felicitare de Paste chiar din partea ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Nici nu stiam ca urmeaza sa primim ordin de concediere asa repede. In schimb, ministrul educatiei ne trimite felicitari de Paste. E un intreg heirupism ce se intampla in invatamant. Se iau decizii, se revine asupra lor, apoi iar se aplica. M-am saturat de aceste presiuni care se fac constant si cred ca o sa-mi iau concediu fara plata pana la finalul anului scolar. Nu ma mai intereseaza! Plec oricand", a declarat Florin Ciurariu.

La randul sau, Gheorghe Ciobanu, inspectorul general adjunct nu pare surprins de Ordonanta nr. 37/2009 si considera ca "cine vine politic, pleaca politic".

"Faptul ca Ordonanta se aplica pentru directorii plini si adjuncti, dar si inspectorii scolari, ne transforma intr-o tara bananiera. Contractul de management a conducerii inspectoratului scolar expira pe 10 mai. Dupa aia nu vom mai fi aici. Este clar ca functiile de conducere vor fi ocupate politic, iar asta va fi in detrimentul invatamantului vasluian. O sa ne facem datoria pana in ultima zi de lucru. Fericirea face ca avem catedra noastra, insa cred ca era bine sa fi asteptat sfarsitul anului scolar inainte de a fi demisa conducerea inspectoratului. Unul care va veni sa inlocuiasca va avea tot sprijinul meu, nu cum am gasit biroul atunci cand am venit. Cat despre concursul pe care il vor da viitorii generali, este inutil atat timp cat numirile se fac politic", a spus Gheorghe Ciobanu.

Daca ar fi sa plece pe 10 mai, cand tezele cu subiect unic sunt in plina desfasurare, inspectorul general adjunct spune ca ii va fi greu noului venit sa tina in frau desfasurarea examenelor nationale. Celalalt inspector general adjunct, Dorel Juverdeanu, considera Ordonanta 37/2009 ca fiind tardiva, insa este de parere ca legea trebuie respectata. Tot el mai spune ca 80% din inspectorii scolari sunt de neinlocuit.

"Este normal ca politica guvernamentala sa fie aplicata in teritoriu de sefi ai serviciilor deconcentrate, care sunt de acord cu prevederile programului de guvernare al coalitiei. In schimb, cred ca era corect sa nu se coboare aceste schimbari in mod evident de natura politica si la nivelul inspectorilor scolari si directori. Cine stie daca vom ramane aici pana pe 10 mai. Poate primim decizia de concediere mai devreme. Totusi, mi se pare normal ca relatiile cu noii numiti sa fie ca intre oameni cu grad inalt de cultura si civilizatie, pentru ca desi suntem reprezentanti ai partidelor politice, aici se face administratie. Cat despre inspectorii scolari, sunt de parere ca 80% sunt de neinlocuit. In cazul directorilor, concursul ar trebui sustinut doar acolo unde oamenilor le expira mandatele", a declarat Juverdeanu.

Ca si inspectorii scolari, directorii plini si adjuncti sunt amenintati cu demiterea. Numirea lor ar urma sa fie facuta pe alte criterii, in contextul in care concursul pentru ocuparea unei functii de conducere in scoli este in continuare suspendat. O parte dintre directori nici nu aveau habar despre efectele Ordonantei 37/2009 insa cei care stiau deja, sunt de parere ca abia dupa numirea noii conduceri a ISJ Vaslui isi pot face probleme cu referire la functiile lor.

"Abia dupa numirea noului inspector general, este posibil ca acei directori care nu-i sunt pe plac sa fie scosi de pe functii. Ordonanta este incompleta, in sensul ca nu se specifica exact care functii se elibereaza, si care nu. Nu stim ce urmeaza pentru ca asa ceva se intampla pentru prima data la noi, dar cred ca schimbarile bruste se vor face la inspectoratul scolar, iar la scoli vor fi treptate", este de parere Doru Balan, directorul Scolii nr. 4 "Elena Cuza" Vaslui, care nu primise nicio decizie de intrare in preaviz pana la inchiderea editiei de vineri.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii