Ministerul Sanatatii vrea sa desfiinteze industria concediilor medicale: Vanati de politie

luni, 14 septembrie 2009, 20:59
4 MIN
 Ministerul Sanatatii vrea sa desfiinteze industria concediilor medicale: Vanati de politie

Paradoxal, Bazac nu vorbeste despre nicio sanctiune care ar putea fi aplicata medicului care a eliberat certificatul medical fara sa aiba motiv sa o faca. Ministrul a decis sa procedeze in acest fel ca urmare a excesului de concedii medicale, fenoment semnalat si intr-una din editiile trecute a cotidianului nostru, cand scriam ca in prima jumatate a anului in curs, la Vaslui, au fost eliberate peste 18.000 de concedii medicale.

  

Certificatele de concediu medical vor fi luate la analizat de structurile din Ministerul Sanatatii, dupa un sistem care se aplica deja in Italia si prin care se urmareste efectuarea probatoriului bolii. Concret, politia va avea sarcina de a verifica daca cel pe numele caruia s-a emis concediul medical este cu adevarat bolnav. Oamenii legii vor cauta bolnavii la spital, unde ar trebui sa fie internati, ori acasa, daca diagnosticul pe care il au nu necesita internare. Atunci cand se vor deplasa la domiciliu, politistii trebuie sa-i gaseasca pe bolnavi in repaus, indeplinind intocmai recomandarile medicului.

"Cine este in concediu de boala este fie internat, fie bolnav la domiciliu. Daca nu se afla intr-una dintre cele doua situatii, atunci ceva nu este in regula si acest lucru va fi penalizat. Politia va controla ce face", a declarat Ioan Bazac, ministrul Sanatatii.

In cazul in care, in urma controalelor, politistii constata ca asiguratul aflat in concediu medical nu respecta recomandarile medicului, sau, mai pe romaneste spus, nu este nici pe departe suferind, va fi pus sa restituie suma incasata. Mai mult, va fi si amendat.

Aceasta ideea a survenit ca urmare a faptului ca se cheltuie mult prea multi bani din fondul asigurarilor de sanatate pentru plata concediilor medicale liuate pe ochi frumosi. Potrivit calculelor facute de oficialii ministerului, este vorba de circa un miliard de lei noi la nivel national.  

Exces de concedii

Problema excesului de concedii medicale a fost semnalata de cotidianul nostru intr-una din editiile trecute. Plecand de la cazul fostului director de la Directia Silvica, Dumitru Popoiu, care a stat in concediu medical aproape un an si jumatate, am aflat ca  la Vaslui, in primele sase luni ale acestui an, au fost eliberate 18.331 de concedii medicale. Daca pana la sfarsitul anului s-ar mai elibera inca pe atat, am totaliza 36.662 de concedii medicale. Daca tinem cont de faptul ca, la sfarsitul lunii iunie, existau 58.314 platitori la fondul unic al asigurarilor de sanatate si ca numarul contribuabililor ar ramane neschimbat pana la sfarsitul anului, reiese ca, in 2009, 62,9% din vasluienii care au un loc de munca au beneficiat de un concediu medical. Altfel spus, sase din zece vasluieni au avut nevoie de repaus din motive de sanatate.

Pentru cele 18.331 de concedii medicale, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui a platit 2.542.618 lei, adica peste 25 de miliarde de lei vechi.

Institutiile cu cei mai multi "bolnavi" angajati sunt Confectii Barlad, Confectii Vaslui, Fepa Barlad, Rulmenti Barlad, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Protectia Copilului Vaslui, Vastex Vaslui, Goscom Vaslui, Spitalul de Adulti Barlad.

Daca toti cei 18.331 de vasluieni ar fi pusi sa dea banii inapoi, Casa ar avea ceva bani de adunat, iar fondurile ar creste si mai mult daca amenzile pentru solicitarea unui concediu medical ar fi directionate tot in fondul asigurarilor de sanatate.  

Sanctiuni doar pentru "bolnavi"

Ministrul Bazac a anuntat ca bolnavii inchipuiti, daca vor fi prinsi, vor fi pusi sa dea inapoi banii pe concedii si, de asemenea, vor fi amendati. Paradoxal, insa, Bazac nu a spus nimic despre vreo sanctiune pentru medicii care elibereaza aceste certificate medicale. Pentru a putea stopa aceasta industrie si a-i opri pe medici sa mai dea medicale in schimbul unor sume de bani, ar trebui intai demonstrat ca diagnosticul fixat de medic este fortat. Asta insa nu ar putea sa o faca decat Colegiul Medicilor. Numai ca tagma medicala este mult prea unita cand vine vorba de astfel de lucruri ca sa putem vedea cum "corb la corb" isi scoate ochii. Asa ca ministrul Bazac a prefera sa lucreze direct la pacient, lucru care este, insa, mai putin corect.

"Medicul este cel care trebuie sa manifeste maximum de atentie cand da un concediu. El nu are decat sa-i faca pacientului recomandarile necesare vindecarii, insa nu poate hotari politistul daca pacientul este sau nu bolnav si daca rescpecta sau nu recomandarile medicului. Poate ca eu sunt bolnav, in concediu medical din cauza stresului, iar doctorul mi-a spus ca pot sa merg sa ma plimb. Asta inseamna ca trebuie sa dau banii inapoi? Medicii sunt cei care trebuie sa raspunda", considera Dorel Daniciuc, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vaslui.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii