Ministrul Borbely „rascoleste” gunoiul la Vaslui!

Subtitlu

luni, 28 iunie 2010, 04:49
5 MIN
 Ministrul Borbely „rascoleste” gunoiul la Vaslui!

Anuntata de ministrul mediului, Laszlo Borbely, ca o masura care ar pune ordine in colectarea selectiva a deseurilor, stabilirea unei viitoare "cote de deseu" pentru orase si comune sub constrangerea penalizarilor financiare, starneste reactii extrem de diverse in judet. In timp ce conducerea Comisariatului Garzii de Mediu saluta initiativa ministrului, primarul Vasile Paval nici nu vrea sa auda de asa ceva spunand ca nimeni in afara de vasluieni nu-i poate impune "criterii de performanta". Nici alti primari din judet nu sunt incantati de planul ministrului. Pe de alta parte, dupa discutii purtate recent la Ministerul Mediului, Dumitru Buzatu, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, da o veste buna: cerea de finantare pentru groapa ecologica din comuna Rosiesti va fi depusa la Bruxelles in luna septembrie a acestui an, anuntul de intentie pentru organizarea licitatiei fiind deja publicat. Finantarea proiectului se va obtine automat!

Autoritatile locale nu sunt deloc incantate de noul mod de colectare selectiva a deseurilor propus de catre ministrul mediului, Laszlo Borbely, care doreste in cativa ani sa legifereze un proiect prin care primariilor li se vor impune anumite "criterii de performanta" in acest sector. Aceasta s-ar traduce prin faptul ca fiecare localitate in care exista implementat un sistem de colectare selectiva a gunoaielor vor trebui sa realizeze o numita "cota de gunoi", sa stranga intr-un anumit procent deseurile. Asta deoarece prin acordurile cu Uniunea Europeana, Romania are un anumit nivel de colectare pe care trebuie sa-l raporteze anual. Acesta ar putea fi impartit pe localitati si fiecare autoritate locala ar putea participa, echitabil, la strangerea acestor deseuri. In acelasi timp, exista si contrangeri: primariile care nu reusesc sa stranga procentul stabilit, vor trebui sa plateasca diferenta procentuala din bugetul propriu. Ideea ministrului starneste reactii deosebit de diverse la Vaslui, autoritatile locale considerand ca acest sistem nu s-ar mula pe realitatile locale si, combinat cu lipsa de finantare, tot acest lucru ar insemna un esec pagubos. In acest moment, toate deseurile din judet, atat cele selective cat si cele menajere, sunt transportate in judetele Galati si Neamt, cu costuri foarte mari din partea primariilor, asta pentru ca, dupa inchiderea tuturor platformelor de gunoi din judet, nu s-a finalizat amenajarea unui depozit ecologic potrivit normelor impuse de Uniunea Europeana.

Nervi, pareri si multa bataie de cap

Pentru conducerea Comisariatului Garzii de Mediu initiativa propusa de minister este una buna si se considera ca va da roade. "Colectarea selectiva a inceput timid in municipiile din judet si in unele comune, iar lucrurile tind sa fie mai bune pe viitor. Ideea ministrului de a aduce un plus de constrangere primariilor nu este rea, ne vom achita astfel de obligatiile catre Uniunea Europeana. Cea mai mare problema pentru judet este faptul ca inca nu avem acea groapa ecologica. Daca acest lucru ar fi rezolvat, atunci putem vorbi despre un sistem coerent de selectare si de gestionare a deseurilor. Ipoteza unei gropi construita pentru un singur an, asa cum a fost lansata de ministru, nu este un realizabila. Agentiile de mediu nu au cadru legislativ pentru acorda avize de mediu in acest caz. Si, pana la urma, ce faci cu gunoiul dupa ce trece anul?", este de parere Adrian Jecu, seful Comisariatului Garzii de Mediu Vaslui. De cealalta parte, primarii nu sunt multumiti deloc de noul sistem care ar trebui sa functioneze in cativa ani. "Nu imi impune mie ministrul Borbely criterii de performanta, ci numai vasluienii! Nu consider o idee buna acest lucru!", spune primarul Vasluiului, Vasile Paval. O comuna in care deja se desfasoara deja, in stadiu incipient, colectarea selectiva a gunoaielor este comuna Puscasi. "Nu exista finantare pentru un astfel de sistem si nici o gandire unitara. In plus, a detine ca particular o societate care se ocupa cu transportul deseurilor selective nu este rentabil. Vad acest lucru in comuna mea. Am facut o selectie a deseurilor, depozitandu-le intr-o groapa bine ingradita dar care, din lipsa de finantare, nu o putem acoperi. Gunoaiele stau acolo, nimeni nu vrea sa vina sa le ia. Hartia putrezeste degeaba, iar PET-urile asteapta aiurea! E un fel de pacaleala pe care ne-o tragem singur, constant, deoarece societatile transportatoare nu vin intr-o singura comuna, ci ar dori sa fie mai multe grupate, sa existe trasee bine stabilite. Trebuie bani multi pentru a implementa un program viabil, deoarece primariile sunt sarace", este de parere Neculai Ignat, primarul comunei Puscasi. Alti primari nu au inca nici o opinie. "Nu imi dau seama inca de implicatiile pe care le-ar avea la nivelul bugetului primariei. Trebuie sa analizeze problema mai intai", opineaza primarul Barladului, Constantin Constantinescu. "Eu il credeam serios pe domnul ministru. Vad ca a patit ceva in ultimele zile. In loc sa grabeasca procedurile si sa coordoneze mai bine intreg programul sectorial pentru ca cererile de finantare sa ajunga mai rapid la Bruxelles, ministrul s-a trezit cu fata la perete. Daca vrea sa implementeze acest program peste cativa ani, atunci l-as ruga sa faca aceste declaratii peste cativa ani!", spune Dumitru Buzatu, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Cosuri pentru colectare selectiva in institutiile publice din Vaslui

Colectarea selectiva a deseurilor a devenit obligatorie pentru toti functionarii publici, dupa ce parlamentarii au votat un proiect de lege care prevede obligativitatea acestui lucru in toate institutiile publice. Potrivit prevederilor, toti angajatii autoritatilor publice locale si centrale vor fi obligati sa arunce separat deseurile din hartie, plastic, sticla si aluminiu in vederea revalorificarii lor. Pentru acest lucru vor fi amplasate cosulete pe fiecare palier din institutie. Comisarii Garzii de Mediu vor supraveghea punerea in practica a acestui lucru. "Unde-i lege, nu-i tocmeala", spune vicepresedintele Buzatu, care declara ca respectivele cosuri vor fi amplasate in Palatul Administrativ. "Nu au aparut inca norme pentru controale in acest sector, dar, daca apar, fiti siguri ca le vom pune in practiva", anunta comisarul – sef Adrian Jecu.

"Groapa de la Rosiesti" ia drumul spre Bruxelles!

Intors recent de la Bucuresti unde a purtat discutii cu consultanti din cadrul Ministerului Mediului, vicepresedintele Dumitru Buzatu spune ca judetul Vaslui are reale sanse sa acceseze fondurile europene pana la sfarsitul acestui an, bani ce urmeaza a fi folositi pentru constructia gropii ecologice de la Rosiesti. Conform planului national de gestionare a deseurilor, CJ ar fi trebuit sa realizeze un depozit ecologic pentru deseurile menajere din tot judetul, printr-o masura ISPA, in cadrul unui proiect finantat cu fonduri UE. In urma unui contract incheiat intre Ministerul Mediului si o firma de consultanta, care a castigat procedura de licitatie publica, autoritatea judetana are realizata toata documentatia necesara cererii de finantare in vederea obtinerii fondurilor pentru infiintarea depozitului ecologic. Mai putin anumite documente care trebuiesc intocmite de consultantii ministrului, printre care masterplanul proiectului, importanta varianta finala. "Am hotarat anumite termene, care sper sa fie respectate. Daca ar fi urmati toti pasii, asa cum i-am hotarat, in luna septembrie proiectul nostru ar urma sa ajunga la Comisia Europeana la Burxelles. Acolo cererea se aproba automat, iar banii putem sa-i primim pana la sfarsitul acestui an si sa ne putem apucam odata de treaba", a spus Buzatu. In acest sens, pentru a scurta pasii pe care CJ trebuie la randul sau sa-i urmeze in momentul in care obtine finantarea, autoritatea judeteana a publicat deja anuntul de intentie pentru organizarea licitatiei in urma caruia se va alege constructorul pentru depozitul ecologic din comuna Rosiesti.

sursa: Vremea noua

Comentarii