Primariile, la un pas de colaps financiar: Foame de bani!

marți, 28 aprilie 2009, 21:22
4 MIN
 Primariile, la un pas de colaps financiar: Foame de bani!

Bugetul de criza le da batai de cap primarilor din judet, aducandu-i in pragul disperarii. Un sondaj prin cele 81 de primarii din mediul rural vasluian demonstreaza ca majoritatea nu au bani nici macar pentru plata cheltuielor de personal.

"Nu ne ajung banii, nu au cum sa ne ajunga. Bani pentru salarii am avea pentru primele noua luni, cu conditia sa avem incasari lunare de un miliard si jumatate (lei vechi – n.r.). Dar cum nu avem nici de unde sa incasam aceasta suma, nu stiu ce o sa facem", a spus Ionel Munteanu, primarul comunei Ciocani.

In contextul prezentat, despre investitii noi nici nu se poate pune problema. Dar si mai trist este ca Primaria Ciocani risca sa piarda cateva zeci de miliarde de lei vechi, in bani europeni, intrucat nu poate asigura cota de co-finantare la doua proiecte deja incepute.

"Avem incepute o scoala si o gradinita. Banca Mondiala si Ministerul Educatiei s-au achitat de obligatii, insa noi nu avem bani pentru cota noastra de co-finantare. Ne-ar trebui in total vreo opt miliarde, pe care nu stiu de unde le putem lua. Doar de Ordonanta 7 ne putem bucura, in conditiile in care vorbim numai de poduri si podete", a mai spus Ionel Munteanu.

Pentru cele 57 (cu tot cu cadre didactice si asistenti sociali) de persoane platite din bugetul primariei, se cheltuie lunar aproximativ un miliard de lei vechi. Din toamna, autoritatea locala ar putea fi in imposibilitatea de a-i mai plati pe functionari.

"Mi-e groaza sa ma gandesc ce-o sa facem", conchide primarul de la Ciocani.  

"Tipam, poate ne aude cineva"

Nici la Perieni situatia nu este mai roza. Ba din contra, acolo banii de salarii nu ajung decat pana in iunie.

"Avem 20 de angajati, iar fondul de salarii lunar este de aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Dupa luna iunie, nu stiu ce o sa ne facem. Dar sa ajungem pana acolo, ca daca da un cataclism din asta, ce mai facem? In cazul in care vom fi nevoiti, vom da afara din personal", spune viceprimarul de Perieni, Neculai Petrea.

Si orasul Negresti este in criza, insa asta nu ar trebui sa ne suprinda. Acolo e mereu criza.

"Noi deja nu mai avem bani de salarii, sa vedem cum facem, poate reusim sa dam banii luna asta. Cheltuim 2,5 miliarde pe luna pentru cadre didactice, politie comunitara si asistenta sociala, in total aproape o suta de oameni. Le-am taiat toate sporurile. Spor de calculator, spor de fidelitate, spor de dispozitiv, toate s-au taiat si tot nu ne ajung banii", spune primarul Ioan Cozma.

Cum spera edilul-sef sa rezolve situatia disperata in care se afla?

"Nu stim ce-o sa facem. Am facut o nota de fundamentare la MIRA. Mai tipam, poate ne aude cineva. Nici nu prea mai avem ce oameni sa disponibilizam. Datorita faptului ca sunt salariile mici, au ramas putin angajati", a mai spus el.

La capitolul proiecte, Primaria Negresti are nevoie de peste 35 de miliarde si 1,5 miliarde de euro doar pentru a-si asigura cotele de co-finantare.

Mai toti primarii cu care am stat de vorba isi pun sperantele in rectificarile de buget, care se fac trimestrial. Acestea, insa, nu pot constitui o rezolvare, dovada stand comuna Suletea.

"Pai, noua la rectificare ne-a luat bani, nu ne-a dat. Noua nu ne ajungeau banii nici asa, dar li s-a parut ca ne-au dat prea mult. Ne-au luat banii cu care am fi putut plati cadrele didactice pentru o luna si ne-a mai taiat un pic si de la ajutorul social. Singura solutie pentru a ne descurca pana la sfarsitul anului e sa mai taiem din personal", ne-a declarat primarul Petre Guzganu.  

La Epureni si Hoceni sunt bani de salarii

Angajatii primariilor Epureni si Hoceni nu trebuie sa-si faca griji pentru remuneratia lunara.

"La noi, banii ajung. Prima data, am repartizat salariile, iar daca banii ramasi mai ajung si pentru altceva, mai facem. Daca nu, nu! Bine, la noi e si o situatie deosebita. Avem doar 11 angajati, nu 22, cati ar trebui sa avem. Suntem la limita de subzistenta ca personal", ne-a declarat primarul de Epureni, Constantin Onica.

Aceeasi idee a avut-o si primarul comunei Hoceni, Vasile Tabara: "Cand efectuam bugetul, primul lucru pe care il avem in vedere este plata salariilor. Ne-am pregatit sa avem bani de salarii tot anul, dar «gatuind» alte activitati. Am redus convorbirile telefonice, iluminatul public… Cam 35%. din bugetul nostru total se duce pe salarii".  

Cazuri izolate

Comunele care se vor descurca pana la finele anului, cum sunt cele doua prezentate mai sus, sunt foarte rare. Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, a primit semnale din majoritatea comunelor din judet ca nu sunt bani pentru cheltuielile de personal.

"Situatia din judet e tragica. Am semnale de la majoritatea primariilor din judet ca nu au bani de salarii si nici de proiecte. Asteptam rectificarile, poate vor lua de la unele ministere si vor da la altele, ca sa putem si noi sa ne descurcam. Eu asa sper sa se intample, altfel chiar nu stiu ce vom face", a spus Mihalachi.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii