REVOLTA LA BALCI

luni, 30 august 2010, 21:20
3 MIN
 REVOLTA LA BALCI

Cu doar doua zile inainte de deschiderea balciului anual al municipiului Vaslui, comerciantii care au solicitat spatii de vanzare s-au revotat. Motivul: tarifele prea mari, in opinia lor, lipsa amenajarilor, dar si faptul ca Primaria municipiului Vaslui doreste sa-i taxeze pentru toata perioada de 8 zile (de pe 1 septembrie pana la sfanta Marie), cat dureaza balciul, desi in anii trecuti au negociat pentru plata taxei doar pentru o perioada de 4 zile, perioada in care ei au cele mai mari vanzari. Raspunsul Primariei a fost foarte clar: "Noi nu am chemat pe nimeni! Daca vor sa-si puna standurile si sa aiba vanzare, trebuie sa plateasca taxele hotarate prin sedinta Consiliului Local. Daca nu le convin preturile pe care noi le-am stabilit, nu au decat sa-si vanda marfa sau serviciile in alta parte… Tarifele practicate in acest an nu sunt mai mari ca in anul trecut, si mult mai mici decat in alte orase, inclusiv fata de Barlad, unde, din informatiile noastre, preturile au fost cu circa 50% mai mari decat la Vaslui." ne-a declarat Eugen Tabacaru, presedintele comisiei care se ocupa de acest eveniment anual.

"Noi nu obligam pe nimeni"

"Maine (astazi, 31 august, n.r.) vom organiza licitatiile pentru fiecare lot in parte, pentru comerciantii de haine de piele si blanuri, iar cei care doresc sa-si vanda marfa nu au decat sa participe, noi nu obligam pe nimeni, daca vor sa stea pe perioada balciului, nu au decat sa se conformeze", a mai adaugat Tabacaru. Tarifele cerute de reprezentantii primariei nu par mari, de 4 lei/mp/zi pentru cei cu tarabe, si de 6 lei/mp/zi pentru cei care au standuri destinate vanzarii de bauturi alcoolice, cei care vand blanuri sau care doresc sa instaleze diverse "tiribombe" (jocuri si instalatii distractive).

"O sa iesim in pierdere"

La randul lor, comerciantii care au venit deja pe amplasament sunt nemultumiti de putinele facilitati oferite de spatiul pus la dispozitia lor, ca in fiecare an, pe strada Husului, la iesirea spre Gura Bustei, de Primaria Vaslui: "De exemplu, la Roman, sau la Tecuci, si chiar la Negresti, macar punem tarabele si echipamentele pe asfalt, nu ca aici, in camp deschis. Eu am nevoie de o suprafata de cel putin 10×10 metri, adica de 100 de metri patrati, pentru care ar trebui sa platesc, dupa calculele mele, cam 64 de milioane lei vechi. Dar daca mai avem ghinion sa ploua, pe langa faptul ca vasluienii sunt saraci si mai este si criza economica, o sa iesim in pierdere, ca doar avem si oameni angajati, si contabil care trebuie platit, mai trebuie sa umblam si dupa alte autorizatii, asa ca, decat sapunem bani din buzunar, mai bine mergem in alta parte!" O alta nemultumire a comerciantilor este faptul ca terenul destinat organizarii balciului anual a fost impartit in loturi fixe, desi ei ar fi dorit inchirierea unor suprafete mai mici decat cele hotarate de muncipalitate.

Si-au strans "jucariile" si a plecat

 In cursul diminetei de luni, mai multi dintre cei care solicitasera initial spatii in iarmaroc, nemultumiti de sumele pe care ar fi trebuit sa le plateasca pe perioada balciului, dupa ce au vazut ca nu prea au castig de cauza, viceprimarul Neacsu, care s-a ocupat anul trecut de organizarea evenimentului, plecand de ieri in concediu, iar primarul Ioan Paval, desi a fost in zona, nu a vrut sa le asculte doleantele, au inceput deja sa stranga tarabele sau instalatiile.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii