Sanatatea elevilor vasluieni, pusa in pericol de Ministerul Sanatatii: Bombe langa scoli

miercuri, 23 septembrie 2009, 19:15
3 MIN
 Sanatatea elevilor vasluieni, pusa in pericol de Ministerul Sanatatii: Bombe langa scoli

Mai mult, in normativul emis de minister se spune foarte clar ca alimentele in cauza sunt "nerecomandate", nu interzise, astfel ca inspectorii sanitari nu pot sanctiona firmele respective. In tot acest timp, medicii si organizatiile care militeaza pentru o viata sanatoasa trag nenumarate semnale de alarma, spunand ca, pe langa obezitate, boli digestive sau chiar cancer, produsele fast-food pot provoca si grave afectiuni de ordin psihic.

  

In municipiul Vaslui, comercializarea produselor de tip fast-food in apropierea unitatilor scolare a devenit una dintre afacerile cele mai profitabile. Aproape ca nu este institutie de invatamant langa care sa nu existe un chiosc care sa vanda hamburgeri, sandvisuri, kebab ori shaorma.

Inainte de a fi pregatite, alimentele fast-food sunt deshidratate, congelate sau imbuteliate (pentru a parea cat mai proaspete), procese care scad atat valorile nutritive, cat si gustul natural al mancarurilor. Totusi, produsele au un gust aparte, pe care nu il gasim nici in mancarea preparata acasa, nici la alte alimente. Acesta este asigurat prin adaosul de arome alimentare, care, daca nu dauneaza in momentul ingerarii lor, devin extrem de periculoase in timp.

Deshidratarea si congelarea alimentelor schimba culoarea initiala, iar datorita colorantilor aceste alimente capata o culoare care le face sa para mai apetisante decat sunt in realitate. S-a dovedit ca acesti coloranti afecteaza digestia, iar copiilor le provoaca o stare de agitatie si pot duce la incapacitate de concentrare. Lista neagra a efectelor produselor de tip fast-food nu se opreste aici. Aromele alimentare, folosite pe scara larga in prepararea alimentelor servite in fast-food-uri, sunt considerate de specialisti ca fiind cancerigene, fiind responsabile pentru leziunile cerebrale, pentru tulburarile de vedere si pentru depresii.

Inconstienti de riscurile la care se expun, elevii, copii in clase primare, gimnaziale ori chiar adolescenti de la liceu, cumpara produsele apetisante, formand cozi la tejghelele fast-food-urilor.

Care sunt riscurile?

Situatii ca cea descrisa mai sus pot fi vazute in fiecare recreatie la Scoala nr. 5, Scoala generala nr. 3, Liceul "Mihail Kogalniceanu", Liceul "Anghel Rugina" si lista poate continua.

Potrivit nutritionistilor, alimentele de tip fast-food, care sunt deshidratate si ulterior congelate, apoi supuse tratamentului termic de la -20 la ^200 de grade Clesius pot provoca mai multe afectiuni, cum ar fi obezitatea – care este ce-a doua cauza a mortalitatii in lume, boli digestive sau chiar cancer.

Conform unui studiu, un restaurant fast-food amplasat la o distanta de 1.500 metri fata de scoala poate duce la cresterea cu minimum cinci procente a ratei obezitatii in randul elevilor scolii respective. Studiul, coordonat de economisti de la Universitatea Columbia si de la Universitatea  Berkeley, California, demonstreaza corelatia intre proximitatea  fast-food-urilor fata de scoli si rata obezitatii la elevii respectivi.

Potrivit unui alt studiu efectuat de cercetatorii americani, elevii care consuma produse de tip fast-food au rezultate mai slabe la invatatura. Rezultate scad invers proportional cu frecventa la care subiectul consuma produse nesanatoase.

In afara de asta, hamburgerii mai pot provoca tulburari de vedere, depresii, si chiar afectiuni psihice grave.

Ce fac autoritatile?

Ministerul Sanatatii a incercat, prin Ordinul 1563 din 12 septembrie 2008 sa stopeze acest fenomen. A facut-o insa numai de fatada, pentru ca, potrivit normativului, numit pompos "aprobarea listei de alimente nerecomandate prescolarilor si scolarilor", este interzisa comerciliazarea produselor de tip fast-food si a bauturilor carbogazoase numai in unitatile care functioneaza pe domenii inchiriate sau concesionate de la insitutiile de invatamant. In alta ordine de idei, la poarta scolii, oricine poate vinde orice, daca are autorizatie de la autoritatea locala si de la ceilalti factori de raspundere. Mai mult, nici macar societatile care functioneaza pe proprietatea scolilor nu pot fi sanctionate daca vand astfel de produse.

"Da, se stie ca produsele de acest gen sunt nesanatoase si, cand am avut actiune tematica de control pe astfel de produse, am verificat unitatile din scoli. Insa nici macar lor nu le putem spune nimic, pentru ca, daca vand produse fast-food sau bauturi carbogazoase, noi nu avem cum sa ii sanctionam. In primul rand, ordinul vorbeste despre produse «nerecomandate», apoi Legea 98, in baza careia dam noi amenzile, nu prevede sanctiune pentru astfel de abateri", a declarat doctorul Adrian Chirosca, inspector in cadrul Directiei de Control Sanitar Vaslui.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii