Zona industriala de gazare: Bomba de la Hitrom

luni, 14 septembrie 2009, 20:57
4 MIN
 Zona industriala de gazare: Bomba de la Hitrom

Bomba ecologica este un real pericol atat pentru muncitorii de la Hitrom Bit, cat si pentru localnici. Nu mai putin de patru explozii ale rezervoarelor de bitum au avut loc in decurs de cinci luni. Firma a fost amendata pana in prezent de doua ori, pentru abateri de la legislatia de mediu si cea cu privire la normele tehnologice. In timp ce locuitorii din zona industriala inhaleaza noxe periculoase pentru sanatate, Comisariatul Judetean Vaslui al Garzii Nationale de Mediu actioneaza greoi, iar reprezentantii firmei spun ca punctul de lucru nu a functionat, de fapt, niciodata. Atunci de unde iese fumul?

  

O prima sanctiune din partea Garzii Nationale de Mediu, prin Comisariatul Judetean Vaslui, a fost aplicata firmei Hitrom Bit SRL, pentru nerespectarea legislatiei cu privire la protectia mediului, in data de 15 mai 2009. Firma a fost atunci obligata la plata sumei de 10.000 lei, dar si la demararea de urgenta a procedurilor de autorizare integrata pentru protectia mediului, intrucat activitatile nu aveau avizul unei autoritati in domeniu. Cu toate acestea, la cinci luni si doua incendii distanta, reprezentantii firmei nici nu s-au obosit cu demararea procedurilor de autorizare. De fapt, s-au rezumat la a solicita informatii verbale cu privire la etapele de autorizare din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui de unde, tinand cont de specificul activitatii si capacitatea de productie a bitumului, au fost indrumati catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau in vederea obtinerii autorizatiei de mediu.

Fratii Ion si Iosif Mihoc – caci ei conduc firma Hitrom Bit SRL, au incalcat grav legislatia de mediu, dar si dispozitiile clare, cu statut de urgenta, ale procesului verbal semnat in urma constatarii a numeroase nereguli de catre comisarii garzii de mediu.

Solicitand ARPM Bacau informatii cu privire la stadiul etapelor de autorizare parcurse pana in prezent de Hitrom Bit SRL, raspunsul a venit pentru a clarifica modul ilegal in care firma a functionat si mai functioneaza: "La ARPM Bacau nu s-a inregistrat nicio solicitare de emitere a autorizatiei integrate de mediu pentru SC Hitrom Bit Roman, punct lucru Vaslui, iar firma nu se afla in procedura de autorizare".

Sanctionata prea bland pana in prezent, firma Hitrom Bit continua sa polueze zona industriala a municipiului Vaslui, spre nemultumirea localnicilor.

"Nu se mai poate sta aici. Nici nu stiu ce ard ei acolo, dar este o mare problema, caci aici, in zona, sunt foarte multi copii. Zi de zi, sunt intoxicati. Mirosul intra in case, atat de puternic este. Nu avem aer curat. Ce e acolo nu e normal. De sanatatea noastra, a copiilor, a mediului nu se intereseaza nimeni? Este anormal sa suportam aceste gaze", spune Constantin Ghencea, locuitor in zona industriala a Vasluiului.

Maria Turcu – tot localnica, acuza aceeasi poluare intensa: "Ei lucreaza mai mult seara. Dimineata, daca vrei sa deschizi ferestrele, nu poti de miros".

Un alt locuitor al zonei – Radu Gopsa, descrie modul in care fumul il afecteaza: "In legatura cu fumul – acesta aparare seara dupa ora 18 si depinde din ce directie bate vantul. Daca bate spre blocuri, nu poti sta cu geamurile deschise. Mirosul este insuportabil, fumul iti infunda nasul si provoaca tuse".

Comisarii de la Garda de Mediu au calcat de mai multe ori aceasta firma, dar, din pricina ca sunt doar sapte, spun ei, nu au reusit sa tina din scurt si sa rezolve aceasta problema.

Totusi, simplul raspuns al ARPM Bacau cu privire la aceast aspect, vocile cetatenilor, dar si procesele verbale incheiate de pompieri pana in prezent sunt motive suficiente pentru ca Hitrom Bit sa fie amendata drastic sau chiar inchisa pana la rezolvarea problemelor pe care le are la instalatii si pana la obtinerea autorizatiei.

Fanica Apalaghie – administratorul punctului de lucru Hitrom Bit Vaslui si cumnatul fratilor Mihoc ne-a explicat: "Noi nici nu am inceput sa lucram aici. Nu am produs deloc. Si la urma urmei, aici e zona industriala! Ce sa facem?".

Totusi, in lipsa activitatii nu se pot explica cele doua incendii de pana acum (unii localnici vorbesc chiar despre patru explozii). Si chiar pompierii consemneaza, in procesele verbale ale celor doua incendii, ca muncitorii care lucrau la producerea bitumului nu respectau parametrii tehnologici de lucru in fluxul de productie, folosind o temperatura mai mare decat cea prevazuta in standarde – in fapt o tehnica de lucru impusa de lacomia patronilor, care obtin sume frumusele din oxidarea bitumului si producerea de bitum rutier. Pentru incadrarea in normele de poluare, firma ar trebui sa investeasca ceva bani in sisteme de retinere a substantelor poluante.

In orice caz, mingea se afla acum in terenul Garzii de Mediu Vaslui, care poate dispune oricand amendarea societatii, dar si sistarea activitatii pana la demararea efectiva a procedurilor de avizare. Pana atunci insa, locatarii din zona de gazare industriala vor mai suporta probabil afacerea murdara a fratilor Mihoc – cei care, dupa cum se vede, nu dai doi bani pe legi, din moment ce si-au permis sa taraganeze atat de mult obtinerea autorizatiei de mediu si in acelasi timp sa continue activitatea de producere a bitumului, dar si pe cea de gazare.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii