1-1 pentru Steaua

joi, 30 martie 2006, 23:25
5 MIN
 1-1 pentru Steaua

Rapid: Coman – M. Constantin, Maftei, Rada – Badoi, E. Dica (’77 – Negru), R. Stancu, I. Stancu (’46 – Grigore) – Niculae, Moldovan (’64 – Burdujan), Buga. Antrenor: Razvan Lucescu
Steaua: Carlos – Ogararu, Goian, Ghionea, Marin – Nicolita (’90^1 – Dica), Radoi, Paraschiv (’66 – Cristocea), N. Dica – Oprita, Cristea (’59 – Lovin). Antrenor: Cosmin Olaroiu.
Arbitri: Wolfgang Stark – Jan-Hendrik Salver, Markus Scheibel (Germania).
Cartonase galbene: Grigore / Ogararu, Nicolita, Radoi
0-1, min. 4: Dica il lanseaza pe Oprita pe partea dreapta, cursa acestuia se soldeaza cu o centrare spre Nicolita, care nemarcat, are tot timpul din lume sa-si pregateasca sutul la coltul lung, de la 10 metri.
1-1, min. 49: cascada de gafe in apararea stelista: Ghionea ii paseaza lui… Buga, acesta centreaza in careu, E. Dica suteaza, portarul Carlos scapa mingea si Viorel Moldovan deviaza mingea in poarta.
Lovitura lui Banel
A trebuit sa vina in Giulesti o alta echipa romaneasca, pentru ca poarta lui Daniel Coman sa fie, pentru prima data perforata, in cadrul Cupei UEFA, dupa sapte partide. Evenimentul s-a produs in minutul 4 si l-a avut ca protagonist pe Banel Nicolita. Golul rapid al stelistului a aruncat in aer toate abordarile prudente, pe care le anuntau ambii antrenori. Putin mai adormita in startul meciului a fost echipa giulesteana, Steaua incercind sa dea repede lovitura, pentru a da peste cap planurile lui Razvan. Si a reusit. Rapid a fost, astfel, nevoita sa atace. In minutul 8, Buga s-a lansat in careu pe partea stinga, dar a avut un moment stationar si Carlos (anuntat ca indisponibil in cursul zilei) a reusit sa-l blocheze. La cornerul care a urmat, Daniel Niculae a trimis cu capul in bara din 7 metri. Peste inca 10 minute, „Nico” s-a transformat in servant, Viorel Moldovan l-a depasit pe Goian, dar n-a mai avut timp pentru o preluare perfecta, sutul sau fiind modest. In minutul 20, Steaua este la un pas de 2-0, dar Coman are un reflex extraordinar, respingind acrobatic, sutul lui N. Dica din careu. Meciul pe care foarte multi il anuntau de 0-0 a devenit unul „la cravasa”, actiunile ofensive abundind, iar N.Dica recidiveaza in min. 36, cind, la centrarea lui Ogararu, lufteaza la numai 4 metri de poarta. In min. 42, Oprita inscrie cu capul, dar golul este anulat, pentru ca centrarea din corner a lui Banel a trecut prin spatele portii. Se incheie o repriza in care Steaua a facut legea, printr-o organizare perfecta a jocului, dejucind perfect manevrele giulestenilor de a se apropia de poarta lui Coman.
Lovitura lui Carlos
Daca planurile lui Razvan au fost date peste cap de golul timpuriu al lui Nicolita, la inceputul reprizei secunde, Oli primeste si el o lovitura in moalele capului, nu de la Buga sau Nicolae, ci de la baietii lui: Ghionea si Carlos. O degajare aiurea a primului si o greseala inadmisibila a portarului, aduce egalarea ce parea dupa finalul primei reprize, cvasi-imposibila. Ceea ce a schimbat fundamental fata jocului. Rapidul ataca sufocant, in timp ce Steaua face pasul inapoi, incercind sa temporizeze, dar presingul visiniilor este sufocant. Introducerea lui Grigore in locul lui Ionut Stancu este inspirata, iar jocul pe benzi al Stelei este anihilat, Nicolita fiind un anonim in aceasta
parte secunda. Carlos este atent, de aceasta data, la capul lui Niculae din min. 58 si respinge in doi timpi. Meciul se incinge rau cu zece minute inainte de final: Steaua este aproape de golul decisiv, in min. 80, cind Oprita nu raspunde la centrarea ideala a lui Nicolita, iar la contraatacul urmator, Carlos este providential la sutul din unghi al lui Buga. Steaua pare multumita de rezultat si nu mai forteaza in ultimele minute, iar Rapidul iroseste victoria in secunda finala, cind, la o minge aruncata la bataie, Buga trimite cu capul pe linga stilpul din dreapta portii lui Carlos.
Echilibru aproape perfect
Statisticile meciului arata un echilibru aproape perfect: posesie a balonului egala, 3-3 la cornere, doar prin raporturile suturilor la poarta s-a distantat Rapidul, dar aceasta superioritate aritmetica este compensata de faptul ca stelistii au inscris printr-o dubla eroare defensiva. Steaua a dominat prima repriza, Rapid pe cea de-a doua, chiar si numarul marilor ocazii a fost sensibil egal. Pina la urma a fost un meci foarte spectaculos, comparabil cu cele vazute in ultimele zile in Liga Campionilor. Cu ce a fost mai presus acel Lyon – Milan, de miercuri? Cit despre Arsenal – Juventus se mai poate discuta, dar acolo o singura echipa a condus jocul!
Temeri rispite
Temerile privitoare la manifestarile suporterilor celor doua echipe, potentate si de noile reglementari ale Codului Disciplinar UEFA, pareau a prinde contur inainte de meci. Aproximativ 300 de suporteri stelisti au adresat scandari rasiste fanilor rapidisti, in jurul orei 18.00, in apropierea stadionului Giulesti-Valentin Stanescu, neexistind incidente intre cele doua grupuri. „Mori, tigane” si „Ce cioroi, ce cioroi, cei mai negri din peluza sinteti voi” au fost scandarile folosite de grupul de suporteri stelisti la adresa fanilor formatiei Rapid. Scandarile au fost sporadice si au incetat la scurt timp, fiind acoperite de zgomotul multimii, inainte ca fortele de ordine sa intervina.
Totodata, unii suporteri stelisti au venit la stadion cu steaguri pe care erau scrise expresii vulgare. Acestea au fost descoperite chiar la poarta stadionului, la ultimul filtru. Suporterii au venit cu steagurile rulate, dar au fost obligati sa le desfasoare pentru control, la intrarea in arena, bannerele fiind confiscate de jandarmi. Comitetul Executiv al FIFA a decis sa dicteze sanctiuni mai dure decit cele prevazute pina acum pentru gesturile si limbajele discriminatorii din timpul partidelor. Controlul la intrarea in stadion s-a facut la singe. In general, se poate aprecia atmosfera din timpul meciului ca fiind linistita: a explodat o petarda in minutul 10, arbitrul Stark notindu-si incidentul in carnetel, dar, in afara de citeva amabilitati obscene aruncate de cele doua galerii, nu s-a intimplat mare lucru. In prima repriza, dupa golul lui Banel, suporterii stelisti au scandat „Razvane, suna-l pe tata” (aluzie la Mircea Lucescu, tatal antrenorului rapidist), iar la final au strigat „Asa va vrem mereu”, fara a-i admonesta pe Carlos si Ghionea, coautorii golului Rapidului.
Reamintim ca ecretarul general al FIFA, Urs Linsi, a trimis federatiilor nationale Circulara nr. 1026 cu privire la revizuirea articolului 55 al Codului Disciplinar al FIFA (non-discriminarea), modificarile intrind in vigoare cu incepere de ieri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii