Ape fierbinti

duminică, 26 august 2001, 23:00
3 MIN
 Ape fierbinti

Pentru prima data dupa multi ani, doua dintre sporturile nautice cele mai importante, canotajul si kaiac-canoe, si-au programat desfasurarea Campionatelor Mondiale de seniori in exact aceeasi saptamina. Acesta nu a fost, insa, un impediment pentru reprezentantii Romaniei de a aduna o noua salba de medalii, atit la Lucerna, acolo unde au avut loc finalele de canotaj, cit si la Poznan, unde s-au intrecut caiacistii si canoistii. Romanii, prezenti in cite sapte finale in ambele competitii, au cucerit in cele din urma cinci medalii (doua de aur, una de argint, doua de bronz) la canotaj si alte patru medalii (una de aur, una de argint si doua de bronz) la kaiac-canoe.
Simbata, la Lucerna, drumul spre medalii al sportivilor romani a fost deschis de experimentatele Georgeta Damian si Viorica Susanu, care au cistigat de o maniera entuziasmanta finala probei de doua visle fara cirmaci, fiind cronometrate cu timpul de 7 minute, o secunda si 27 de sutimi. Pe locurile urmatoare s-au clasat echipajele Belarusului si Canadei. A fost o victorie de altfel asteptata a fetelor noastre daca tinem cont ca Georgeta Damian era incoronata anul trecut campioana mondiala si olimpica in aceasta proba, dar atunci facind pereche cu Doina Ignat. Tot simbata, echipajul masculin de doua visle cu cirmaci, alcatuit din Cornel Nemtoc, Ioan Florariu si Marin Gheorghe, a obtinut medalia mondiala de bronz, realizind o peformanta de 6 minute, 54 de secu nde si 45 de sutimi. E au fost devansati doar de Marea Britanie si Italia, dar au intrecut puternicele echipaje ale Statelor Unite si Ucrainei. Echipajul masculin de doua visle fara cirmaci, format din Daniel Mastacan si Florin Corbeanu, s-a clasat pe locul patru.
Daca simbata la Lucerna s-a cistigat aur si bronz, duminica a fost loc pentru intreaga "colectie" posibila: aur, argint si bronz. Deschiderea au facut-o fetele din echipajul de doua visle – categoria usoara, foarte tinerele Monica Stan si Ina Axinte, care au trecut peste emotiile inerente participarii la o competitie de asemenea nivel si au terminat finala pe locul trei, in spatele Germaniei si Poloniei. Asa cum era de asteptat, marile noastre bucurii au venit de la finalele – regina ale regatei, cele de 8+1. La feminin, acolo unde Romania a detinut supremtaia multi ani la rind, fiind detinatoarea titlului mondial si olimpic, era greu de crezut ca se va mai putea reusi succesul, tinind cont ca din echipajul de anul trecut au mai ramas doar doua sportive (Susanu si Damian), restul fiind promovate de la lotul de junioare. Cu toate acestea, elevele lui Nicolae Gioga au facut o cursa remarcabila, recuperind inceputul mai slab si reusind sa termine pe locul doi, dupa o lupta titanica cu nemtoaicele. Mai mult decit remarcabil argintul obtinut de Elena Gavrilescu, Aurica Chirita, Mihaela Nastasa, Doina Spircu, Georgeta Damian, Viorica Susanu, Rodica Anghel, Elena Pirvan si Natalita Berteanu, care ne da mari sperante pentru anii viitori. Un argint care ne-a "incalzit" pentru ultima finala a Mondialelor, cea masculina de 8+1, care ne-a adus un succes de senzatie, prima medalie de aur a Romaniei in aceasta proba din 1997 incoace. Daniel Mastacan, Florin Corbeanu, Cornel Nemtoc, Ioan Florariu, Ovidiu Cornea, Andrei Banica, Gheorghe Pirvan, Vasile Mastacan si Marin Gheorghe au plecat tare inca de pe prima suta de metri, s-au instalat confortabil in fruntea cursei, au impus un stroc infernal si au trecut linia victoriosi, in 5 minute, 4 secunde si 960 de miimi, lasind fara replica principalii rivali, croatii si germanii, care au trebuit sa se multumeasca cu argirnt si respectiv bronz.
Nici "amiralul" Ivan Patzaichin, antrenorul lotului national de kaiac-canoe n-a venit cu mina goala de la Poznan, cele patru medalii obtinute reprezentind mult mai mult decit obiectivul propus pentru aceasta competitie. Simbata, in prima zi a finalei, echipajul masculin de canoe-4, format din Iosif Anisim, Chiriac Marcov, Ionel Averian si Mihai Vartolomei, a obtinut, medalia de bronz pe distanta de 1000 de metri, in urma Ungariei si Bielorusiei. Aceiasi patru sportivi au adus duminica aurul la canoe-4, dar de distanta de 500 de metri, luindu-si o extraordinara revansa in fata Ungariei si Rusiei.
Echipajul de kaiac-4, alcatuit din Vasile Curuzan, Marian Baban, Geza Magyar si Romica Serban, s-a clasat pe locul secund in finala probei pe 500 metri, in timp ce la canoe-2 pe 500 de metri, Mitica Pricop si Florin Popescu au cistigat medalia de bronz. (Ion TEODOR)

Comentarii