Arma CR 7 pe ulita ceha

miercuri, 20 iunie 2012, 22:04
2 MIN
 Arma CR 7 pe ulita ceha

Cehia si Portugalia deschid cvartetul sferturilor de finala ale turneului din Polonia si Ucraina, intr-un meci care se anunta interesant, intre o echipa disciplinata si organizata si una exploziva, cu celebrul CR7 (Cristiano Ronaldo) ca arma letala. Desi a inceput greoi competitia, evolutia sa in meciul cu Danemarca fiind taxata chiar penibila, Ronaldo si-a scos parleala in partida cea mai importanta pentru echipa sa, cea cu Olanda, inscriind ambele goluri ale victoriei lusitanilor cu 2-1. In acelasi timp, Cehia este o autentica specialista a turneelor europene unde a ajuns pentru a cincea oara consecutiv, intre 1996 si 2012 si nu este lipsita de sanse. Selectionerul Michal Bilek (prezent ca jucator la Cupa Mondiala din 1990) a avut tactul si ambitia de a reusi remontarea echipei dupa infrangerea la scor din meciul cu Rusia si acum, iata Cehia in sferturi, din postura de castigatoare de grupa, in timp ce rusii s-au intors cu capul plecat la Moscova, unde i-au asteptat fani maniosi si politruci galagiosi.

Asa cum deja obisnuiram, nitica istorie: Istorie destul de recenta, din moment ce cele doua echipe s-au intalnit de doua ori in turnee finale europene, in 1996 si 2008. Acum 12 ani, pe "Villa Park" din Birmingham, meciul  Cehia – Portugalia s-a jucat in aceeasi faza ca si acum, cu diferenta ca meciul acela a fost ultimul sfert, nu primul ca cel de astazi. Portugalia era si atunci mare favorita, dar de castigat a facut-o Cehia, printr-un sut de la mare distanta trimis de Karel Poborsky, care l-a lasat masca pe portarul Vitor Baia. In sistemul defensiv al antrenorului Dusan Uhrin senior, evolua Miroslav Kadlec, tatal lui Michal, fundasul de astazi

In editia austro-helveta, Portugalia s-a revansat in grupa A, scor 3-1, dupa un meci remarcabil in care au iesit la rampa Deco (autorul primului gol, in min. 8) si Cristiano Ronaldo (care a inscris pentru 2-1 in min. 63, dupa ce Libor Sionko egalase in minutul 17). Ricardo Quaresma a stabilit scorul final in min. 90^1. Portugalia a avansat in sferturi, unde s-a oprit in fata Germaniei, iar cehii au plecat acasa dupa un meci de infarct cu Turcia. Palmaresul intalnirilor directe este echilibrat, cate patru victorii de fiecare si trei remize. Si o amintire mai indepartata: o victorie pe terenul fostei Cehoslovacii in 1965 (pe vremea cand aceasta era vicecampioana mondiala en-titre), a fost rampa de lansare a celei mai prestigioase nationale lusitane din istorie, cea a generatiei lui Eusebio, Torres si Coluna.

De la echipa ceha va lipsi, aproape sigur, capitanul Tomas Rosicky, inca nerefacut, iar alti cinci jucatori se afla sub ghilotina suspendarii. Situatie aproape similara si la echipa lui Paulo Bento, care are cinci jucatori care vor avea probleme daca primesc vreo "atentie" galbena.

Cehia: 1. Cech – 2. Gebre Selassie, 6. Sivok, 3. Kadlec, 20. Limbersky – 17. Hübschmann, 13. Plasil – 19. Jiracek, 18. Kolar, 14. Pilar – 15. Baros. Antrenor: Michal Bilek

Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. Pereira, 3. Pepe, 2. Br. Alves, 5. Coentrao – 4. Veloso – 16. Meireles, 8. Moutinho – 17. Nani, 23. Postiga, 7. Cr. Ronaldo. Antrenor: Paulo Bento.

Arbitru: Howard Webb (Anglia).

  

Comentarii