Ce ne facem cu apararea?

duminică, 17 august 2008, 22:05
3 MIN
 Ce ne facem cu apararea?

In retrospectiva dinaintea startului sezonului trageam un semnal de alarma vizavi de linia de aparare a Politehnicii, pe care o etichetam a fi compartimentul cu cele mai mari probleme de "acoperire". Din nefericire pentru ieseni, startul Ligii I a confirmat premonitia, Poli incasind in patru runde nu mai putin de 10 goluri, adica 2,5 goluri pe meci. O medie uriasa daca ne raportam la mini-returul trecut, cind Iasul a luat 15 goluri in 15 meciuri! E drept, nici ofensiva nu rupe in acest sezon gura tirgului, echipa din Copou inscriind doar doua goluri in patru meciuri, insa usurinta cu care Iasul ia goluri frapeaza.

Explicatiile transformarii in svaiter a liniei care alta data era cosmarul atacantilor de Liga I sint usor de gasit. In primul rind, forma slaba a lui Branet, care a gafat in patru meciuri cit nu a gafat in patru sezoane. Apoi, pierderea experimentatilor Onut si Ciobanu, primul accidentindu-se, al doilea plecind de la echipa dupa doar un meci in care a fost titular. Contestati des de suporteri in trecut, cei doi au ajuns acum sa fie regretati de multi, dovedindu-se ca nu pot fi usor de inlocuit si ca, alaturi de Branet, au fost cheia de bolta a apararii Politehnicii. Daca adaugam un alt start ratat, al lui Pecnik, ratacirile lui Munteanu in momentele in care nu are cine sa-l struneasca si o alta confirmare a unei idei enuntate in retrospectiva verii, faptul ca Ilie si Kalai nu pot rezolva gaurile din centrul defensivei, tabloul se inchide perfect. Nici nu mai e nevoie de adaugat ca Buta ramine mai mult mijlocas decit fundas iar Stancu e departe de jucatorul al carui transfer la Rapid facea vilva in trecut.

Mare parte a acestor elemente s-au vazut si vineri, la Bistrita, cind Poli a luat goluri de curtea scolii. La primul, Borbely a fost singur de parca nimeni nu trebuia sa-l marcheze, jucatorul de la coltul scurt, Naidin, a fost imobil, "bomboana" fiind pusa de iesirea gresita a lui Branet. La al doilea, Stancu i-a lasat spatiu urias lui Diogo, care a centrat lejer, iar triunghiul Ilie – Branet – Munteanu a fost incapabil sa absoarba lovitura de cap din 6 metri a unuia dintre cei mai scunzi jucatori de pe teren, Ciprian Petre iar de al treilea gol al ardelenilor nici nu mai are sens sa amintim, pentru ca imaginile cu bolta lui Sabou peste Branet au facut deja inconjurul tarii… In aceste conditii, chiar daca Poli a miscat in atac, mai ales in prima repriza, era imposibil ca moldovenii sa puncteze in clasament.

Din nefericire pentru gruparea din Copou, presiunea rezultatelor a inceput sa apese din ce in ce mai tare, partida cu Farul Constanta din acest week-end avind deja note aproape decisive, in conditiile in care traseul ulterior ofera apoi meciuri la Cluj si Dinamo intre care se interpune o alta disputa dificila, acasa, cu Otelul.

Poli-catalog

Branet (3) – a confirmat pasa proasta in care se afla; pe linga citeva interventii fericite, a gafat decisiv la primul si al treilea gol, mai avind o iesire neinspirata in minutul 66, cind Negrean a ratat.

Buta (5) – onorabil, daca il raportam la colegii de compartiment.

Kalai (4,5) – stingaci.

L. Munteanu (4,5) – a confirmat inca o data ca nu face fata decit cind are linga el un stoper experimentat.

Stancu (4) – depasit cu regularitate de Diogo.

Bersnjak (6) – citeva intercalari interesante pe flancul drept, doua suturi periculoase.

Ilie (4,5) – cit de cit util la mijloc, in primul act, slab in a doua repriza, ca stoper.

Naidin (5) – nu se regaseste.

M. Oprea (5,5) – citeva sclipiri; a pasat la golul lui Tanasa.

Tanasa (6,5) – a inscris un gol la capatul unei superbe actiuni individuale, cind a trecut din fenta de fundasul stinga, i-a driblat lejer pe stoperi si l-a executat pe Tatarusanu, avind alte doua momente in care a aparut bine la finalizare.

Bilba (5,5) – ceva mai activ fata de primele doua runde, insa tot la departare de asteptari.

Milea (5) – munca in zadar.

Lamine (4) – departe de nivelul primei ligi.

Viveiros (5) – citeva actiuni pe flancul drept, fara grad ridicat de periculozitate.

Comentarii