Cu gindul la Europa

vineri, 11 septembrie 2009, 21:53
8 MIN
 Cu gindul la Europa

Ragazul de doua saptamini pricinuit de meciurile echipei nationale a trecut ca vintul si stirile despre miscarile din fotbalul intern au ajuns aproape sa eclipseze prestatiile tricolorilor in partidele cu Franta si Austria, activitatea de "mercato-romeno" fiind in aceste zile mai dihai decit in zilele toride ale intersezonului. Dinamo s-a despartit de Lobont si "principele" Cristea, Timisoara si-a tras un columbian, Unirea Urziceni i-a recuperat pe Dacian Varga si Tibi Balan, Astra Ploiesti isi intareste organismul plapind cu singe de "ciini" si multe altele. Asa ca saptaminile astea au trecut ca vintul si ne asteapta un week-end fierbinte in Liga I, care se constituie drept preambul la o noua saptamina europeana. Cu gindul la Sevilla, Unirea Urziceni se distreaza cu omonima din Alba Iulia, Dinamo spera sa nu-si consume toata rezerva de goluri in meciul cu Otelul, mai pastrind citeva si pentru "furtuna" de la Graz, Timisoara isi lustruieste acasa… la Buzau scuturile pregatite pentru "lancierii" din Amsterdam, ceferistii din Gruia au jucat aseara la Tirgu Jiu cu gindul la sirenele amagitoare din Copenhaga, numai Steaua n-are prea multe griji de acest gen, partida de duminica de la Medias parind mai grea decit confruntarea cu transistrenii mult-iubiti de Gigi Becali.

In lipsa unor confruntari cu scintei, meciul de la Medias poate fi considerat drept cap de afis al rundei a VI-a alaturi de o partida intre doua echipe iesite din Europa: Rapid – FC Vaslui. "Gazarii" de pe Tirnave stau binisor in clasament, cu un bilant echilibrat, dar impresia lasata de jucatorii lui Cristi Pustai este mult mai buna decit acest loc XI ocupat in clasament. Steaua a dat chix in primele meciuri cu adevarat importante ale clasamentului, iar Cristiano Bergodi, caruia Gigi Becali i-a infipt un "coif de Pandur" in coaste, nu poate avea un alt obiectiv decit victoria. Si daca portarul Tatarusanu va fi inspirat la suturile lui Eric si Kubala, sau daca Surdu va nimeri, intimplator, si poarta, n-ar fi exclus sa obtina acelasi rezultat ca la Galati. In Giulesti, se intilnesc doua echipe care au picat admiterea in Europa: una la examen si alta la reexaminare. Invinsa la Ploiesti de o echipa careia i s-a rasturnat caruta cu goluri tocmai in vagonul restaurant al garniturii giulestene, Rapid trebuie sa-si imbuneze suporterii si, mai ales, pe imbufnatul Copos. In schimb, Vasluiul lui Porumboiu, scapati de alte griji, par redutabili la extrem. In zona mai tulbure a clasamentului, Gloria Bistrita intilneste o formatie cu punctaj maxim in deplasare: International Curtea de Arges. Daca elevii celebrului Sandu Tabirca patesc ca Dinamo sau Pandurii, s-ar putea ca Bistrita sa spuna prematur adio campionatului in care a jucat (sau s-a jucat) doua decenii pe muchie. Etapa se incheie luni (pentru ca junii teribili ai Olteniei s-au obosit rau cu o saptamina in urma in fata temutei echipe basarabene!!), la Iasi, cu un meci intotdeauna interesant: Poli Iasi – Universitatea Craiova.

 

Programul etapei a VI-a

Ziua  Ora    Meci  Arbitri         TV

Simbata          17:00  Urziceni – Alba Iulia            M. Avram       GSP TV

Simbata          19:00  Dinamo – Otelul       M. Draganescu          GSP TV

Simbata          19:30  Bistrita – Inter CA     Ov. Hategan  –

Duminica       18:00  Rapid – Vaslui          Aug. Constantin        Digi Sport

Duminica       20:00  Medias – Steaua       Al. Deaconu  Antena 1

Duminica       21:00  Timisoara – Astra     I. Kovacs        GSP TV

Luni    20:00  Iasi – Craiova            T. Craciunescu         Digi Sport

 

Penaltiuri cu cintec

 

Pandurii Tirgu Jiu – CFR Cluj 1-0 (0-0). Pacurar (’62 – penalty). Spaima echipei clujene din ultimele campionate nu s-a dezmintit nici de aceasta data, gorjenii impunindu-se intr-un joc in care oaspetii au fost cel mai des la timona, dar gazdele au actionat perfect pe contraatac. Dupa o repriza in care Y. Koné (CFR) si Stromajer (Pandurii) au ratat ocazii monumentale, ultimul a ciupit de la arbitru un penalty la un contact cu Tony, Pacurar deschizind scorul. Elevii lui Sorin Cirtu au reusit sa pastreze acest rezultat, aparindu-se cu indirjire si nesfiindu-se sa apeleze la antijoc.

FC Brasov – Ceahlaul Piatra Neamt 1-0 (0-0). Ilyes (’77 – penalty). Victoria brasoveana este absolut meritata, fie daca spunem doar ca gazdele au avut doua bare prin Hadnagy si Abrudan si o ratare din patru metri a lui Ilyes. Insa este mincinoasa deoarece a fost obtinuta dintr-un penalty la un fault inexistent presupus a fi comis de Forminte la Zaharia. Nemtenii, care au jucat cu un om in minus din min. 65 (eliminare, Ferariu) au avut ocazia sa faca dreptate in min. 83, dar Cebotaru n-a nimerit poarta goala din apropiere. Introdus doar dupa pauza, internationalul brasovean Roman a jucat mai putin de un sfert de ora, fiindca s-a accidentat.

Clasament

1. Brasov        6          4          2          0          9-2     14 (^5)

2. Pandurii     6          4          0          2          7-6     12 (^3)

3. Dinamo      5          3          1          1          6-1     10 (^4)

4. Vaslui         5          3          1          1          9-6     10 (^1)

5. CFR           5          3          1          2          7-4     10 (^1)

6. Urziceni     5          3          1          1          6-3     10 (^4)

7. Timisoara  5          2          3          0          6-4     9 (^3)

8. Craiova      5          2          1          2          8-5     7 (-2)

9. Steaua       5          2          1          2          5-4     7 (-2)

10. Rapid       5          2          0          3          7-6     6 (0)

11. Medias     5          2          0          3          7-9     6 (0)

12. Inter C.A. 5          2          0          3          6-10   6 (-3)

13. Astra        5          1          2          2          3-4     5 (-4)

14. A. Iulia     5          1          2          2          5-7     5 (-4)

15. Iasi            5          1          1          3          6-9     4 (-2)

16. Otelul       5          1          1          3          2-6     4 (-5)

18. Ceahlaul  6          1          1          4          3-9     4 (-5)

18. Bistrita     5          0          2          3          3-10   2 (-4)

Comentarii