Echipele nationale de volei au avut traiectorii diferite in preliminariile CE

joi, 20 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Echipele nationale de volei au avut traiectorii diferite in preliminariile CE

In aceasta primavara, echipele feminina si masculina de volei ale Romaniei vor disputa ultimele meciuri in preliminariile Campionatului European. Daca baietii, aflati in Divizia B a competitiei continentale nu mai au nici o sansa de a promova in prima grupa valorica, fetele, in schimb, se afla pe primul loc al seriei a II-a din prima divizie si se vor califica sigur la turneul final al Campionatului European, ce va avea loc in aceasta toamna in Italia.
Echipa feminina a Romaniei, antrenata de Costinel Stan si aflata sub directa indrumare a directorului tehnic al loturilor nationale, Nicu Roibescu, a pierdut un singur meci din cele disputate anul trecut in preliminariile CE. Dupa ce au cedat acasa cu 2-3 in fata polonezelor, Cristina Pirv, Alida Cioroianu, Dana Minca si colegele lor au avut un parcurs de exceptie, incununat numai cu victorii: 3-1 cu Olanda (acasa), 3-2 (in deplasare) si 3-0 (a) cu Croatia, 3-1 (a) si 3-2 (d) cu Cehia; 3-0 (d) si 3-1 (a) cu Letonia. Asa se face ca echipa noastra se afla in momentul de fata pe primul loc al grupei, cu 15 puncte si setaveraj 23-10, urmata de Polonia, tot cu 15 puncte (setaveraj 22-12), Croatia – 13 p, Olanda – 12 p, Cehia – 9 p si Letonia – 8 p. Romancele, care au evoluat recent la traditionalul turneu "Spring Cup", mai au de disputat doua meciuri dificile in aceasta primavara, ambele in deplasare, cu Olanda (pe 5 iunie) si cu Polonia (pe 9 iunie), insa rezultatele acestora nu pot pune in pericol participarea lor la Europenele din toamna. In cealalta grupa a Diviziei A la feminin, legea o face echipa Rusiei, care a acumulat 15 puncte, urmata de Bulgaria – 14 p, Italia – 12 p si Germania – 12 p, acestea fiind, prorbabil si echipele ce vor obtine calificarea la CE.
In ceea ce priveste echipa nationala masculina a Romaniei, pregatita de Constantin Chitigoi, aceasta se afla in momentul de fata pe un modest loc 5 in grupa a doua a Diviziei B, cu doar 10 puncte si fara sanse de a se bate pentru promovarea in prima liga. O preced in clasament nationalele Israelului, cu 15 puncte, Slovaciei – 14 p, Bielorusiei – 12 p si Danemarcei – 11 p. Rezultatele echipei noastre nu sint deloc dintre cele laudabile: 1-3 (a) cu Israel, 0-3 (d) si 1-3 (a) cu Danemarca, 0-3 (d) si 1-3 (a) cu Slovacia, 3-0 (a) si 2-3 (d) cu Suedia, 3-1 (a) cu Bielorusia. Concluzionind, doua victorii si sase infringeri, dintre care trei pe teren propriu, numai doua seturi cistigate in deplasare. In aceasta primavara mai avem de jucat acasa cu Danemarca (pe 29 mai) si in deplasare cu Israel (6 iunie). In cealalta serie a Diviziei B masculine se bat pentru promovare Letonia, Ungaria, cu cite 15 puncte si Croatia, cu 14 puncte.
In fine, sa mai spunem ca Federatia Europeana de Volei a luat decizia suspendarii tuturor meciurilor echipelor Iugoslaviei pina pe 12 iunie, din cauza conflictului armat din Kosovo si a suspendat federatia din Macedonia pentru intirzierea platii unor datorii fata de forul european. La rindul sau, Federatia Internationala de Volei a suspendat pe termen nelimitat echipele nationale ale Bulgariei din toate competitiile, intrucit alegerile in care a fost aleasa noua conducere a forului de la Sofia s-au dovedit nestatutare. (Ion TEODOR)

Comentarii