El Argentino de Copou

vineri, 27 ianuarie 2006, 00:00
4 MIN
 El Argentino de Copou

rimul sud-american care a imbracat tricoul Politehnicii Iasi intr-un meci oficial este argentinianul Alejandro Roberto Gavatorta. Testat in iarna trecuta la Norcia, mijlocasul a fost legitimat de gruparea din Copou, la care a ratat un singur meci din cele 30 oficiale disputate in returul trecut si turul actual! Dupa un an in Romania, Gavatorta a acceptat sa faca un bilant al experientei sale.
„M-am adaptat foarte usor, pentru ca nu exista diferente foarte mari intre stilul fotbalului argentinian si cel romanesc si nici intre stilurile de viata. Apoi mi-a fost usor si cu limba, in citeva luni invatind-o” incepe povestirea, intr-o romana destul de fluenta, „Gava”, care recunoaste ca primele „invataturi” ale coechipierilor au fost injuraturile neaose. Zimbeste si atinge un punct la care a intimpinat probleme: „Nici din punct de vedere al climei nu credeam ca sint mari diferente. Pina acum! La Santa F?, in mod cu totul exceptional iarna sint -2 grade, iar acum am simtit, pentru prima data in viata, cum e la -24! Cel mai tare frig am prins cind jucam in Franta, cind au fost -18 grade si credeam ca mai rece de atit nu poate fi! Ma asteptam sa-mi fie mult mai greu, insa cred ca am trecut si peste proba asta”.
Cel mai usor i-a fost cu mincarea. „Nu-mi plac mincarurile sofisticate, asa ca nu am avut nici o problema” spune fotbalistul ce trece la capitolul revelatii culinare autohtone cascavalul pane. Nici cu adversarii directi nu a avut probleme majore: „In afara de faptul ca mai toti m-au injurat (zimbeste) nu pot sa spun un nume despre care sa zic ca mi-a facut viata amara”. Departarea de casa e marele handicap. „Vacanta de iarna a fost superba. Am fost la mare, m-am distrat, au fost sarbatorile” spune jucatorul cu o sclipire in ochi. Apoi adauga: „In vara am stat 15 zile si am fost doar pe fuga. In iarna am apucat sa stau acasa o luna, timp suficient pentru a ma simti bine cu parintii si cele doua surori ale mele, cu prietenii. Acum, am revenit la internet pentru a sti ce e acasa. Ce sa-i faci, asta e viata de fotbalist. Trebuie sa te sacrifici cind esti tinar”, spune Alejandro
Argentinianul e multumit de realizarile avute la Poli pina acum: „Mi-a fost mai greu la inceput, mai ales pentru ca eram in urma cu pregatirea. Treptat, am intrat insa in ritm, am crescut pas cu pas si sper ca mi-am facut datoria. Ma bucur si ca anul trecut ne-am indeplinit fara emotii obiectivul, de mentinere in prima liga, iar anul acesta imi doresc sa urcam in clasament”. Normal, gindurile de viitor sint legate de un club mai puternic. „In primul rind imi doresc sa-mi fac datoria la Poli. Daca ma voi remarca si alt club ma va dori, mi-as dori sa evoluez la o echipa mare din Romania sau din Europa. Oricum, cine ma vrea, ar trebui sa ma caute direct pe mine, pentru a spune daca vreau sa plec ori nu” mentioneaza Gavatorta, care devine destul de rezervat cind discutia aluneca spre latura personala: „Da, am o prietena, nu e din Iasi, ma vad in functie de programul amindurora insa nu vreau sa discut despre acest lucru. In rest, programul meu de relaxare este legat de Mall, unde beau cafea ori vizitez magazinele. Cind am avut timp, am fost si pe la alte obiective istorice din oras, Palatul Culturii impresionindu-ma atit pe mine, cit si pe familia mea, carora le-am transmis fotografii din Iasi, un oras superb”.
Argentina versus Romania
Joc – Din punct de vedere fizic si chiar tehnic, diferentele sint mici. Marea diferenta este mentalitatea. In Argentina, la marea majoritate a fotbalistilor exista o atitudine de profesionism atit in teren cit si in afara lui, lucru la care in Romania mai trebuie lucrat.
Echipe – Nu sint diferente mari, poate si pentru ca jucatorii de calibru argentinieni pleaca repede in Europa. Cred ca Poli ar putea face fata in prima liga argentiniana iar echipele bucurestene ar putea sa se bata pentru locuri fruntase in Argentina.
Arbitraj – Ca si in Romania sint probleme mari si in Argentina. Cred ca e o problema universala arbitrajul! E adevarat ca arbitrii au o secunda la dispozitie pentru a lua o decizie iar fotbalistii ori spectatorii pot vedea zeci de reluari, insa frustrarea ramine pentru cei direct implicati. Eu ma consolez cu ideea ca se greseste neintentionat.
Spectatori – Ca stil de manifestare, exista multe asemanari. Totusi, argentinienii sint mult mai pasionali, mai agresivi atunci cind sint furiosi.
Alejandro Roberto Gavatorta
Nascut la 21 martie 1980, 1,80 m, 70 kg. A evoluat la Roanne Riorges (Franta D3, 1998-2000), Colon Santa F? (Argentina D1, 2000-2004), Galvez Santa F? (Argentina D1, 2004); Poli Iasi (2004 – ?).
La Colon a fost antrenat pentru o perioada de celebrul tehnician Francesco Maturana, ce a pregatit si nationala Columbiei in timpul CM din 1994. „Facea niste antrenamente superbe. Punea accent pe fotbalul spectacol, care are nevoie de timp pentru a fi jucat de o echipa. Din pacate, fotbalul nu are acum deloc rabdare” a spus fotbalistul Politehnicii despre antrenorul care a vizitat anul trecut Romania, timp in care a pomenit de Gavatorta. (Ovidiu MINEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii