Ilie a probat fotoliul de presedinte al lui Poli

marți, 23 februarie 1999, 00:00
5 MIN
 Ilie a probat fotoliul de presedinte al lui Poli

Inca de la miezul noptii de duminica, Ilie Dumitrescu a simtit ca este asteptat ca un salvator al lui Poli, un iesean care a preferat sa vina acasa tot cu un vagon de dormit al trenului rapid "Moldova" spunindu-i ca Iasul il asteapta ca pe un Mesia. Insotit de fratele sau si de un jurist, Ilie a fost asteptat in gara de o masina trimisa de presedintele Consiliului de Administratie al FCM Poli Iasi, Mihail Vlasov – cel care a demarat tratativele privind venirea la Iasi a fostului international – si s-a instalat intr-un apartament al hotelului Traian.
Deocamdata, Ilie studiaza actele
La ora 9, la sediul Camerei de Comert Iasi, fostul international a inceput sa poarte discutii cu Mihail Vlasov, Constantin Benta, Mihai Alexa si Constantin Craciun, toti membrii ai CA. Principalul subiect abordat a fost sustinerea materiala a clubului si anume cautarea solutiilor de suplimentare a fondurilor, cifrate in jurul a 200 de milioane de lei lunar, pe care clubul conteaza la ora actuala. Ilie Dumitrescu a venit deja cu o solutie, un prieten de-al sau care face afaceri cu Fabrica de Ulei Unirea, fiind dispus sa sponsorizeze clubul din Copou cu o suma de ordinul sutelor de mii de dolari. De asemeni o alta solutie viabila de sporire a vistieriei FCM Poli o constituie si accelerarea tratativelor purtate cu diverse banci.
In jurul orei 11, Dacia IS 22 ALX a lui Mihai Alexa l-a transportat pe Dumitrescu in Copou acolo unde acesta a luat un prim contact cu realitatile clubului. La intrarea in biroul presedintelui, vazind un poster cu echipa nationala, Ilie a spus usor nostalgic: "Este de la penultimul meci pe care l-am jucat cu tricolorul pe piept". Fiind servit cu cafea si apa minerala Dumitrescu a refuzat lichidul din urma spunind: "Sper ca jucatorii beau apa plata. Daca nu, de acum incolo asa se va intimpla. Nu vor mai minca nici carne de porc sau sosuri!" suna primul ordin al foarte probabilului presedinte iesean. Dupa ce a aruncat o privire pe actele de la club Dumitrescu a purtat o discutie scurta si cu antrenorul principal Mihai Romila. Intrind in criza de timp, Dumitrescu a cerut ca absolut toate hirtiile importante, inclusiv contractele jucatorilor, sa vada lumina copiatorului, el urmind sa le studieze in amanuntime la Bucuresti. Apropo de hirtii, de acum incolo absolut toate actele care trec prin club vor purta emblema clubului, contractele de munca ale jucatorilor urmind si ele a fi modificate ele urmind a fi facute dupa tiparul celor de la Steaua.
Fratele lui Dumitrescu vrea sa arate ce poate
In fata usilor inchise, destul de plinut, Bogdan Dumitrescu, fratele lui Ilie, s-a intretinut cu ziaristii: "Am venit cu trenul pentru ca Ilie a spus ca nici avionul, nici masina nu sint asa de sigure. In ceea ce ma priveste, dupa ce am fost accidentat mult timp sper sa mai arat ca la 23 de ani sint inca un atacant de valoare. Sint jucator liber si daca Ilie va veni la Iasi, voi veni si eu!"
Drumul dinspre Copou spre Restaurantul Select, acolo unde Dumitrescu a tinut o conferinta de presa, a insemnat pentru Ilie un prim contact cu orasul si cu fanii fotbalului, mai multi oameni din masini facindu-i semne de simpatie calatorului din dreapta soferului Daciei amintite. Cind a coborit , Ilie a putut sa-si aduca aminte probabil de felul in care era primit la marile cluburi la care a jucat, o multime de oameni, ziaristi, camere de luat vederi sau aparate de fotografiat urmarindu-l.
Daca un singur membru al CA va incerca sa se opuna, voi pleca!"
Cu o usoara nota de superioritate, Dumitrescu, imbracat, ca de obicei, foarte elegant, intr-o tinuta in care predomina bleumarinul, si-a inchis telefonul mobil Nokia incepindu-si speach-ul cu cuvintele: "Sint fericit!" pentru a continua: "Oamenii din capitala culturii trebuie sa vada la lucru si valori ale fotbalului romanesc. Eu promit doar ca la Poli in maximum sase luni va fi profesionism adevarat. Asta nu se va putea insa fara sprijinul prefectului Vitan, a presedintelui CJ, Tanasoiu si a primarului Simirad. Sper ca la meciurile lui Poli sa vina 20 000 de oameni (n.r. – capacitatea stadionului este de 12 500 de locuri!)" Desi a spus ca un raspuns ferm in privinta preluarii lui Poli il va da joi, dupa amicalul cu Otelul, de la Galati, si asta dupa ce va primi acceptul de la Steaua, Dumitrescu a folosit in toata conferinta de presa timpul prezent in ceea ce priveste presedintia lui Poli, faptul ca iesenii avanseaza un procent de 99% privind trecerea lui "Dumi" in fruntea clubului capatind astfel dimensiuni reale.
Motivatia data de fosta stea a Stelei, privind preluarea lui FCM Poli a confirmat faptul ca Dumitrescu a preferat sa vina undeva unde are piinea si cutitul in miinile lui: "Nu am venit pentru bani. Daca ma interesau ramineam la Steaua acolo unde aveam un contract foarte bun. La Iasi, Poli are nevoie de bani nu Ilie Dumitrescu. Va mai spun doar ca am avut oferte de a activa in stafful Stelei (din informatiile noastre era vorba chiar de functia de director sportiv), precum si de colaborare cu fratii Becali insa prefer sa merg acolo unde eu iau hotariri. Daca un singur membru al CA va incerca sa se opuna celor spuse de mine voi pleca!"
Ilie, care a spus ca majoritatea timpului va sta in Iasi, a reafirmat faptul ca nu va mai juca nici un meci oficial insa ca nu va ezita sa faca antrenamente cot la cot cu fotbalistii ieseni. O problema foarte spinoasa va fi cea a colaboratorilor, prefigurindu-se schimbari la toate nivelele. Astfel, in lotul de jucatori este foarte probabil sa apara citiva jucatori de pe filiera Steaua (despre fratele sau Ilie a spus doar ca se va pregati cu Poli, de jucat urmind a decide antrenorul), iar pe banca tehnica sa apara si alte "nume tari", pe la colturi vorbindu-se deja de Mihai Majearu. De asemeni si la nivelul executivului pot apare mutatii (actualul presedinte Vasile Drutca spunind ca ar fi onorat sa lucreze in subordinea lui Dumitrescu), desi nedeclarata oficial, varianta venirii pe post de consilier a lui Ion Craciunescu fiind foarte probabila.
Dupa o zi agitata, Dumitrescu, a luat masa la Select unde a consumat o salata de ton, salau meuniere unse, din plin cu unt, iar ca desert, kiwi. Ce a baut? Bineinteles, apa plata! Subiectele discutate au fost legate, bineinteles, de fotbal. Apoi, la 15.52 Ilie a plecat cu trenul la Bucuresti trezind, dupa nici 10 ore de stat la Iasi, din nou visele de marire ale iubitorilor fotbalului iesean care cred ca daca promovarea nu se va realiza in acest an la anul sigur Poli va defila prin serie. Mai putin ale primarului Simirad care ieri a spus din nou ca mai mult decit a facut pina acum pentru fotbal nu va face! (Ovidiu MINEA)

Comentarii