Invingator prin KO – Ionut Popa

luni, 16 octombrie 2006, 20:53
4 MIN
 Invingator prin KO – Ionut Popa

Politehnica nu a mai ratat duminica prilejul de a se impune pe terenul unei echipe necajite a campionatului. Trecind peste sporirea regretelor privind pierderile copilaresti a meciurilor de la Petrosani ori National – esecuri care, daca ar fi fost evitate, ar fi putut sa plazeze Iasul pe o pozitie mult mai surprinzatoare in clasament, poate chiar pe locul 2! – succesul de la Pitesti merita laudat mai ales datorita conditiilor deosebite de lot cu care a fost obtinut. Pe linga daruirea de exceptie a jucatorilor si a unui dram de sansa, meritul principal al cistigarii meciului din Trivale ii apartine antrenorului iesenilor, Ionut Popa, care l-a facut mat pe omologul sau, Dorinel Munteanu.
Mai invata, Dorinele!
Tehnicianul iesean a mutat inca din start, imediat dupa ce a sesizat formula gindita de noul antrenor al pitestenilor, una destul de ciudata, in care, in fata unei linii de 4 fundasi, erau plasati doi inchizatori si patru atacanti, unul dintre acestia fiind putin retras. Astfel, Popa l-a avansat pe Onofras pe banda dreapta si l-a retras pe Saric, transformind modulul 5-3-2 testat inaintea meciului intr-un 4-1-3-2 in care Dianu a devenit fundas dreapta, in marcaj la Nastasie, Buta si Ionescu au astupat centrul defensivei iar Bordeanu a actionat in coasta celeilalte extreme pitestene, Iordache. In plus, pentru ca nici Tanasa, retras ciudat, in spatele virfurilor, sa nu aiba libertate prea mare, Saric a fost plasat in spatele liniei mediene. Cu marcajul asigurat la cei 4 atacanti si cu un Branet ce a respirat siguranta, Poli a stat linistita, in ciuda mai multor ezitari personale ale fundasilor, asta si pentru ca gazdele nu aveau cu cine sa construiasca! In plus, urcarea lui Onofras intr-o zona ce raminea mai mereu descoperita, datorita faptului ca Bazzi bloca tirziu, iar mijlocasul Cruceru era atras spre centru, a sporit emotiile nesigurei defensive pitestene, care tremura la orice tentativa de constructie a oaspetilor, virfurile fiind sustinute eficient si de pe celalalt flanc, unde a actionat Sfirlea. Golul lui Cernoch, cazut relativ repede, a complicat lucrurile pentru „violeti”, ce si-au pierdut si mai mult luciditatea.
Sah-mat cu Palimaru
Care luciditate era de asteptat sa fie indusa de pe margine, insa Dorinel s-a incapatinat sa nu modifice sistemul nici la prima schimbare, din minutul 55, ce a adus doar redistribuirea atacantilor. In lipsa spectacolului, mutatiile tactice au continuat sa tina capul de afis al meciului. In minutul 62, Cruceru i-a lasat locul mult mai ofensivului Ionescu, mutare contracarata de Popa prin renuntarea la un virf, Bilba si intarirea mijlocului cu Iurisniti. Sesizind ca presiunea gazdelor se accentueaza, Popa a facut inca un pas inapoi in minutul 70, atunci cind a trecut la 5-4-1, cu Toma fundas dreapta, Dianu, stoper dreapta si Saric si Iurisniti in centrul liniei mediane, urmat insa, la doar 6 minute, de improspatarea ofensivei, cu Palimaru in locul lui Cernoch. Efectul a fost imediat: Argesul nu a mai avut actiuni periculoase, iar Palimaru i-a pasat decisiv lui Sfirlea pentru 0-2. In aceste conditii, ultima mutare ofensiva a lui Munteanu, facuta tot in minutul 76, a ramas doar pentru statistica.
Astfel, Poli a ajuns la ^4 in clasamentul adevarului si, in ciuda dificultatilor serioase de lot ce continua (Bilba ingroasa duminica lista absentilor, dupa ce a luat stupid avertismentul de la Pitesti!), priveste mai relaxata dubla de foc ce urmeaza, cu Rapid si Dinamo.
Poli-catalog
Branet (7,5) – in ciuda impreciziei cronice a atacantilor pitesteni, a avut citeva momente in care a trebuit sa se intrebuinteze serios, completind tabloul sigurantei pe care a etalat-o.
Dianu (5,5) – aerian in multe momente ale primei reprize, si-a revenit dupa pauza; are scuza faptului ca a jucat pe un post nou, stoper, intr-o zona, dreapta, ce nu-i convine.
Buta (6) – a lustruit balonul in unele faze, insa, per ansamblu, s-a descurcat onorabil pe un post inedit pentru el, in centrul apararii.
Ir. Ionescu (6,5) – surpriza placuta; a fost sigur, in ciuda faptului ca nici in meciurile amicale nu a mai jucat 90 de minute dupa accidentrarea grava pe care a avut-o.
Bordeanu (6) – exact in general, util chiar si in atac, s-a blocat inexplicabil in repriza a doua in citeva momente simple din care puteau sa rezulte actiuni foarte periculoase ale gazdelor.
Saric (7) – foarte bun joc tactic; a „taiat” multe actiuni incipiente ale pitestenilor, a pasat exact.
Onofras (6,5) – a „arat” flancul drept, avind meritul de a fi fost la originea ambelor goluri.
Tincu (5,5) – discret, in ciuda efortului depus.
Sfirlea (7) – harnic, a reusit sa inscrie golul doi. Cu capul!
Bilba (6) – a hartuit defensiva pitesteana.
Cernoch (7) – are meritul de a fi deschis scorul, speculind prompt cadoul primit, cu toata opozitia lui Chirita; in rest s-a vazut putin, in ciuda travaliului ridicat.
Iurisniti (5,5) – a contibuit la ermetizarea defensivei.
Toma (5,5) – nu a avut probleme deosebite.
Palimaru (6) – a pasat decisiv la golul doi.
Gavatorta pleaca acasa!
Jucatorul Politehnicii Iasi, Alejandro Gavatorta, a fost ieri prezent la sediul clubului, unde a purtat mai multe discutii cu presedintele Sorin Boca si antrenorul Ionut Popa. „Mi-a spus ca vrea sa plece acasa la finele saptaminii pentru a se linisti, a-si aduna gindurile si a lua o decizie privind viitorul sau. Nu exclud nici continuarea colaborarii si chiar prelungirea contractului ce expira in vara! Totul depinde de ce va simti Gava, de care atit eu cit si antrenorul am avut grija ca de nici un alt jucator din echipa!” a spus Boca, ce a adaugat: „Variantele privind intentia lui de plecare datorita restantelor financiare ori a interesului Otelului sint fanteziste. Problemele lui sint doar de natura psihica si sint generate de dorul de casa si pierderea increderii in fortele proprii”. Gavatorta s-a limitat a spune: „Nu dau declaratii. Tot ce spune domnul Boca e adevarat!”

Comentarii