Le-am dat ce-au cerut”

joi, 17 mai 2007, 21:13
3 MIN
 Le-am dat ce-au cerut”

Nu-i de mirare ca lumea sportului de pe malul Bahlui s-a divizat si mai mult dupa prima sedinta tinuta la Fundatia Sportului Iesean. La mijloc e "ochiul dracului", banul, cel care s-a impartit din nou cu masuri diferite si care a stirnit multumire doar intr-o singura directie si dezamagire in celelalte parti. Proportia in care s-a facut impartirea pentru primul semestru al anului intre fotbal si celelalte discipline sportive iesene este halucinanta si nu avea cum sa nu incite spiritele care mocneau de multa vreme, sa creze disensiuni si invidie. "0,3 milioane vor ajunge catre celelalte sporturi", aceasta a fost suma avansata in mass-media de conducatorii fundatiei, care va fi directionata pentru disciplinele din extra-fotbal in urmatoarele doua luni. Insa realitatea este alta si la mijloc este vorba de doar 0.08 milioane, suma care vine in balanta cu cei 1,1 milioane alocati fotbalului pentru aceeasi perioada de timp. "Am luat in discutie doar gruparile care au depus documentatii iar sumele pe care le-am acordat sint in conformitate cu solicitarile.", spune presedintele executiv al FSI, Romeo Olteanu. Si, macar in ultima parte a declaratiei, consilierul local chiar are dreptate cita vreme CS Politehnica a cerut si i s-au aprobat 2.400 lei pentru atletism, a cerut 3.600 lei si a primit 2.000 pentru tir, a cerut 5.400 si a primit 3.000 pentru sah etc., asta in conditiile in care sefii clubului sustin ca la mijloc sint hirtii vechi din luna ianuarie si vizau finantare de la Consiliul Local, dintr-un buget net inferior celui de la FSI. "O sa rediscutam toate cazurile si o sa suplimentam pe baza proiectelor si a necesarului fiecaruia, cu conditia ca solicitarile sa reprezinte cheltuieli decontabile pentru noi conform statutului Fundatiei.", a mai adaugat Olteanu, care este si el convins ca nu poti face performanta si nu poti tine aproape sportivi de valoare cu sumele ridicole rezervate acum.

Imparteala fondurilor – actul II
Concluzia preliminara este ca la urmatoarele imparteli celelalte sporturi (inclusiv absentele de miercuri) vor recupera masiv terenul pierdut astfel incit, per total pe anul 2007 sa se ajunga la un raport estimat de Olteanu de aproximativ 3,3-1 in favoarea fotbalului, adica 6 milioane alocate fotbalului si 1,9 milioane catre celelalte sporturi, raport care i se pare conform cu realitatile si impactul pe care-l au aceste sporturi. "Pai citi spectatori vin la fotbal si citi, de exemplu, la tenis sau sah?", a completat seful FSI, care a facut trimitere si la situatia unor echipe care joaca in liga a doua ori au retrogradat si care nu mai reusesc sa adune lumea in tribune. Ori, daca asta conteaza la capitolul imagine in viziunea conducatorilor municipalitatii, scrima, sahul, tirul, atletismul, halterele etc. sint singurele care reusesc (chiar in conditii precare) sa tina steagul sus in tara si strainatate, in vreme ce singurele sporturi de echipa care au adus medalii la Iasi sint volei, rugby, handbal si baschet, discipline care jucau cu casa inchisa cind au avut la dispozitie bugete rezonabile.
Si daca Olteanu a mai precizat ca a studiat intens modul de sustinere a sportului de la Cluj prezentat in "Ziarul de Iasi" si i se pare rezonabil (9.5 milioane lei rezervati anul acestra care inseamna jumatate de suma la doua echipe de fotbal si jumatate sustinere a celorlalte sporturi, inclusiv masa de 1.1 milioane la peste 500 de sportivi, sume puse clar pe hirtie in urma cu doua luni) aceasta distributie nu este valabila inca la Iasi. "Chiar eu am prezentat hotaririle CL de la Cluj insa acolo nu sint contestate de Prefectura. Cind o sa fie consens politic, n-o sa mai fie probleme. Toata lumea stie ca aceasta fundatie a fost facuta pentru fotbal si de aici sa fie sustinute si alte discipline. Eu spun ca o sa fie si mai bine la anul pentru ceilalti, pe masura ce vor disparea datoriile de la clubul de fotbal.", a mai adaugat Olteanu. Ramine de vazut insa cite dintre previziunile sefului FSI vor prinde culoare pentru ca de trei ani de zile se tot vorbeste de sustinerea sportului si mentinerea valorilor. Iar in tot acest timp, toate echipele (cu mici exceptii) s-au scaldat in mediocritate iar valorile au plecat una dupa alta, cap detasat de lista fiind cea mai buna atleta romana a momentului, Angela Morosanu, ajunsa la Dinamo via Bacau.

Comentarii