Minunile Diviziei A

luni, 13 martie 2006, 21:45
2 MIN
 Minunile Diviziei A

Asteptat cu mare nerabdare, returul campionatului Diviziei A a inceput fulminant: liderul, Dinamo, a pierdut cu 0-3 pe teren propriu cu Otelul Galati, penultima clasata. Stelistii au jubilat, dar numai 24 de ore si-au dovedit neputinta in fata unei echipe care s-a baricadat in propriul teren. In aceeasi etapa, Poli Timisoara, echipa lui Gica Hagi, a cistigat la Iasi, cu 1-0 si s-a apropiat la trei puncte de primele doua clasate. Iar Rapid, care nu si-a vazut poarta perforata in Cupa UEFA, s-a incurcat cu SC Vaslui, echipa care nu a reusit pina acum nici o victorie. Ajungem la un paradox greu de imaginat cu citiva ani in urma. In timp ce toate campionatele puternice din Europa (Spania, Anglia, Italia, Germania, Franta) sint „fumate” in privinta titlului, in Divizia A opt echipe se insira pe distanta a numai sase puncte. Iar lupta pentru evitarea retrogradarii se arata la fel de acerba.
Cum s-au intimplat minunile etapei a XVI-a: Dinamo, formatia care batea asta toamna pe TSKA Moscova (cistigatoarea Cupei UEFA), a trait aventura de a termina turul cu un antrenor la cirma (Ioan Andone), a se pregati in perioada de iarna cu altul (Esteban Vigo) si a incepe returul cu al treilea (Ion Marin). O asemenea brambureala nu putea sa nu aiba efecte pe teren, chiar daca trupa „ciinilor” s-a intarit serios cu jucatori care (atentie!) s-au intors dupa relativ scurte perioade petrecute in strainatate (Barcauan, Alexa, Danciulescu). Miracolul meciului de simbata provine de la Galati, priceputul antrenor Petre Grigoras reusind sa omogenizeze perfect o trupa complet noua. Vasluiul nu constituie o surpriza: dupa ce s-a aflat atit de aproape de o victorie in Ghencea in toamna, a repetat scenariul in Giulesti. Si chiar daca rapidistilor li s-a anulat un gol perfect valabil marcat de Buga, vasluienii lui Rednic merita cu prisosinta acest punct, datorita imenselor ocazii avute, in special in prima repriza. Si daca portarul Coman nu intervenea salvator in ultimul minut, echipa moldoveana reusea, in sfirsit, prima victorie din campionat, in fata unei echipe aurelolate in Cupa UEFA, dar in care vedetele Pancu si Viorel Moldovan, aduse cu mult tam-tam, n-au facut mare brinza.
Mai putine sint de spus despre Steaua, care a repetat scenariul neputintei din meciurile de pe teren propriu cu Heerenveen si Sevilla. Dincolo de absentele lui Ghionea si Paraschiv, dincolo de jocul haotic al echipei, incapabila de a desface o aparare supraaglomerata si chiar dincolo de faptul ca echipa lui Olaroiu a ratat sansa de a urca in fruntea clasamentului, ramine o singura concluzie: testul cu FC Arges nu poate fi deloc convingator in perspectiva jocului de la Sevilla, pentru ca acolo echipa gazda este condamnata sa atace si sa lase spatii libere.
In rest, sa asteptam urmatoarele etape, pentru ca, dupa aceste rezultate, cota de interes a Diviziei A pare sa creasca exponential.

Comentarii