Nimic nu s-a lamurit

Subtitlu

luni, 04 februarie 2013, 22:51
3 MIN
 Nimic nu s-a lamurit

 Cu tot respectul cuvenit invinsilor, nu putem sa nu remarcam ca danezii, trei studenti si un profesionist, formeaza mai degraba un grup de tineri pusi pe distractie, amatori de bere si de fete frumoase, decat o echipa capabila sa avanseze in piramida Cupei Davis. Ne-am fi asteptat la mai mult din partea lui Frederik Nielsen, invingatorul de la Wimbledon in proba de dublu, un om care, asa cum ne-a declarat, e fermecat de fenomenul tenisistic sub toate aspectele sale. Pe teren, insa, Nielsen a fost o umbra in ambele meciuri in care a evoluat, nefiind capabil sa se exprime la un nivel decent, necum sa mai si sustina eforturile coechipierului de dublu.

Avand in vedere aceasta evidenta "subtirime" valorica a adversarilor, victoriile clare ale sportivilor nostri nu ar trebui, in nici un moment, supraevaluate. Totusi, cateva scurte remarci pozitive ar merita facute. Ma gandesc, in primul rand, la maturizarea evidenta a lui Marius Copil, care pare a dovedi ca victoria de anul trecut asupra lui Marin Cilic nu a fost o simpla intamplare din tenis. in prima zi, impotriva lui Nielsen, Marius a dominat jocul, nu i-a permis nici un moment adversarului sa-si intre in mana si, mai ales, a stiut sa isi domine emotiile. Dotat cu un fizic impresionant si posesor al unui mental de invingator, Copil poate avansa, cu siguranta spre prima suta a clasamentului ATP, chiar in acest an. Daca isi va ameliora jocul la retur si voleul, tenisul sau va deveni unul extrem de complet, iar aradeanul va fi capabil sa invinga si alti tenismeni din elita mondiala. Pentru mine, al doilea remarcat al sfarsitului de saptamana este Florin Mergea, revenit in tenisul mare dupa o prabusire care, pentru multi alti jucatori, ar fi insemnat retragerea. Fortat sa isi schimbe partea de joc (pentru ca Horia Tecau, mai bine cotat, sa joace pe stanga, partea sa obisnuita), Florin a fost la inaltime in partida de sambata, dovedindu-se mai eficace decat Horia. Culmea este ca, in aceasta saptamana, Horia si Florin s-ar putea intalni ca adversari, in turul II al turneului de la Zagreb, acolo unde Horia Tecau si suedezul Robert Linstedt (o revenire conjuncturala la parteneriatul de anul trecut) sunt primi favoriti, in timp ce Mergea si germanul Marx vor debuta intr-un turneu din seria ATP 250. Imi permit sa pronostichez ca, pana la inceputul verii, Florin Mergea va intra intre primii 50 de jucatori de dublu din lume si ca dublul Romaniei pentru urmatorii ani va fi alcatuit, in mod constant, din acesti doi jucatori, inca destul de tineri pentru aceasta proba (amandoi au 28 de ani).

Cum am mai spus, sa nu ne imbatam cu apa rece dupa acest succes facil. Olanda va veni sa ne infrunte, la noi acasa, intre 5 si 7 aprilie. Iar Olanda este un adversar de un cu totul alt calibru, o cu totul alta forta, cu doi jucatori de simplu extrem de valorosi (Haase si Sisling, amandoi in prima suta mondiala), care formeaza si cuplul finalist in acest an la Australian Open. E imperios ca lumea tenisului romanesc sa pregateasca din timp si in liniste aceasta intalnire, care ne poate readuce intr-un joc de baraj pentru Grupa Mondiala. Pentru asta e, insa, nevoie ca scandalurile sa inceteze, e nevoie ca Victor Hanescu sa revina si el printre tricolori, e absolut necesar ca jucatorii nostri, oriunde vor evolua in perioada urmatoare sa castige meciuri si, implicit, puncte care sa ii urce in clasamente. Cat despre Federatia Romana de Tenis, aceasta si-a programat Adunarea Generala de alegeri pe 22 februarie, cu numai cinci saptamani inaintea jocului cu Olanda. Ramane de vazut daca Ruxandra Dragomir va reusi, din nou, sa isi salveze functia, sau daca va ceda in fata unui nou si previzibil asalt al aripii conduse de tandemul Tiriac-Nastase.

Comentarii