Oul mai tare ca gaina

vineri, 02 martie 2007, 22:00
2 MIN
 Oul mai tare ca gaina

Campionatele Europene de atletism in sala au inceput la Birmingham cu putine sperante pentru delegatia Romaniei, absenta unor vedete ca Marian Oprea, Corina Dumbravean sau Gheorghe Guset reducind sansele de urcare pe podium ale atletilor nostri. Insa, in prima zi, Angela Morosanu, sportiva formata la LPS Iasi si ajunsa la Dinamo, dupa un intermezzo bacauan, a intrecut asteptarile. Ieri dimineata, Angela a facut o serie excelenta pe 400 m, invingind-o pe campioana europeana de la Göteborg, Tatiana Veskurova din Rusia. Angela a fost cronometrata in 52,16 s (record personal si al treilea rezultat al calificarilor). Ionela Tirlea a ajuns si ea in semifinale, destul de greu, clasindu-se a IV-a intr-o serie dominata de Nicola Sanders (reprezentanta gazdelor) obtinind calificarea contratimp, cu 52,70 s. Semifinala n-a fost prea reusita pentru ieseanca, ea pornind slab, dar recuperind pe parcurs si invingind-o pentru locul III pe germana Claudia Hoffmann. Angela (52,42 s) a fost devansata doar de favoritele Sanders si Veskurova. Insa Ionela Tirlea n-a reusit calificarea din prima semifinala, raminind  din nou pe locul IV, desi a avut cel mai bun rezultat personal al sezonului (52,60 s).
Pentru atletismul romanesc, o surpriza a fost bacauanul Catalin Cimpeanu, clasat al doilea in seria de 400 m, cu un timp (47,07 s)  care depaseste recordul sau personal cu aproape o secunda. Ceilalti alergatori romani, Bogdan Vilcu si Vasile Bobos au ramas in serie, ultimul fiind chiar descalificat pentru jenarea unui adversar din Rusia. In alte doua probe feminineam obtinut calificari, dar nu de la atletele cu pretentii: la lungime, Adina Anton, n-a prins finala cu 6,48 m, ca si Viorica Tigau (6,46 m), in schimb, cu o saritura de 6,53 m, a reusit calificarea Alina Militaru. La 800 m, Mihaela Neacsu, care a parcurs distanta la Balcaniada sub 2 minute, s-a clasat a patra in serie, cu 2:03,72. Ghinionul ei a fost ca in ultima serie s-a alergat mai rapid, ceea ce a ajutat-o pe outsidera Liliana Popescu sa se califice in semifinale. Suprinzatoare a fost calificarea in semifinalele masculine a lui Catalin Mihu, dar tinarul atlet roman a beneficiat de descalificarea a trei atleti din sase, Catalin clasindu-se al doilea cu 1:51,41! Totodata, Cristina Vasiloiu a reusit sa-si asigure, cu putin noroc, un loc in finala la 1500 m, in timp ce foarte tinerele Catalina Oprea si Daniela Donisa au ratat, iar Oanei Pantelimon i-au ajuns 1,84 m pentru finala la inaltime.  In fine, aseara, saritoarea de triplusalt Adelina Gavrila a fost mai sigura ca oricind, reusind din prima 14,24 m, baremul de calificare fiind de 14,10 m. Au mai fost eliminati din serii alergatorii de 3000 m, Mircea Bogdan si Marius Ionescu, "hurdlerul" Alexandru Mihailescu.
Primii campioni ai editiei sint: la greutate, Mikulas Konopka (Slovacia) cu 21,57 m, la 60 m garduri feminin, Susanna Kallur (Suedia) – 7,87 s, iar in proba omonima masculina, Gregory Sedoc (Olanda) – 7,63 s.

Comentarii