Paraguay – Spania 0-1 (0-0)

sâmbătă, 03 iulie 2010, 23:01
4 MIN
 Paraguay – Spania 0-1 (0-0)

Paraguay: Villar -Veron, da Silva, Alcaraz, Morel –  V. Caceres (’84 – Barrios) – Santana, E. Barreto (’63 – Vera), Riveros –  Cardozo, Valdez (’72 – Santa Cruz). Antrenor: Gerardo Martina.

Spania: Casillas –  Ramos, Piqué, Puyol (’84 – Marchena), Capdevila – Busquets – Iniesta, Xavi, X. Alonso (’75 – Pedro) – Torres (’55 – Fabregas), Villa. Antrenor: Vicente Del Bosque.

Arbitru: Carlos Batres (Guatemala).

Cartonase galbene: Alcaraz, Morel, Santana / Piqué

0-1, min. 83: Iniesta il angajeaza in careu pe Pedro, acesta suteaza in bara, balonul revine la Villa, mingea atinge ambii stilpi ai portii si intra in plasa.

Ultima partida din sferturi nu a fost din cale afara de spectaculoasa, insa a avut citeva momente de dramatism extrem. Pe finalul primei reprize, Valdez a reusit sa inscrie pentru Paraguay, dar golul a fost anulat eronat pe motiv de ofsaid, brigada lui Carlos Batres filfiind aiurea si la o patrundere a lui Fernando Torres un minut mai tirziu. Scorul la pauza a ramas 0-0, meciul reaprizindu-se la un sfert de ora de la reluare. In min. 59, Piqué l-a tras dupa el ca la "prinsa" pe Cardozo, atacantul de la Benfica executat in forta lovitura de pedeapsa dar Casillas a intervenit magistral salvindu-si echipa de la un dezastru, fiindca Spania a gasit greu drumul spre poarta in acest meci. In minutul urmator, penalty la poarta cealalta: Villa a fost impins in careu de Alcaraz. Lovitura a fost usor acordata, insa daca s-a considerat fault, paraguayanul trebuia eliminat, fiind ultim aparator. Xabi Alonso a inscris, insa Batres a decis repetarea pentru ca un jucator spaniol (Fabregas) a patruns un metru in careu inainte de executie. Probabil ca daca ar fi inscris Cardozo, s-ar fi repetat si acea lovitura, pentru ca mai multi sud-americani intrasera binisor in zona respectiva. La a doua executie, Villar a respins sutul lui Xabi Alonso, Fabregas a incercat sa intervina, faultul portarului paraguayan s-a vazut si pe ecranele de pe stadion, dar señor Batres avea ochii inchisi. Fierberea de trei minute s-a incheiat cu un sut pretentios al lui Iniesta, respins cu greu de Villar.

Meciul a luat foc in final, cind Villa a devenit golgeter solitar cu cinci goluri, dupa o faza in care barele portii lui Villar s-au zguduit de trei ori. Paraguayenii au incercat sa egaleze in final, dar echipa Spaniei stie sa tina mingea, singura sansa apartinind in min. 90 lui Santa Cruz, la un sut trimis de Barrios si respins in fata de Casillas.

In afara de cele trei flash-uri amintite, cele doua echipe s-au anihilat reciproc. Spania a combinat perfect pina la finalizare (unde Torres a fost din nou "picior mort"), iar Paraguay a aratat de ce a ajuns in sferturi cu numai trei goluri marcate: organizare ireprosabila, presing si marcaj strict. In rest, lacrimile de la sfirsit ale lui Cardozo, consolat mai mult de adversari decit de colegii sai si bucuria Spaniei, care se vede pentru prima data in semifinale, daca facem abstractie de editia 1950 (locul IV), unde nu a existat asa ceva.

Finala din semifinale

Marti si miercuri sint programate semifinalele Cupei Mondiale, iar la finalul saptaminii se vor stabili medaliatele acestei editii. Prima semifinala are un singur antecedent, desfasurat in 1974, la Mondialul german, cind Olanda a invins echipa celesta in primul meci al grupei C cu 2-0, prin golurile marcate de Johnny Rep. Cea de-a doua intilnire este mai bogata in palmares: trei intilniri la Cupa Mondiala, trei la Europene. Daca in competitia suprema, nemtii au avantaj cu doua victorii (2-1 in 1966 si 1982) si un egal (1-1 in 1994), la Campionatul European, Spania a obtinut doua succese: 1-0 in 1984 si 1-0 in finala ultimei editii, prin golul marcat de Fernando Torres. Germania a cistigat cu 2-0 doar meciul jucat pe teren propriu in 1988.

Ce a mai ramas

Ziua  Ora    Oras  Meci

6 iulie             21:30  Cape Town               Uruguay – Olanda

7 iulie             21:30  Durban                       Germania – Spania

10 iulie           21:30  Port Elizabeth           finala mica

11 iulie           21:30  Johannesburg           finala mare   

Comentarii