Penicilina incurca socotelile

luni, 11 decembrie 2006, 21:56
2 MIN
 Penicilina incurca socotelile

Victoria Penicilinei in fata Stiintei Bacau, inregistrata, vineri, la Iasi, a constituit, fara indoiala, surpriza campionatului, transformind formatia ieseana dintr-una de mijlocul clasamentului, in principala favorita la locul IV in sezonul regulat, care conduce spre play-off-ul al Diviziei A 1 de volei feminin, desi Penicilina are doua puncte in urma celorlalte candidate, Unic Piatra Neamt si CSU Tirgu Mures. Iata si explicatia: in prezent, esalonul de elita al voleiului feminin romanesc este constituit din trei tronsoane valorice, destul de departate intre ele. Primul este (hai sa-i zicem!) al "granzilor" (Bacau, Dinamo, Galati), urmeaza zona de mijloc (Unic, Tirgu Mures, Penicilina) si, apoi, zona echipelor care lupta pentru evitarea retrogradarii (Rapid, Lugoj, Cluj, Constanta). Primele patru echipe se vor califica in turneul final (un fel de "final four"), desfasurat pe patru turnee organizate, alternativ, in orasele-gazda ale participantelor. Urmatoarele sase vor lupta pentru locurile V-X, in meciuri sistem campionat, tur-retur. In ambele mini-campionate (play-off si play-out) se porneste de la un clasament separat, care cuprinde numai rezultatele meciurilor dintre echipele ce alcatuiesc aceste grupe. .
Revenind la zona de mijloc, care ne intereseaza, subliniem faptul ca nici o echipa nu a reusit sa cistige vreun meci impotriva granzilor, cu exceptia Penicilinei. De asemenea, nici Iasul, nici Tirgu Mures, nici Neamtul, nu a pierdut in fata codaselor. Penicilina a cedat, in deplasare, confruntarile cu cele doua echipe rivale, in timp ce intilnirile dintre Unic si CSU s-au incheiat cu scoruri simetrice: 3-1, 1-3. Aceasta inseamna ca, daca nu se mai intimpla vreo minune in tronsonul de clasament care ne intereseaza si daca iesencele isi vor valorifica avantajul terenului in confruntarile cu Unic si CSU Tirgu-Mures, avantajul victoriei cu Stiinta va fi decisiv pentru elevele Ecaterinei Covaliciuc.
Mai trebuie lamurit un aspect, fiindca multa lume neavizata crede ca echipa bacauana nu este afectata de infringerea din Sala Penicilina. Acest lucru poate fi valabil doar daca iesencele nu prind grupa play-off, deoarece, in aceasta situatie, esecul de la Iasi nu va conta. In caz contrar, cum lupta pentru titlu intre cele trei este foarte echilibrata (Bacaul, Galatiul si Dinamo sint la egalitate perfecta, iar bacauancele mai au de jucat la Galati!), infringerea de la Iasi va atirna ca o piatra de moara de gitul fetelor lui Florin Grapa. Pentru a vedea care va fi deznodamintul acestei lupte, trebuie sa asteptam anul viitor, cind rivalele Penicilinei vor incerca sa remedieze acest handicap chiar in fieful iesean!

Comentarii